Pojí je pevné přátelství, které se ve fotbalovém prostředí hned tak nevidí.V neděliale půjde na dvě hodiny vše stranou. Mistrovská Plzeň totiž hostí doma ostravský Baník a domácí trenér Pavel Vrba bude chtít v každém případě svého kamaráda Pavla Maluru porazit.

Všechny trumfy drží v rukou slavnější z dvojice ostravských koučů, jehož tým je v zápase jasným favoritem. „V neděli budeme největší nepřátelé, do nedělního zápasu si už nebudeme ani volat,“ přiznal s úsměvem Malura.

Kouč účastníka letošního ročníku Ligy mistrů jeho slova doplnil. „Je to tak. Pavlovi jinak přeju jen samé výhry, ale v tom vzájemném zápase musí ještě tři body zůstat v Plzni. To je bez debat,“ uvedl Vrba.


Spolu se znají už více než patnáct let a nikoho nepřekvapí, že vyznávají stejnou trenérskou filozofii. „Naše názory na fotbal jsou totožné. I proto máme k sobě tak blízko, jsme kamarádi,“ říká Vrba.

Malura zavzpomínal i na dobu, kdy spolu u baníkovské mládeže začínali. „Osm nebo devět let jsme spolu seděli v jedné kanceláři. Máme za sebou poměrně těžké začátky. Ekonomická situace i podmínky pro práci s mládeží byly tehdy mnohem horší než nyní, ale nás to nějak tak stmelilo. Měli jsme společně velmi dobré výsledky i spoustu kvalitních hráčů, které jsme si navzájem předávali z jednoho týmu do druhého,“ poznamenal Malura.

Váží si ho hlavně jako člověka. „Já jsem se přesvědčil u Pavla, že nepatří k lidem, kteří by někomu z branže záviděli úspěch. Je vždycky upřímný a dokáže věci, i ty nepříjemné, na rovinu říct přímo do očí. I proto je náš vztah tak pevný a přátelský.“

Když byl Malura jmenován koučem Baníku, mezi prvními mu volal právě Vrba. „Říkal, že jsem se musel zbláznit.

Ale hned dodal, že ta šance tým zvednout tady je. Po každé prohře, když si voláme, mě povzbuzuje. Ale my se bavíme i o jiných věcech než jen o fotbale,“ řekl Malura.

Zápas Plzně s Baníkem přitom nebude prvním vzájemným soubojem obou trenérů. Malura si přeje, aby se historie neopakovala. „Poprvé to dopadlo hodně, hodně špatně,“ zamračí se Malura. „Když jsem na Slovensku trénoval Nitru, tak jsme ve čtvrtém kole jeli do Žiliny. Ta měla takovou formu, že málokdy šla doma pod čtyři góly. Nám teda dala dokonce pět branek.“

Ostravský kouč taky vylučuje, že by se oba trenéři mohli něčím překvapit. „Nás Plzeň zaskočit nemůže, my jejich kvalitu dobře známe. Naší výhodou ale je, že můžeme odehrát ještě lepší zápas než proti Spartě a třeba překvapit. Náš potenciál je totiž mnohem větší, než jaký zatím v lize předvádíme,“ stojí si za svým Malura.

Vylučuje i to, že by domácí celek namlsaný výborným výkonem na milánském San Siru mohl poslední celek tabulky podcenit. „S tím počítat nemůžeme, vždyť tam hraje půlka Baníku.“

Právě tahle skutečnost jasně ukazuje, jak velký rozdíl mezi oběma kluby je. „To je bohužel to, co je pro Ostravsko hodně smutné, že tam kluci jako Bystroň, Rajtoral hrají. Ale vše je dáno ekonomickou situací. Mně jako patriotovi je líto, že nehrají u nás. Na druhé straně mě těší, že ti hráči tu kvalitu mají a patří k oporám Viktorky,“ konstatoval Malura.

Vzestup Plzně ostravského trenéra nepřekvapil. „Není to ale zásluha jenom Pavla, ale i dalších lidí, kteří se okolo plzeňského klubu pohybují. Řekněme si upřímně, že Pavel k týmu přišel, když se pohyboval na rozhraní první a druhé ligy. A za tři roky z něj vybudoval mužstvo, které je nejpopulárnější v Česku. Ukazuje hlavně to, že když tým vybojuje nějaký úspěch, jako je třeba zisk mistrovského titulu, zejména svou vlastní kvalitu, tak je schopen konkurovat i Evropě. Plzeň vsadila na poctivou systematickou práci a vhodně se jí podařilo kádr doplňovat,“ dodal Malura.

Plzeň vs.Baník

Neděle 2. října, 17: hodin (Sport 2)

Rozhodčí: Franěk - Wilczek, Vysloužil

Bilance: 28 7-7-14 26:41

Poslední zápas: 3:1

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.

Baník Ostrava: Pietrzkiewicz - Zawada, Marek, Vomáčka, Cverna - Greguš, Lukeš - Poliaček, Svěrkoš, Malcharek - Kraut.

Absence: nikdo - Droppa (nemoc), Šmejkal, Fantiš, Dreksa, Ferenčík (zranění).

Disciplinární ohrožení: nikdo - Kraut (3 ŽK).

Nejlepší střelci: Pilař (3) - 3 hráči 1 gól.

Zajímavosti:

- Baník je 12 ligových utkání bez výhry, 453 minut nevstřelil branku

- ostravský útočník Kraut může odehrát 50. ligový duel


Hlasy trenérů:

Pavel Vrba: „Ještě v nás doznívá trochu zklamání z Milána, ale už se musíme vrátit k ligovým povinnostem. Čeká nás navíc podobný duel jako naposledy proti Českým Budějovicím - dobývání obrany a nebezpečné brejky soupeře. Nutno říct, že Ostrava je v ofenzivě silná, a nejde pouze o Svěrkoše.“

Pavel Malura: „Plzeň je obrovsky ofenzivně laděné mužstvo. Věřím, že s podobným výkonem jako v poháru na Slovácku, nasazením a aktivním pohybem jsme schopni soupeře potrápit. V případě, že budeme mít štěstí, budeme kvalitně bránit, budeme schopni zahrozit směrem dopředu a budeme držet míč, můžeme uspět.“