Nový kouč Radomír Korytář si vážnost situace dobře uvědomuje, přesto bere své životní angažmá jako velkou výzvu. A to možná i proto, že v ní prakticky nemůže vyhořet. Pokud totiž Baník na podzim v silné konkurenci obstojí, bude to malý fotbalový zázrak.

Jak dlouho jste nad nabídkou váhal?

Nevím přesně, kolik to bylo dní. Ale určitě jsem vše zvažoval. Rozhodlo to, že v klubu nějaký čas působím a poslední půlrok jsem sledoval zvenčí. Vedl jsem juniorku a získal odstup od ligového celku. Kluky z týmu jsem potkával na chodbě Bazalů a viděl, že jsou v takovém špatném rozpoložení nebo možná i pod psychickým tlakem. Hráče znám a prostě věřím, že mohou hrát lepší fotbal než na jaře. To byl asi hlavní důvod, že jsem do toho šel.

První trénink letní přípravy. Na snímku v popředí Radomír Korytář.Jaro bylo ze strany Baníku hodně špatné…

Pro mě bylo těžké se na zápasy dívat, protože mi chvílemi přišlo, že kluci zapomněli hrát fotbal. Došlo k odchodům, ale přesto prostě věřím, že se nám podaří některé kluky, jak se říká, restartovat a že jejich výkonnost se vrátí k tomu, co třeba odváděli na podzim.

Je jasné, že vaše odpovědi musí být vůči klubu loajální. Ale ta otázka by přesto měla zaznít. Vnímáte to, že klub se nachází, už třeba kvůli stěhování do Vítkovic, v možná nejhorší situaci v historii? Vždyť na své straně nemá ani fanoušky.

Samozřejmě že i nad tím jsem přemýšlel. Vím, jaké má klub problémy, jaký má kádr, kde bude hrát. Ale já jsem od přírody optimista a věřím, že díky pracovitosti se nám podaří situaci zvládnout.

Jak to dokážete? Nebo co bude pro samotný ligový tým nejdůležitější?

Určitě bude klíčové dostat tým zase do psychické pohody, aby byl na ligové zápasy připraven hlavně mentálně. Je jasné, že nejdůležitější bude, aby mě tým respektoval, abychom měli mezi sebou jasno a šli stejnou cestou. Věřím, že se to pak odrazí v nejbližších týdnech i na hřišti, že kluci budou mít zase z fotbalu radost. Kdybych tomu nevěřil, tak bych do toho jít nemohl.

Pohled na současný kádr Baníku fanouškům moc dobré vyhlídky nedávají. Přes všechny poslední výroky majitele klubu jste připraven i na to, že tým bude kandidátem číslo jedna na sestup?

Ano. Na to jsem připravený a otevřeně zrovna z této věci strach nemám, protože to může být třeba i naše výhoda, že nás mohou soupeři podcenit. Já respektuji současné ekonomické možnosti klubu a vím, že tady žádné nadprůměrné ligové hráče přivést nedokážeme. Proto jsem připraven na to, že v následujících dnech budeme testovat velký počet hráčů. Když to přeženu, tak mi nevadí, že jich bude třeba dvacet. Věřím, že se nám podaří celek doplnit.

Radomír KorytářNa kterých postech to bude?

Já si myslím, že střed hřiště máme vcelku slušný. Do zálohy máme Mišáka, Šichora, Matěje, Mensaha. Tvořit hru je schopný také Kukec. Problém vidím na krajích hřiště a samozřejmě po odchodu Milana Baroše i v útoku. Tam je ale jasné, že na kvalitní útočníky jako Tecla nebo Wagnera nemáme.

Odejít by mohli v průběhu léta ještě gólman Pavlenka a stoper Frydrych.

U Jirky je situace vcelku jasná a přehledná, protože se o jeho odchodu mluví delší čas. Michala Frydrycha bychom ale rádi udrželi, dokonce se s ním jedná o nové smlouvě, aby zůstal a byl v klubu spokojený a byl třeba jeho lídrem. S Michalem jsem na to téma mluvil a shodli jsme se, že v jeho případě nemá cenu z klubu utíkat. Jeho odchod bych nyní chápal, pokud by dostal zajímavou nabídku z top českých klubů nebo zahraničí. Jinak věřím, že zůstane.

Jak vnímáte situaci ohledně setrvání klubu na Bazalech?

Samozřejmě že tu situaci velice pozorně sleduji. Je to důležité nejen pro ligový celek, ale také pro všechny další mládežnické celky. Věřím, že to dobře dopadne a my na Bazalech budeme trénovat. Takové to tréninkové kočování po okolních hřištích ve městě by pro celý klub nebylo dobré. Doopravdy věřím, že vedení klubu nakonec najde s městem Ostrava společnou řeč a my se po návratu z herního soustředění v Břeclavi vrátíme na Bazaly, kde budeme mít tréninkové zázemí.

Velkým letním tématem bude z pohledu Baníku i to, že bude hrát mistrovské zápasy ve Vítkovicích. Tam se nejen skalním fanouškům moc nechce. Na jaký fotbal je budete chtít nalákat?

Budu chtít navázat na fotbal, který jsme s Baníkem hráli na podzim, kdy jsme tým vedli s Martinem Svědíkem. Budeme chtít hrát rychle, agresivně, aby platilo, že v Ostravě se nehraje týmům dobře. Prostě aby na nás byli zase hrdí a přišli třeba i na další zápas. Nemá cenu si nic nalhávat, na jaře Baníku fanoušci v domácích zápasech hodně chyběli. Bez nich to bude pro celý mladý tým o dost složitější.