Na místě, kde účastník krajského přeboru i mládežnické týmy svádí týden co týden bitvy o mistrovské body, se totiž místo 22 hráčů běhajících za míčem „uhnízdily“ kolotoče.

Ostatně jako každý rok.

Člověku se však možná v té chvíli vybavil film Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka. Právě svérázný trenér v podání herce Miroslava Krobota zařídil, že v den důležitého utkání se na hřišti Slavoje Houslice objevila pouť.

Doslova ikonickou se pak stala scénka, kdy bědující Ondřej Vetchý alias Jirka Luňák se „baví“ jednou z atrakcí a lamentuje nad faktem, že kvůli toho Slavoj odpoledne ani hrát nebude.

Chytrá kadibudka stojí v parku a je vyzdobena potiskem zeleně zapadajícím do zdejšího prostředí.
První chytrý veřejný záchod ve Staré Bělé otvírá na kódy a dobíjí mobily!

Dost možná podobně se mohli cítit také svěřenci kouče Radima Kováře, byť těm kontumace na rozdíl od Luňáka a spol. nehrozila, jelikož nastoupili na hřišti Pusté Polomi. Každého však napadne otázka: A co na to hřiště? Nezničí se?

„Ano, tato myšlenka tady může být, ale realita je taková, že nezničí. Navíc jde o tradici Staré Bělé trvající devadesát nebo sto let, pro všechny lidi, takže proto to děláme,“ řekl Deníku předseda klubu Zdeněk Palička.

 Fotbalové hřiště ve Staré Bělé obsadily kolotoče. Možná ale naposledy.Zdroj: Facebook.com

„Od roku 1955, kdy tu toto hřiště je, se pouť koná právě i na něm. V roce 1997 jsme si svépomocí místo škváry udělali trávu a byly diskuse, jestli je tady pustit, nebo ne. Vyhrála myšlenka to zkusit a zjistilo se, že k devastaci nedochází. Ano, je vidět, že tu něco bylo, ale pak to hnojíme, sekáme a staráme se o to tak, že po čtrnácti dnech nikdo o žádné pouti neví,“ dodal Palička s tím, že akci musí vždy schválit Magistrát města Ostravy, který plochu vlastní.

Zároveň s provozovatelem kolotočů existuje dohoda, že v případě špatného počasí se konat nebudou.

„A i kdyby k nějakému poškození došlo, tak nám to uhradí. Tak jako asi osm nebo deset let zpátky, kdy podstatně napršelo až v průběhu poutě, hřiště změklo, a když to pak po neděli odvážel, vyryl nám tady na délce asi třiceti metrů kola do hloubky patnácti centimetrů. Pak jsme tu strávili dva dny na brigádě, abychom to dali dohromady. A vynaloženou částku nám dal. Ale tohle byl jediný rok,“ popsal.

Navíc ale hrozí, že letošní ročník poutě byl na hřišti poslední. „I když se o to staráme, hnojíme, tak regenerace nemá takový efekt. Proto jsme město Ostravu požádali o peníze na opravu. Po dvou letech se zdá, že dojdeme k souladu a jestli to vyjde, je pochopitelné, že si nemůžeme dovolit, abychom tady opět kolotoče pustili,“ uzavřel Zdeněk Palička.

Vlastimil Petržela ve středu dorazil do Opavy, aby stanul před místním okresním soudem.
Bývalý kouč Baníku Petržela měl vyhrožovat šéfovi Opavy Hájkovi!
„FREDDIE MERCURY“ v ostravské tramvaji.
VIDEO: Jízdenku musí mít i „Freddie Mercury“