Do velkého světa fotbalu přitom zamířil z druholigové Opavy a našla se celá řada lidí, kteří pochybovali, že se prosadí. „Tyto poznámky jsem vnímal, někteří lidé mi nevěřili, mysleli si, že se brzy vrátím. Mě tyto negativní řeči motivovaly. Snad už jsem alespoň trochu těmto pochybovačům zavřel ústa, na druhé straně já se na ně nezlobím. I tyhle věci k fotbalu patří,“ říká smířeně útočník římského Lazia.

Vánoční svátky trávil u rodičů v Brumovicích. „Opravdu jsem odpočíval, jen obden jsem si zašel do posilovny a trochu zaběhat. Ale spíše to bylo o lenošení, nějak jsem moc na životosprávu nedbal. Asi jsem i nějaké to kilo přibral,“ usmíval se v přestávce halového Friendly Cupu, který se stal již pravidelnou součástí vánočních svátků v Opavě.

Na palubovce haly dokazoval, že góly střílet umí, opět atakoval v tabulce střelců mety nejvyšší. V přestávkách se ochotně fotil s fanoušky a podepisoval kartičky.

Rok 2010? Nebylo to špatné…


Během roku 2010 oblékal Libor Kozák dresy dvou týmů. Nejdříve pomohl Brescii k postupu do Série A a během podzimu už oblékal dres „mateřského“ Lazia. „Možná jsem mohl odehrát více utkání, ale nestěžuji si. Pro mě je důležité, že v duelech, kdy mi dali trenéři důvěru, jsem vyloženě nezklamal. Alespoň tak to vyznělo na jejich hodnocení,“ říká člen české reprezentace do jednadvaceti let.

Také si uvědomuje, že vyhráno zdaleka nemá. „Už jsem si zvykl na fakt, že když dáte důležitou branku, v dalším utkání se klidně nemusíte v zápasové nominaci vůbec objevit,“ konstatuje Kozák. „Trenér se ale o mně vyjadřuje pěkně, říká, že jsem budoucnost Lazia. Totéž jsem slyšel i od prezidenta. Pěkně se to poslouchá, ale musím pořád tvrdě makat.“

Jeho dalším hnacím motorem je evropský šampionát jednadvacítek. „Rád bych na něm startoval. Je to ale až v červnu, a do té doby je docela dost času,“ míní Kozák. Reprezentační kouč Jakub Dovalil zatím v kvalifikaci Kozákovi věřil. „Říkal, že ho zajímá můj výkon v zápase, a ne kolik minut odehraji,“ poznamenal.

Laziu zatím patří v tabulce třetí příčka, osobně se Kozák výrazně podílel na zisku devíti bodů. Zařídil penaltu, donutil protihráče dát si vlastní gól a jednu branku vstřelil sám. „Samozřejmě, že mě tyto okamžiky těší. V Laziu se o tom mluvilo, naposledy dokonce psalo v novinách,“ pousmál se absolvent střední hotelové školy.

Co se týká jazyka, ani s tím už problémy nemá. „Italštinu zvládám vcelku dobře, už jsem dělal i rozhovory,“ říká pyšně Kozák, který se dvakrát trefil i v pohárovém utkání.

Svou zápasovou vytíženost mohl rozšířit ještě za juniorku Lazia. „Bohužel zápasy obou týmů se kryjí, a já byl většinou nominován do áčka. Za juniorku jsem odehrál snad tři zápasy,“ kouká se do svých individuálních statistik.

O návratu do Čech nepřemýšlel


Loni to vypadalo, že v Laziu šanci nedostane. Klub mu dal svolení vyrazit na hostování. Ve hře byly i kluby z české ligy, mimo jiné také ostravský Baník. „O Česku jsem neuvažoval ani vteřinu. Nabídky jsem měl. Jednou jsem se vydal do Itálie a chtěl jsem dokázat, že mé rozhodnutí bylo správné. Můj manažer měl pro mě ještě jiné zahraničí, já jsem preferoval Itálii, proto padlo rozhodnutí na Sérii B a Brescii,“ podotýká Libor Kozák. V Římě se mu nakonec zalíbilo natolik, že si pořídil dům. „Člověk chce mít trochu toho soukromí. Mám pronajatý domeček na předměstí Říma, navíc kousek od stadionu. Mohu tak do Itálie pozvat kdykoliv celou rodinu,“ vysvětluje jeden ze čtveřice útočníků římských Orlů.

