Jako uspokojivý hodnotí vedení Baníku Ostrava druholigový podzim. Zisk třiatřiceti bodů a druhé místo bere jako dobrou výchozí pozici do jarní části také sportovní manažer Dušan Vrťo.

„Baník historicky do ligy patří, ale na minulost se nelze ohlížet. Jsme tu od toho, abychom postoupili, takže budeme-li druzí i po třicátém kole, bude sezona úspěšná," tvrdí Vrťo s tím, že klub v zimě opustí obránce Lischka, nadějně naopak vypadá setrvání Hučka a Nerada.

Baník se prezentoval rozdílnými výkony, a hlavně výsledky doma a venku. Čím si to vysvětlujete?

Doma jsme silní, to víme, navíc s obrovskou podporou fanoušků, takže až na Olomouc či Opavu tady soupeři přijížděli bránit. Často tak byla jen otázka času, kdy se gólově prosadíme. Ale máte pravdu, venku je to horší, nicméně si nemyslím, že by se mužstva doma chovala jinak, stejně proti nám brání. To bylo vidět v Třinci, kde nám nesvědčil ani katastrofální terén. To nás ale neomlouvá, měli jsme si s tím poradit. Navíc nám mnohdy v takových zápasech chybělo víc kreativity a také touha po vítězství.

S tím možná ale souvisí, a fanouškům se to také nelíbí, že šanci příliš nedostávají odchovanci Baníku…

Samozřejmě bych byl rád, kdyby se mladíci více prosazovali, ale je to jen o tom, aby využili šanci. Na jaře ji dostali, hráli bez tlaku, kdy bylo jedno, zda vyhrají, či ne. Teď je ale situace jiná, protože ve druhé lize prostě musíme uspět. A na mladíky to doléhá daleko víc. Myslím si ale, že to je pro ně škola. Teď budou mít zimní přípravu, a pokud prokážou kvalitu, není důvod, aby nehráli.

Údajně se velmi liší představy vás a trenéra Petržely v otázce posil. Je to tak?

To si nemyslím. Trenér dal seznam jmen, pracujeme na nich, ale musím říct, že v našem případě to není ani tolik otázka financí. Samozřejmě nemůžeme chtít přivést Lafatu, ale je to o tom, že řada hráčů nechce hrát druhou ligu. I když mu dáte o deset, dvacet či padesát tisíc víc. Proto je třeba hledat schůdné alternativy a hlavně se vrátit do ligy. Pak bude možnost přitáhnout kvalitnější posily. Každopádně chceme hráče, kteří budou mít zájem v Baníku hrát, budou za něj dýchat a s nadsázkou žrát trávu.

Konkrétní jména ale zřejmě v tuto chvíli neřeknete, že?

To jsou interní věci. Trenér dal seznam a jednáme. Mohu říct, že potřebujeme posílit ofenzivu, hledáme tři hráče: střelce, křídlo a někoho kreativního do středu zálohy. Naopak obrana nám v čele s brankářem fungovala skvěle, s tím jsme spokojeni.

V souvislosti s formou venku se také mluvilo o odvolání trenéra Petržely. Byla tato možnost reálná?

Já to slyšel poprvé až v televizi po zápase s Olomoucí. To určitě nebyla a není otázka dne.