Druholigový fotbalový celek Baníku Ostrava bude v Opavě hájit druhé postupové místo, které mu zaručuje i remíza. Kouč Vlastimil Petržela je před zápasem 19. kola tradičně klidný a žádnou nervozitu necítí. 

Otázkou dne je, zda jsou na tom stejně po minulém prohraném derby ve Frýdku-Místku také jeho svěřenci.

„Já se na zápas fakt těším. V kariéře jsem odkoučoval spoustu vypjatějších zápasů. Pro mě je to soupeř jako každý jiný s tím rozdílem, že je v tabulce těsně za námi. Proto chceme ten zápas neprohrát," vyhlásil Petržela. „Potkají se dvě fotbalová mužstva, bude to urputný zápas. Připraveni jsme ale dobře," zdůraznil Petržela.

Sám připustil, že se dají očekávat změny v sestavě. „Každý týden, ať vyhrajeme, nebo prohrajeme, nad sestavou přemýšlím. Taková je příprava na každý zápas, a tento týden nebyl výjimkou," uvedl Petržela.

Zápas provázejí opět mimořádná bezpečnostní opatření. Vedení Baníku vydalo ve čtvrtek odpoledne tiskové prohlášení, kde vyzývá své fanoušky, aby respektovali a ctili podmínky stanovené pořadatelem zápasu a řídili se pokyny pořadatelů či Policie ČR.

„Baník si nesmírně váží podpory všech fanoušků, kteří jakkoli neohrozí a nepoškodí svůj klub protiprávním jednáním či škodami na cizím majetku. Jediné vítězství, kterého chce Baník dosáhnout, je to na hřišti," píše se v prohlášení.

Vedení klubu v něm reagovalo na to, že ostravští fanoušci hodlají zápas bojkotovat.

„Tímto vyzýváme všechny Baníkovce, aby lístky na derby nekupovali, avšak se společně vypravili do Opavy před stadion. Zde budeme Baník společně podporovat svými hlasivkami. Na stadion půjdeme buď všichni, nebo nikdo," píše se na fanouškovském webu Baníku www.chachari.cz.

Důvodem je to, že Baník dostal k dispozici jen 340 vstupenek. Paradoxní na situaci je přitom hlavně to, že SFC Opava poskytl tolik vstupenek, kolik mu nařizuje FAČR.

„Tady je třeba zmínit hlavně to, že jsme z důvodu bezpečnosti snížili kapacitu stadionu o 1700 míst. Nová kapacita tak je 5690. Podle směrnic FAČR má hostující klub nárok na pět procent z této kvóty stadionu, tu jsme dokonce překročili. Baník má k dispozici 340 vstupenek," dodal technický ředitel Slezského FC Opava Jaroslav Rovňan.