Fotbal ovlivňuje život


Barometrem úspěchu jsou v Itálii fanoušci. Pokud se daří, nosí vás na rukou, v opačném případě jste zatracováni. „Fotbal je pro fanoušky náboženstvím. Třeba na naše tréninky jich chodí něco okolo tří tisíc. Vyprovázejí nás na venkovní zápasy, jsou famózní,“ chválí Kozák. „V posledním zápase si po mé akci dal soupeř vlastní gól. Naši fandové ho ale připsali mně. Po zápase na mě čekali, a nebýt Vánoc, musel bych s některými i na večeři. Na druhé straně, když se vám nedaří, pěkně vám dokážou život znepříjemnit.“

Libor Kozák: Změna je život


Libor Kozák po svém odchodu do slunné Itálie udělal několik životních rozhodnutí. Nejdříve si vyměnil auto. Jeho vytuněnou fabii nahradilo v garáži audi. „Musel jsem škodovku vyměnit. Spoluhráčům jsem byl pro smích,“ říká upřímně.

Nyní má i novou přítelkyni Kristinu. „S bývalou přítelkyní jsme se rozešli. Po nějaké době jsem se na reprezentačním srazu seznámil s Kristýnou. Nakonec za mnou přijela do Itálie a dali jsme se dohromady,“ vysvětluje Libor Kozák. „Život je změna, ale já zůstávám pořád nohama na zemi.“ Aby toho nebylo málo, tak se stal v minulých dnech i hrdým strýcem. „Bráchovi Tomášovi se narodila dvojčátka Terezka a Zuzanka,“ připomněl událost, ze které měl obrovskou radost.

Bologna, nebo Lazio?


V souvislosti s Liborem Kozákem se skloňoval blížící se zimní přestupní termín. Hodně nahlas se hovořilo o tom, že by měl zamířit do týmu nováčka z Bologně. „Stále je to otevřeno, i když v současné době to vypadá spíše na to, že budu pokračovat v Laziu,“ prozradil Deníku Kozák. „Vedle Bologně se ozvala ještě Brescia, ale ta má dost útočníků, a pak ještě týmy z druhé ligy,“ upřesnil přestupové varianty. „Směrodatné v celé věci bude, jak se na vše bude dívat Lazio. Pokud řekne trenér, že mě chce, nemám co řešit. Navíc bojovat o titul by bylo hodně příjemné.“

V Laziu patří do čtveřice útočníků áčka. Navíc se spekulovalo o tom, že by mohl odejít Zarate. „Ten určitě zůstane, je symbolem klubu. Kdyby odešel, prezident by to od fanoušků pořádně schytal. Je ale pravda, že pokud někdo ze zbývající trojice vypadne, já hraji,“ komentuje Kozák své šance v základní sestavě. „V Laziu je celkově dobrá parta. Třeba takový Rocchi je starý mazák a člověka dokáže povzbudit a pomoci mu.“

Opavu má pořád v srdci


Libor Kozák sice hraje před čtyřicetitisícovým kotlem, avšak na rodnou Opavu nezapomíná. „Stále jsem s kluky v kontaktu. Dodnes nechápu, jak mohla Opava spadnout,“ kroutí hlavou nad ostudným sestupem. „Už kvůli fanouškům by se zde měla kopat liga,“ podotýká Kozák.

A kdy ho diváci uvidí v opavském dresu? „Jednou to určitě bude. Opava je klub mého srdce.“

>> Libor Kozák

Útočník Lazia Řím

Narozen: 30. května 1989
1997 – 2001: Brumovice
2001 – 2007: Slezský FC Opava
2007 – 2008: Lazio Řím
2008 - 2009: Brescia
2009 - ?: Lazio Řím
Zápasová bilance
II. liga ČR: 41/9
Série B: 26/4
Série A: 8/1
Reprezentant ČR do 21 let: 9/3