„V tuhle chvíli jsou ve hře tři varianty – zachování současné podoby chodu klubu, rozpuštění celku mužů a pokračování v práci s mládeží, a tou nejhorší možností je ukončení činnosti celého fotbalového klubu,“ vypočítává obchodní a finanční ředitelka FC Vítkovice Pavla Piatkewiczová. „V nejbližších dnech, pravděpodobně na počátku příštího týdne, se sejde správní rada minoritního vlastníka (FC Vítkovice, občanské sdružení má 20 procent akcií – pozn. red.), které není lhostejná stávající situace a snaží se najít řešení, jež by mělo vést alespoň k záchraně mládežnického fotbalu,“ dodává.

V ohrožení tedy není jen kabina A-týmu, ale i další vítkovické celky, včetně družstva žen nebo přípravek, dnes s oblibou zvaných benjamínků. Jedná se přibližně o tři stovky mladých sportovců. „Právě tohle nás trápí ze všeho nejvíc. Sportovní oddíly neplní jen funkci nabídky volnočasových aktivit pro mládež, jejich role je i ve výchovné oblasti, ve formování osobností. I tohle budeme muset vzít v potaz. Ale konečný verdikt vyřkne majoritní vlastník, kterým je firma Geofin,“ přibližuje Piatkewiczová momentální atmosféru v klubu.

O tom, že ve Vítkovicích dlouhodobě bojují s nedostatkem financí, vědí snad všichni, které fotbal baví a zajímá. Na jaře se zdálo, že by jejich trable mohl ukončit návrat „ztraceného syna“ – firmy Vítkovice. Ten byl však podmíněn záchranou druhé ligy. Ovšem celostátní soutěž se udržet nepodařilo. „Nedaří se nám získat generálního partnera, který by zabezpečil solidní chod klubu. Je pravda, že jsme třeba dostali od města pro rok 2010 dotaci na podporu celoroční činnosti FC Vítkovice v oblasti vrcholového sportu. Ale ta v podstatě padla za pronájem sportovišť, protože městský stadion nám nepatří,“ přiznává Pavla Piatkewiczová. „Myslím si, že pokud by se nakonec majitel klubu rozhodl pro tu nejčernější variantu, byla by to obrovská ztráta pro celý fotbal v regionu,“ uzavírá.

Dění ve vítkovickém fotbale samozřejmě nesledují jen přímí zainteresovaní, ale také zpovzdálí třeba svazoví funkcionáři, kteří by případné odhlašování týmů museli řešit. „Vím, že na městském stadionu dlouhodobě chybějí peníze, ale taky znám momentální názor Luboše Vlka, který nám řekl, že udělá vše pro to, aby minimálně rozběhnutý ročník Vítkovice dohrály,“ řekl Deníku předseda městského fotbalového svazu Zdeněk Zborovský. Podle něj je stále otevřená i možnost, že by znovu do klubu vstoupil Jan Světlík. „Na tahu je však momentálně vlastník klubu Daneš Zátorský…“ dodal.

>> Fotbalový podzim z pohledu Vítkovic

Muži Moravskoslezská liga 5. místo
Ženy Moravskoslezská divize 4. místo
Dorost U19 Moravskoslezská liga 9. místo
Dorost U18 Moravskoslezská divize 1. místo
Dorost U17 Moravskoslezská liga 7. místo
Dorost U16 Moravskoslezská divize 2. místo
Žáci U15 Moravskoslezská liga 10. místo
Žáci U14 Moravskoslezská divize 11. místo
Žáci U13 Moravskoslezská liga 11. místo
Žáci U12 Moravskoslezská divize 6. místo