Tohle není rozhodně fáma!

Baník Ostrava má nečekaně hodně blízko k získání atraktivní posily, která by pořádně zvedla náladu všem fanouškům.

Do svého mateřského klubu, který se po roce vrátil mezi prvoligovou elitu, má totiž výrazně nakročeno jeden z nejslavnějších odchovanců klubu, Milan Baroš. Jasno má být už ve středu.

Informaci o jednání potvrdil Deníku nejen samotný hráč, ale také nový kouč Baníku, Radim Kučera.

Radim Kučera.
OFICIÁLNĚ: Novým trenérem Baníku je Radim Kučera

„Poslední týden se o možném příchodu s Milanem (Barošem) bavíme velice intenzivně. Moc si přeju, aby se vrátil a kariéru ukončil v Baníku. Stejné přání mají fanoušci i celé vedení klubu,“ řekl nový kouč Baníku Radim Kučera, který vidí návrat velice reálně.

Milan Baroš odjel s rodinou na dovolenou a k průběhu jednání se nechtěl vyjadřovat. Jasné je, že kariéru ještě končit nehodlá a nyní se rozhoduje, kde bude v příští sezoně hrát.

Je zřejmé, že při debatách nejde o peníze, ale spíše o nastavení pravidel mezi samotným hráčem a klubem. Člena Klubu ligových kanonýrů vždy zajímala i celková situace v Baníku, kterému v roce 2012 pomohl i finančně, když mu daroval během oslav devadesátých narozenin milion korun.

„Chci, aby (Milan Baroš) v Ostravě trávil celý týden. Ale na určitých tréninkových úlevách jsme spolu domluveni. Sám jsem hrál fotbal na vrcholové úrovni docela dlouho a vím, že v určitém věku hráč nepotřebuje každodenní intenzivní zatížení,“ uvedl kouč Radim Kučera, který pochází, stejně jako vítěz Ligy mistrů (2005), z Vigantic a pojí ho tak s ním dlouholeté přátelství.

„Sám si myslím, že mu nějaké menší úlevy prospějí. Pokud Milan přijde, tak se budeme na konkrétních podmínkách domlouvat. Problém v tom nevidím,“ uvedl Kučera.

Jaromír Nohavica
Nové album Jaromíra Nohavici nese název Poruba. Proč? Bo!

Milan Baroš se do Baníku vracel v minulosti už dvakrát. Naposledy se ale v létě 2015 nerozešel v dobrém a podrobil bývalého majitele Petra Šafarčíka i další členy nejužšího vedení ostré kritice. „V Baníku chybí absolutně vše. Pokora, profesionalita, zkušený management, který by dokázal klub vést. Baník nemůžou řídit mladí kluci, kteří nemají s fotbalem absolutně zkušenosti. Baník miluju, je to moje srdeční záležitost, ale to, co se tady teď děje, je smutné. Musí se začít od nuly,“ prorokoval před dvěma lety Baroš. Na jeho slova nakonec došlo a Baník po padesáti letech sestoupil do druhé ligy. Od pomyslného dna se klub odrazil po příchodu nového majitele, Václava Brabce.

O Barošově návratu se nahlas spekulovalo už loni v létě, kdy se ale proti postavil kouč Vlastimil Petržela, který pochyboval o kvalitách a přínosu útočníka. Odmítl taky, aby měl Baroš v tréninku úlevy.

Držitel bronzové medaile z ME 2004 a nejlepší střelec tohoto šampionátu ale stále patří k velkým postavám české ligy, když v 24 ligových duelech vstřelil pět branek a stal se lídrem celku Slovanu Liberec. Ten o jeho služby taky nadále velmi stojí, což ostatně potvrdil i kouč Jindřich Trpišovský.

„Bary se poslední dva měsíce dostal do neskutečné pohody, táhl celé mužstvo, takového hráče jsme dlouho neměli. Vzal si nějaký čas na rozmyšlenou, pojede na dovolenou a jsme domluvení, že pak se spojíme a uvidíme, co dál,“ uvedl pro server isport.cz Trpišovský. „Záleží to teď hodně na něm, jestli bude nebo nebude pokračovat ve fotbale – a jestli to bude u nás, nebo někde jinde. Nevyloučil to, zvažuje to,“ dodal Trpišovský.

Pro Baník by bylo angažování Milana Baroše v každém případě trefou do černého i z marketingového hlediska, protože týmu v minulé sezoně chyběla osobnost spjatá nejen s klubem, ale hlavně s celým regionem.

Zdeněk Pommer, trenér Ostravy
Pommer: Přijďte nás podpořit. Final Four v Ostravě bude velká akce