Fotbalový tým Baníku Ostrava vstoupil do éry nového majitele Václava Brabce porážkou se Sigmou Olomouc. Tu ale kouč Vlastimil Petržela, pro kterého to byl první zápas na lavičce Baníku, očekával. „Já věděl, že pokud začneme v průběhu utkání střídat, půjde naše hra rapidně dolů," řekl Petržela, který paradoxně ve druhém poločase poslal na hřiště zkušené hráče z podzimního ligového kádru.

Baník v sobotu změnil majitele. Nebyl jste nervózní, že se jednání protahovalo? Zvažoval jste třeba i variantu, že pokud by k prodeji nedošlo, v Baníku skončíte?

Asi bych to musel řešit, protože jsem nebyl spokojený s podmínkami. Myslím, že jsem s tím trošku otravoval i doma, ale tam mě podpořili a povzbudili, abych vydržel a zůstal. A já vydržel a zůstal i se zatnutými zuby.

Některé hráče, kteří na podzim za Baník ligu hráli, jste nazval primadonami. Už víte, se kterými pro jaro nepočítáte?

Když se podívám na výplatní pásky hráčů, tak to vím. Už to některý z trenérů v minulosti správně řekl, že u každého hráče musí odpovídat cena a výkon. V Baníku je vše úplně naopak. Já vyslovím jedno jméno: Mešaninov. Ten má v Baníku smlouvu snad na deset let. Je to hráč z Petrohradu, já tam trénoval, ten kluk je mi sympatický. Ale on neumí pořádně kopnout do balonu, nemá fotbalové myšlení. Je tu vedený jako takzvaný supertalent.

Spokojený asi nejste ani s dalšími hráči, kteří měli na podzim tým táhnout.

Proč já mám rozběhávat Lásika, Mišáka? Nutit je k tomu, když oni se na hřišti nehnou… Proč by běhali, když tady mají smlouvy a mají krásný život. Když jejich výkony potom srovnáte s mladým Granečným, který bere pět tisíc měsíčně, tak nevidíte žádný rozdíl. Naopak! Možná ten mladý kluk je ještě lepší.

Máte od nového majitele Václava Brabce nějaký příslib, že vám dovede nové hráče?

To není o jen o nich. Tady jde spíše o to, že všechno, ale úplně všechno se musí začít dělat úplně jinak.

Jak to myslíte?

Mně se k tomu ani moc nechce vyjadřovat. Ligový tým se na stadioně (Bazaly) musel cítit hrozně.

Byl jste šokovaný, co jste tedy v Baníku v minulých dnech viděl a zažil?

Spíše překvapený. Já jsem se s něčím podobným ještě nikdy v trenérské kariéře nesetkal. Ani ve Vlašimi. Aby byl trenér v takové pozici a pracoval v těchto podmínkách. To snad ani pak nemůže rozhodovat dobře.

Zmínil jste pozici trenéra. Můžete to rozvést?

Fotbal se dá dneska dělat ve třech lidech. Úplně to stačí. Tím bych to ukončil.

Baník má kvůli nedořešené kauze Žižkov opět pozastavené přestupy. Jste z toho nervózní?

Zatím se tím vůbec nezaobírám. Zápas s Olomoucí nám zase něco ukázal. Doufám, že v pondělí se na Bazalech objeví kouč gólmanů Juraj Šimurka, což je další persona v realizačním týmu. Musíme postupovat po malých krůčcích.

Je to po asistentovi Aleši Křečkovi poslední člen nově se tvořícího realizačního týmu?

Zatím nevím. Nechci se ukvapovat, protože ještě dost dobře neznám stávající členy, kteří už v Baníku jsou. Spíše to teď testujeme, poznáváme se. A zatím to na mě působí tak, že v tomto úseku problém nebyl, že to fungovalo, jak mělo.

Baník zkoušel z Opavy obránce Tomáše Čelůstku. Víte, zda v týmu zůstane?

To je těžké. Já zatím na tréninku do cvičení ani moc nezasahuju, a spíše vše pozoruju z dálky. U mě Čelůstka neuspěl ani na testech ve Vlašimi. Teď jsem se s ním potkal po dvou letech, jako s posilou pro Baník Ostrava… No, chlapec hrál druhou ligu v Opavě… Nechci ho hodnotit po jednom zápase, ale jak ho pozoruju na tréninku, tak žádný velký pokrok neudělal. Pořád dělá stejné chyby, nedostupuje hráče, nechá ho odcentrovat a podobně.

Už ve 20. minutě jste ze hřiště stáhl záložníka Foltyna. To vás tak svým výkonem vytočil?

Mě spíše překvapilo, že na tréninku Martin Foltyn hraje úplně opačně, než co dnes ukazoval na hřišti. Dneska měl před sebou dvacet metrů volných, a on místo aby s míčem vyjel, tak někde přihrával. Tam je prostě potřeba, aby situaci uklidnil a zjistil, jak situace na hřišti vypadá. Problém je, že tihle kluci nevědí, kde stojí spoluhráči. To začínají zjišťovat, až když získají míč. Práce máme před sebou hodně.

Zmínil jste, že byste raději nyní trénoval, než hrál zápasy Tipsport ligy. Proč?

Myslím, že někteří kluci by potřebovali ještě pořádně trénovat. Nejsou na tom fyzicky tak, jak bych si představoval. Nechci se vracet k práci bývalých trenérů, já to přímo nesnáším. Nechci je rozhodně pomlouvat, odváděli dobrou práci, protože v těchto podmínkách trénovat je hrozně moc těžké a složité. Moje představa a nároky na hráče jsou prostě vyšší. Nevím proč, ale je to tak.

V současném kádru Baníku jsou prakticky jen mladíci. Co na ně říkáte? Nebo už jste je poznal?

Na to mi stačilo pár tréninků, abych věděl, že Šašinka je fotbalista jako býk. Nebo že Ožvolda bude jednou výborný hráč. Když není trenér slepý, tak to pozná hned.