Seriál před zápasem: Baník - Plzeň

Od dob Milana Máčaly nebyli fanoušci Baníku na žádného kouče tak hrdí. A pro řadu z nich je velkým snem, aby někdy v budoucnu právě Pavel Vrba opět usedl na lavičku slezského klubu.

Momentálně nejžádanější český kouč doopravdy nemá o nabídky nouzi. Kromě slovenského svazu o něj stojí i zahraniční kluby. Pavel Vrba nyní ale svou budoucnost nechce řešit, vůbec pak ne s novináři.

Soustředí se jen na to, aby Plzeň dovedl do pohárové Evropy. K tomu potřebuje v lize už jen vítězit, a to i v pondělí na Bazalech. „V této sezoně jsme odehráli v pohárech velmi dobré zápasy, což se nám zalíbilo. Chceme se v evropské soutěži představit i v příští sezoně,“ říká Pavel Vrba, jehož tým teoreticky může ještě promluvit i do boje o mistrovský titul.

Pavel Vrba dokázal v Plzni za tři roky vybudovat tým, který je konkurenceschopný v Evropě. Kromě postupu do Ligy mistrů, kterou si z českých klubů zahrály i Sparta a Slavia, se navíc prezentoval pohledným a útočným fotbalem.

Na ten byli hrdí všichni čeští fanoušci. Stejně to viděli i někdy až moc nároční fotbaloví odborníci. Ti najednou poukazovali na to, že Plzeň produkuje modernější fotbal než národní celek s Rosickým, Barošem a Čechem v sestavě. Plzeňské hvězdy Jiráček s Pilařem ostatně výrazně pomohly národnímu týmu k postupu na ME.

Spanilou pohárovou jízdu zastavilo v osmifinále Evropské ligy německé Schalke, které si postup vybojovalo až v prodloužení odvety.

A to český mistr dohrával bez vyloučeného Bakoše a zraněného Procházky v osmi lidech v poli… „První pocity po vyřazení byly hodně rozporuplné. Byl jsem zklamaný, že jsme vypadli a naopak mě zahřálo u srdce, jak kvalitní výkon jsme podali. Tým obstál i v bitvách s týmy, jakými jsou AC Milán nebo Schalke. Až jsem byl překvapený, jak tým tuhle konfrontaci zvládl. Za poslední rok jsem na kluky strašně hrdý,“ vyznal se Pavel Vrba.

Ve své trenérské kariéře se od nepaměti řídí vcelku pragmatickým heslem: „Musíte mít výsledky, jinak nebudete mít práci.“

O ni paradoxně přišel na Baníku po zisku mistrovského titulu, na kterém měl jako asistent podle zasvěcených až nečekaně velký podíl.

S odstupem času bere svůj konec jako svou výhru. Paradoxně mu k odchodu na Slovensko pomohl hlavní kouč Baníku František Komňacký, kterému se moc nelíbilo, že mu vedení Baníku nechtělo prodloužit kontrakt. „Zmínil se v Púchově a já šel tam,“ vzpomíná Vrba.

Nečekaný odchod z Ostravy ho už dávno přebolel. „Když se začalo Baníku dařit, našla se najednou spousta lidí, kteří chtěli v klubu pracovat. A ti, kdo neměli sílu v pozadí, byli najednou zbyteční,“ komentoval před časem svůj konec.

Na Baník ale rozhodně nezanevřel. „Jsem vděčný za to, co jsem se v něm mohl naučit. Pro spoustu trenérů je škoda, že touhle školou neprojdou, že se hned přes svoje známé dostanou do ligy. V tomhle máme my, kteří jsme šli postupnou cestou od žáčků po dospělé, určitě výhodu,“ řekl ještě Vrba, který v Baníku získal se všemi mládežnickými celky mistrovské tituly.

I když si vždy razil svou cestu, měl i své vzory. „Spíš jsem některé trenéry obdivoval. Nejvíc Karla Brücknera. Považuju ho za nejlepšího trenéra, kterého jsme v republice za dobu, co pamatuju, měli. Pro mě prostě obrovská osobnost, která český fotbal posunula o stupínek dál.“

Nejen na Ostravsku jsou všichni přesvědčení, že bude jeho nástupcem. To, že jednou povede českou reprezentaci, je jen otázka času.

Lepšího kouče totiž v zemi momentálně určitě nemáme.