Tradiční souboj rivalů tak poutá obrovský zájem médií i fanoušků. Pikantní příchuť bude mít zápas pro stopera Baníku Michala Frydrycha, který v pátek oslavil pětadvacáté narozeniny. „Nejkrásnějším dárkem by bylo, kdybychom proti Spartě uspěli," zasnil se rodák z Hustopečí nad Bečvou.

Na podzim jste Spartu na Letné slavně porazili. Dá se z toho utkání vycházet?

Moc ne, protože každý zápas je jiný. My i Sparta máme trošku jiné týmy. Ale na druhé straně už víme, že i Sparta se dá porazit. Na utkání se všichni hodně těšíme a jsme připraveni se o co možná nejlepší výsledek zase poprat.

Jak na tu výhru vůbec vzpomínáte?

Byl to jeden z mých nejlepších zápasů v kariéře. Vyhráli jsme na Spartě a já měl na rukávu kapitánskou pásku Baníku. Pro mě jako odchovance snad nemůže být větší pocta. Ještě teď mi běhá mráz po zádech z toho, když si vybavím, jak jsme se radovali po zápase s fanoušky u jejich sektoru. A podobně to cítí i ostatní kluci, kteří v Baníku vyrostli. Dokonce jsme se tam pod sektorem nechali na památku vyfotit.

Dá se výhra zopakovat? Na Spartě jste výhru v nadsázce ubránili…

Ve fotbale jde všechno, ale samozřejmě že musíme vidět i sílu soupeře. Sparta má skvělý tým, který prahne po obhajobě mistrovského titulu. Ale když jsme ji jednou porazili, můžeme i podruhé. Hodně samozřejmě bude záležet na našem výkonu. Trenér nás pořád nabádá, abychom hráli aktivně a více drželi míč. Bude to o každém z nás, jak své úkoly na hřišti splníme. Je jasné, že musíme podat o třídu lepší výkon než v Teplicích.

Sparta se na Bazalech před stěhováním do Vítkovic představí vůbec naposledy. A ultras Baníku u toho kvůli bojkotu domácích zápasů nebudou.

Nám jako hráčům se o tom doopravdy špatně mluví, protože je jasné, že nám budou fanoušci z kotle, obzvlášť v takovém vyhroceném a prestižním utkání, chybět. Ale prostě oni se tak rozhodli a my s tím nic neuděláme. Těžko se mi k tomu něco říká.

Zkuste to…

Sám věřím, že atmosféra bude i tak dobrá, prostě lepší než v jiných ligových zápasech. Sám jsem zažil na Bazalech zápas se Spartou, kdy bylo takřka patnáct tisíc lidí a hrálo se mi naprosto fantasticky.

Na Bazaly dorazí i příznivci Sparty, kteří mohou při neúčasti kotle Baníku atmosféru klidně opanovat…

Tomu moc nevěřím, že by se zbytek stadionu nechal takhle zahanbit. Myslím, že lidé, kteří na fotbal v sobotu přijdou, tam nechají stejně jako my všechno. Zápas se Spartou je pro celé město i region velkým svátkem. Všichni budeme chtít dostat Spartu na kolena. My na hřišti a fanoušci hlasivkami v hledišti.

Vzhledem ke svým dnešním pětadvacátým narozeninám je na místě otázka, zda jste vypsal v kabině nějakou speciální prémii.

Ještě ne, ale asi to udělám. Když vyhrajeme, tak do kabiny nějaké pohoštění koupím. A milerád.

Oslava přijde na řadu až po zápase. Už víte, co dostanete?

To by mělo být vždy překvapení.

Neříkejte, že nevíte, co vám přítelkyně Iveta k půlkulatinám koupí?

(směje se) Dostanu hodinky, ale značku ještě doopravdy nevím. Jak jsem už ale říkal, pro mě by byl nejkrásnějším dárkem, kdybychom proti Spartě uspěli.

Bral byste i bod?

Takhle to nechci vyhraňovat, prostě do toho půjdeme s tím, abychom uhráli co nejlepší výsledek. Vím, že to je fráze, ale prostě to řeknu takhle. Uvidíme v sobotu, jak to dopadne.