V soutěžích organizovaných Městským fotbalovým svazem (MěFS) Ostrava je tedy možné poslat znovu do hry klidně i opakovaně střídaného fotbalistu. „Tahle změna pravidel je platná od letošního července a náš svaz se ji rozhodl zkušebně začít uplatňovat," uvedl Michael Viščor, předseda MěFS Ostrava. „Všechny kluby s touto úpravou byly srozuměny čtrnáct dní před soutěží s tím, že pojedeme rok ve zkušebním režimu a po sezoně vyhodnotíme, jestli tohle pravidlo má nějaký smysl, nebo nemá."

Nově zavedené pravidlo opakovaného střídání se týká všech hráčů, kteří jsou uvedeni v zápise, a má dva zásadní rozdíly od klasického hokejového střídání musí být prováděno v době, kdy míč není ve hře, a jen do konce osmdesáté minuty. V poslední fázi zápasu je dovoleno střídat maximálně dva hráče.

Fotbalová revoluce tedy pokračuje, je však otázkou, co bude následovat. Popusťme uzdu fantazii třeba se fotbaloví příznivci zanedlouho dočkají toho, že brankáři, řekněme nad pětatřicet let, budou moci používat k likvidaci střel baseballové pálky nebo se zavede pravidlo zakázaného uvolnění, které bude trestáno nepřímým kopem z penaltového puntíku ve vlastní šestnátce. (mac)