Fanoušky jste svým výkonem dostali už v prvním poločase do varu. Ti se pak ptali, co se s týmem proti jaru stalo?

Já bych se rozhodně nechtěl pouštět do nějakých taktických rozborů a hodnotit systémy a podobně. V čem to je? Pro mě to je jednoduché.

Povídejte…

Vždycky všichni mluví o fotbalistech, kteří na trávníků běhají a hrají. Já jsem jiného názoru, protože to je o trenérovi. A neříkám to proto, abych lezl někomu do zadku. Každý ví, že takový nejsem a nikdy jsem to nedělal. Je to v trenérovi.

Jedinou kaňkou na výkonu mohou být snad jen nevyužité šance, které by vás mohly v jiných duelech mrzet.

Je to tak. Za stavu 2:1 jsme měli vedení zvýšit a bylo rozhodnuto. My jsme do úvodu druhého poločasu dali všechno, což bylo ostatně i vidět. Pro nás to bylo o tom třetím gólu, který jsme nedali. Buď ty šance vychytal skvělý Miller, nebo jsme to špatně vyřešili. Asi to tak ale mělo být a my jsme byli stejně za výkon i bojovnost odměněni třemi body. Jsme strašně šťastní.

Máte čtyři body, což se nečekalo…

Počítalo se, že nulu budeme mít třeba po pátém kole. Co to znamená? Já myslím, že nic. Liga je dlouhá, jsou za námi jen dvě kola. Je to pro nás ale obrovské povzbuzení do další práce a tréninku. Chceme v každém případě nadále stoupat tabulkou výše, abychom už nezažívali stejné problémy jako v posledních třech sezonách, kdy jsme se zachraňovali v posledních kolech.

Nehrozí po takovém skvělém startu třeba uspokojení? Euforie je na Bazalech obrovská.

To určitě ne. Chceme v každém případě přilákat daleko více fanoušků do ochozů. Dneska jich přišlo šest tisíc, což je na počasí, které panovalo, slušné číslo. Po těch třech letech, co tady viděli, bude těžké je zase nalákat na dobrý fotbal. Dneska jsme ale udělali krok k tomu, aby jich chodilo více. Já na Bazalech odehrál prakticky celou kariéru a poznám, jak se jim výkon líbil. A dneska nám fandili v průběhu celého zápasu. Všichni viděli, že makáme na doraz a chceme hrát fotbal. Tohle byl Baník.

Můžete to rozvést?

V nasazení, bojovnosti a hlavně v tom, že jsme hráli fotbal. Jen jsme nenakopávali balony dopředu a snažili se kombinovat. Dneska jsme prostě viděli Baník takový, jaký má být.

Mluvil jste o tom, že to je hodně v trenérovi. Co konkrétně Martin Svědík změnil?

Já to nechci moc rozebírat a už vůbec ne někoho hanit a pomlouvat.

Dá se tedy říct, že vás trenér Martin Pulpit svazoval?

Doopravdy se vůbec do toho nechci pouštět.

Třeba ale na výkonech Davora Kukece je změna poznat…

No zrovna u něj je ten rozdíl mezi jarem a podzimem markantní. Ale doopravdy bych tohle téma ukončil.

Dlouho se povídalo, že na hřišti nemůže být Kukec a Lukeš. Dneska vám ale souhra klapala…

Já tenhle názor nikdy neslyšel, takže k tomu nemám, co říct. Všichni snad dneska viděli, jak to je…

Patříte k nejstarším hráčům týmu. Jak jste na tom byl fyzicky?

Cítil jsem se vcelku v pohodě, tedy do té 75. minuty. Tam byla chyba i moje, že jsme neproměnili ve druhém poločase ty velké šance. Pokud bychom dali třetí gól, tak by vše vypadalo jinak.

Jak se v tom vedru vůbec hrálo?

Já prohrál los, takže jsem musel celý první poločas běhat na sluníčku. Dvě třetiny hřiště bylo už v prvním poločase ve stínu, což bylo znát.

Vy jste ale při vyrovnávací akci i na tom sluníčku podnikl rychlou akci, po které Fantiš vyrovnal.

Taky jsem po tom sprintu musel na chvilku vydýchávat (směje se).

Co pro tým s výhledem na další zápasy znamená dnešní výhra?

Dokázali jsme si, že můžeme porazit Mladou Boleslav, což je ohromně silný klub. Stačí se podívat na jejich soupisku, která je plná skvělých hráčů. Mají silný tým, úplně jiný než my. Ale já si troufnu říct, že jsme je dneska přejeli a zaslouženě vyhráli. Vždyť jsme měli daleko více vyložených šancí.

Neměl jste v závěru strach, aby Baník stejně jako v minulé sezóně o vedení zase nepřišel?

Hraju fotbal dlouho, takže jsem pomyslel na to, aby zase neplatily fotbalové zákonitosti: nedáš, dostaneš. Ale na hřišti jsme celý zápas žili, navzájem se povzbuzovali. Nechali jsme tam, jak se říká, život, za což jsme byli odměněni. Když jsme nezvýšili náskok na 3:1, tak jsme to ubojovali. A teď jsme všichni šťatsní.

Na závěr se ještě jednou vrátíme ke skvělému startu Baníku do nové sezony. Zisk čtyř bodů čekali jen ti největší optimisté z řad fanoušků Baníku…

Zase se potvrdilo to, co jsem říkal už před zápasem, že v české lize může porazit každý každého. Já jsem ale před ligou taky neslyšel nic jiného než to, že budeme mít po pěti kolech nula bodů. Moc se nám nevěřilo, což je ostatně vždycky lepší než na tom být jako Boleslav. O té se mluvilo jako o černém koni soutěže a vidíte, jak na tom po dvou kolech jsou. V pozici favorita se jim hraje hůře než nám, když nás každý podceňuje nebo odepisuje. My se nyní hlavně nesmíme po těch dvou vydařených zápasech uspokojit.