Informaci Deníku potvrdil předseda Arbitrážní komise FAČR Petr Konečný. „Důvodem je nezaplacení dluhu bývalému hráči Antonínu Fantišovi," uvedl Petr Konečný.

Samotný třiadvacetiletý fotbalista se k celému sporu vyjádřil nejprve v úterý na své facebookové stránce. V příspěvku se podivoval nad tím, jak je možné, že současný majitel Petr Šafarčík prohlašuje, že Baník nemá žádné dluhy. „Tenhle pán (Petr Šafarčík) mě nepřestane překvapovat. Z Baníku jsem dva a půl roku pryč a Baník mi dluží prémie za půl roku a dva měsíce základního platu," napsal Fantiš.

Deník ve čtvrtek zjistil, že se jedná o částku okolo dvou set tisíc korun, což potvrdila právní zástupkyně samotného hráče. „Ano mohu potvrdit, že částka se pohybuje okolo dvou set tisíc korun," řekla právníčka Markéta Haindlová, která ve sporu Fantiše zastupuje.

Kmenový hráč Jablonce, který se k fotbalu vrací po zranění kolene, byl rád, že je celý spor u konce. „Na samém začátku jsem přitom Baníku navrhoval, aby mi dal polovinu dlužné částky, protože jsem se nechtěl soudit. Obával jsem se toho, že se celý spor potáhne dlouho, což se, bohužel, potvrdilo. Baník ale na tento návrh nepřistoupil," uvedl Deníku Fantiš.

Tím ale problémy Baníku nekončí. Včera vyšlo totiž najevo, že proti Baníku Ostrava je vedeno exekuční řízení. Informaci potvrdil ředitel Základní školy Šoupalova v Ostravě-Porubě Milan Chalupa. „Před několika minutami jsem to kontroloval na katastru. Exekuční břemeno je na dvou budovách přímo sousedících s naší školou. V jedné jsou šatny s dalším zázemím pro hráče a druhou pak je technická budova," uvedl Milan Chalupa.

O exekuci se dozvěděl náhodou. „Chceme majetek Baníku Ostrava převést na městský obvod Poruba, který je zřizovatelem školy. Ta snaha je ku prospěchu školy i celé baníkovské akademie, protože mladí fotbalisté, kteří u nás mají sídlo, budou samozřejmě obě budovy nadále využívat. Věřím, že se celá věc rychle vyřeší a vyjasní," uvedl Milan Chalupa s tím, že provoz a funkčnost areálu nejsou v této chvíli aktuálně ohroženy.

„Pozemky pod oběma budovami patří městskému obvodu Poruba. Věřím, že zástupci Baníku a městského obvodu Poruba brzy vše vyřeší," dodal Chalupa.

Deník požádal Baník o vyjádření k oběma kauzám. Nakonec klub odpověl jen na dotaz týkající se opětovného pozastavení přestupů. „Přestože nám dosud nebylo doručeno oficiální rozhodnutí Arbitrážní komise FAČR o zablokování přestupů, učinili jsme okamžitě kroky k nápravě. Vzhledem k tomu, že nárokovaná částka byla uhrazena, předpokládáme, že přestupy budou neprodleně odblokovány," uvedl tiskový mluvčí Baníku Tomáš Svoboda.