Mě i další návštěvníky školy v rámci Dne otevřených dveří čeká beseda s Pavlem Vrbou, v současnosti nejlepším českým trenérem, který se před rokem ujal národního týmu.

Jako takový předčasný vánoční dárek dostali toto setkání, mimo jiné i s obráncem Baníku Michalem Frydrychem, právě žáci partnerské školy fotbalového klubu Baník Ostrava.

I pro samotného kouče to však byl zvláštní moment, když se procházel nejprve po venkovních prostorách, kde slavnostně otevřel nové hřiště s umělým povrchem, ale vůbec budovou. Uvědomil si, že před pár lety zde trénoval dnešní fotbalové hvězdy. Mezi nimi třeba Václava Svěrkoše.

Deset, dvanáct nebo možná patnáct? Sám Pavel Vrba nedokáže přesně říct, kolik času uplynulo od té doby, co post mládežnického trenéra a tím i Šoupalku opustil.

„Těch čtrnáct patnáct let to bude, což je vidět i na tom, jak to dnes vypadá. Nyní je tu nová umělá tráva, kdežto my měli pouze jedno pískové hřiště. Maximálně jsme hráli ještě na škváře," vzpomínal při besedě Pavel Vrba, jak se areál změnil.

„Nicméně i tehdy Šoupalka splňovala to, co jsme u žáčků potřebovali. Ve spolupráci se školou, která nám vycházela vstříc, vše šlo dobře," podělil se o své vzpomínky dále.

Prostor jídelny, za normálních okolností sloužící pouze po stravování, doslova praská ve švech. Kluci, holky, jejich rodiče, učitelé… Ti všichni jsou zvědaví a natěšení zároveň.

Aby také ne. Vždyť právě z přítomných „prcků" bude možná jednou Pavel Vrba (či jeho nástupce) vybírat adepty nejprestižnějšího dresu, který fotbalista může obléci.

Právě ostravskému klubu je věnována většina otázek, které pokládá převážně moderátor Petr Hrčka. Co tedy reprezentační trenér říká na podzim Baníku, který se sice potýkal s produktivitou a nastřílel pouze dvanáct branek, ale je na pátém místě?

„Když si uvědomíme, že na jaře mohl Baník klidně spadnout a z velké části jej zachránila neuvěřitelná výhra v Olomouci, tak klub udělal velký krok. Stabilizoval se, mladí hráči dostávají prostor, takže věřím a přeji jim, aby to šlo takto nadále a Baník dál jen stoupal tabulkou," vyznal se Pavel Vrba.

„Počet vstřelených branek je ovlivněn nezkušeností, jelikož jde většinou o mladé kluky. Třeba ale jednou budou zase hrát o titul, ale k tomu bude potřeba udělat ještě hodně práce. Jak od hráčů, tak i vedení," zdůraznil.

Naopak velmi překvapeně se tváří, když se ho zeptáte na spekulaci okolo angažování nového trenéra Petra Frňky, který by na pozici hlavního kouče měl nahradit Martina Svědíka. „O tomhle vůbec nic nevím a přiznám se, že mě tohle překvapilo," řekl.

Na závěr se také vyjádřil k možnosti povolání právě mladých nadějných fotbalistů z Ostravy do národního týmu. „Během podzimu se jeden hráč do týmu dostal, byl jím brankář Jiří Pavlenka. Obecně je ale pro tyto hráče v této chvíli jiný cíl – mistrovství Evropy do jedenadvaceti let – na němž chtějí uspět a dostat se na olympiádu. Do budoucna je však možné vše," nechává toto téma Pavel Vrba otevřené.

Stejně jako otázku, kdy se zase vrátí na Šoupalku. „To uvidíme," končí s úsměvem. Tak snad to nebude za patnáct let.