„Já mám Milana rád, byl to jeho zápas, ale nejenom tím, že dal vítězný gól,“ řekl bezprostředně po utkání na tiskové konferenci trenér Sparty Pavel Hapal. „Jsem zklamaný, že jeden faul je odpískaný, a druhý ne,“ zlobil se Hapal na počínání rozhodčího Emanuela Marka, který měl při soubojích Baroše pravidelně zvýhodňovat.

Hapalova reakce překvapila kapitána posledního mistrovského týmu Baníku z roku 2004 Radka Látala, který v současné době trénuje běloruský Brest. „Vypjaté zápasy Baníku a Sparty jsem zažil jako hráč i trenér. Občas je těžké bezprostředně po zápase emoce zkrotit. Tyhle věci ale k fotbalu patří. Diváci je mají rádi,“ řekl smířlivým hlasem Látal.

Myslíte si, že hra Milana Baroše byla proti Spartě za hranou pravidel?
Hlasovat můžete v anketě pod článkem na této stránce.

„Tlak na trenéra Sparty, která musí za každou cenu postoupit do Evropských pohárů, je obrovský. Pavel (Hapal) to nemá jednoduché, protože k týmu přišel v rozehrané soutěži,“ připomněl Látal.

Baroše neřešil jen Hapal. Ale také jeho svěřenci. „Porazil nás jeden hráč. Ne fotbalovostí, ale vychcaností,“ vypálil útočník Sparty Josef Šural. „Nevyhrál lepší tým. Oni do toho šli jako do války. Máme pět pokopaných, zraněných. Musíme ránu taky rozdat, někdy se chováme na hřišti jako děti,“ začal střílet Šural i do vlastních řad. „Na stadionu panovala nenávistná atmosféra, která k tomu ale patří. Raději ať nám nadávají a je plno,“ vyjádřil se Šural směrem k fanouškům Baníku.

Baroš si z „fňukání“ sparťanů těžkou hlavu nedělal. „Vím, že mě asi nebudou mít rádi. Hádám se s nimi celý zápas. Nadáváme si. Ale nic proti nim nemám. Říkal jsem jim, že hrajeme o holý život, takže kolem nich nebudu běhat v sukýnce,“ prohlásil šestatřicetiletý Baroš, který v roce 2005 vyhrál Ligu mistrů s Liverpoolem.

Utkání 26. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Sparta Praha, 28. dubna 2018 v Ostravě. Fanoušci Sparty.
Sparťané v Ostravě: prohra na hřišti, válka v hledišti. A škoda za 200 tisíc
Utkání 26. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Sparta Praha, 28. dubna 2018 v Ostravě.
Baník v rozbouřeném kotli uvařil Spartu. Vidělo to přes 15 tisíc diváků!

Co říkáte na hru Milana Baroše proti Spartě?

Radek LátalZdroj: DENÍK/Pavel Sonnek„Utkání obou klubů byla a vždycky budou takhle vyhrocená. A to jak na hřišti, tak v hledišti. Nepřišlo mi, že by byl zrovna ten sobotní něčím výjimečný. Snad jen tím, že Baník po deseti letech doma vyhrál. Sparta měla být na tvrdou hru Milana (Baroše) připravena. Všichni víme, jak hraje, že nerad prohrává a nevypustí žádný souboj. On pro Baník dýchá a dokáže strhnout v těchto vypjatých duelech spoluhráče i fanoušky. Já ho chápu, vždyť jsem byl stejný. Proto si myslím, že ho mediální humbuk v závěru ligy neovlivní. Jasně, bude muset trošku více krotit emoce, ale je dostatečně zkušený a vyrovná se s tím. Spíše si myslím, že si to bude užívat. Já taky tyhle zápasy, kdy jde o všechno, miloval.“ (au)

Radek Látal, bývalý kapitán Baníku

Miroslav MatušovičZdroj: DENÍK/Jan Pořízek„Za mě osobně moc nechápu ty pozápasové nářky o tvrdé hře Milana Baroše. Navíc několik dnů po zápase. Z mého pohledu je Milan lídr ostravského týmu a tak se na hřišti i choval. Vždyť víme, jak se projevuje. Všichni vědí, jak hraje, že je to hráč, který umí spadnout, ale umí i rozdat a přijmout. Že hraje tvrdě, není určitě jeho chyba. Snažil se prostě svým výkonem strhnout spoluhráče, vždyť to byl zápas, ve kterém šlo o hodně. Upřímně se divím, že Sparta nebyla stejně důrazná. Já znám Spartu tvrdou a železnou, hráči měli být na trávníku stejně důrazní jako Milan. Vždyť i jim šlo o moc. A každý ví, jak vyhecované zápasy Baníku se Spartou bývají.“ (čin)

Miroslav Matušovič, bývalý hráč Baníku i Sparty

Pavel ZavadilZdroj: Deník / Géla František„Na utkání jsem se byl podívat. V Brně jsme během pěti let hráli čtyři roky o záchranu. Z vlastní zkušenosti vím, že to není jednoduché, musíte jít na krev. Proto stylu Baryho hry rozumím. Nedíváte se vlevo, vpravo, ani nemůžete, víte, že každý zápas je existenční. Je jedno, zda hrajete proti Spartě, nebo Dukle, zajímají vás jenom body. Pokud je nemáte, semele vás to. Nebýt Milana Baroše, tak Baník nemá téměř žádnou šanci na záchranu. Tento hráč odvádí velký kus práce, umí v tom chodit, strhnout ostatní. Tyhle srdcaře v těžkých bitvách potřebujete. Osobně jsem Ostravě po podzimu nevěřil, měla jedenáct bodů, hrála špatně. Teď je právě díky Milanu Barošovi zpátky ve hře.“ (rob)

Pavel Zavadil, bývalý hráč Baníku i Sparty

Utkání Fobalové národní ligy mezi FK Pardubice (ve červenobílém) a MFK Vítkovice (v modrém) na hřišti pod Vinicí v Pardubicích.
Vítkovice se v tabulce dotáhly na Frýdek i Táborsko
Marek Hlinka v akci proti Spartě.
Hlinka: Fanoušci mají na výhře stejný podíl jako my hráči
Jaké bude panovat letos na Prosperita Open počasí?
Chorvatský přemožitel Rosola postoupil v Ostravě do čtvrtfinále