Václav Svěrkoš v sobotu odehrál jasně nejlepší zápas od svého návratu po dvou operacích křížového vazu v koleni.

Možná právě proto mluvil po druhé jarní ligové výhře s pokorou. „Jsme všichni moc šťastní, protože jsme ze dvou zápasů udělali šest bodů. Hodně nám pomohlo už to první jarní vítězství se Znojmem, ale zase bych brzdil euforii. Zápasů jsme za sezonu zpackali dost, takže je pořád co napravovat a hlavně náš cíl ještě není splněn," upozornil Svěrkoš.

I na vás je ale vidět, jak velkou radost z výhry máte…

To ano, ale nesmí jí být hodně. My jsme hlavně rádi, že nám to tam začalo padat, protože na jaře jsme nehráli špatný fotbal, ale prostě dopláceli na špatnou koncovku. Všichni věříme, že jsme to protrhli a střelecké štěstí se nás bude držet. Na druhé straně je třeba i dneska říct, že Dukla hrála slušně a my měli při některých šancích i štěstí. Proto je třeba jít s pokorou do dalšího zápasu a znovu bodovat. S pětadvaceti body se nezachráníme, pořád ještě musíme v ideálním případě dva zápasy vyhrát.

Je pro tým důležité, že není na sestupové pozici?

Důležité to bude po 30. kole, ale samozřejmě, že nás to těší. A to hodně. Před zápasem ve Znojmě jsme byli poslední a měli 19 bodů, nebyla to pro celý tým lehká situace. A já jsem fakt hrdý, jak jsme to zvládli. Teďka jsme opustili po dlouhé době (deseti kolech) sestupové příčky a toho pomyslného „černého Petra" budou držet jiné dva týmy. A my sami dobře víme, že to nic příjemného není. Ale i tak se musíme spoléhat sami na sebe a ty potřebné body získat. Výhra s Duklou je důležitá, ale ne rozhodující. Pořád nás čeká ještě hodně práce.

Proti Dukle jste vstřelil důležitý vedoucí gól, navíc jste pro spoluhráče připravil další dvě velké šance. Za trefu vás pochválil i kapitán Dukly Patrik Gedeon…

No jo, udělal jsem to chytře, ale v posledních dvou zápasech předtím jsem šel dvakrát sám na gólmana a neskóroval. Proto jsem rád, že to tam spadlo. Sám cítím, že tým ode mě góly potřebuje, tak jsem za ten gól rád. A to hlavně proto, že přispěl k zisku tří bodů.

Když spočteme všechny vaše góly v české, německé, francouzské, řecké lize a reprezentaci, dostaneme se na číslo 74. To i na vás dolehla tíha situace?

Hrát o záchranu není příjemné, já to třeba zažil i v Sochaux nebo Aténách. Ale tehdy jsem byl zcela fit a měl formu. Nyní se vracím po vážném zranění, takže i pro mě to nebylo úplně jednoduché. Ty poslední dvě zahozené tutovky mě štvaly, a už jsem si to začínal trošku rozebírat sám pro sebe, číst si knížky o myšlení a tak (směje). Situace, ve které jako tým jsme, samozřejmě není příjemná. Proto i pro nás starší hráče je někdy těžší být v kabině pořád pozitivní. Takže proto jsem sáhl do literatury.

Závěr zápasu jste sledoval už z lavičky. To musely být obrovské nervy…

To byly. Já poslední dvě záchrany sledoval jenom z lavičky, tak jsem už na to zvyklý. Ale jsem rád po tom všem, čím jsem si v posledních letech prošel, že jsem mohl gólem pomoci Baníku k záchraně. A konečně jsem taky překonal gólmana Radu, kterému jsem ještě nikdy gól nedal. Z toho mám taky radost.

Nyní vás čeká za týden zápas v Olomouci…

Já už před Znojmem říkal, že hrajeme v nadsázce hokejové play-off. Bude to další důležitý zápas, ve kterém si můžeme přiblížit záchranu v lize. A uděláme zase maximum, aby se nám to povedlo.