Opava Nejen pro fotbalisty Baníku Ostrava, ale také Sigmu Olomouc bude zítřejší večerní předehrávka 9. kola ligy v mnoha ohledech klíčová. Vítěz si v tabulce výrazně polepší a důležitost utkání je patrná i na předzápasových prohlášeních obou rivalů, kde nikdo nešetří komplimenty.

Kapitán Sigmy Jan Rajnoch (na snímku) rychlým gólem načal v úterním pohárovém zápase domácí Opavu. Hanáci vyhráli 5:1 a postupují do osmifinále. Bývalý reprezentant si tak dal dárek ke čtyřiatřicátým narozeninám. Postup přes Opavu byl pro Olomouc priorita, opravdu velká bitva ale čeká soubor trenéra Leoše Kalvody zítra. Sigma míří do Vítkovic, kde ji čeká poslední Baník. „Nesmíme si připustit žádné podcenění," upozorňuje olomoucký kapitán.

Sigma zvládla pohár proti Opavě s přehledem, čekali jste, že to bude takhle jednoduché?

Nic není nikdy jednoduché. My jsme k utkání přistoupili poctivě, Opavu jsme nenechali hrát a to bylo důležité. Máme dost kvalitní tým na to, abychom takovéto zápasy zvládli.

Hodně vám pomohla rychlá branka, kterou jste vstřelil, vypadalo to, že stojíte v ofsajdu…

Upřímně musím říct, že jsem si taky myslel, že to byl ofsajd. Tak jsem do míče jen tak plácl a skončilo to v síti. Nakonec se tam zapomněl ještě opavský hráč a branka platila.

Ještě když Sigma hrála loni II. ligu, dvakrát s Opavou remizovala. Šli jste i z tohoto důvodu do utkání s větším respektem?

Respekt máme ke každému soupeři, k Opavě obzvlášť. Loni jsme s ní odehráli dvě těžká utkání jak venku na podzim, tak doma na jaře. Má kvalitní tým, jsem rád, že jsme postoupili.

V pátek vás čeká utkání ve Vítkovicích s Baníkem, to bude asi jiný zápas než ten v Opavě…

Nejsme v jednoduché situaci, to si dobře uvědomujeme. Pohár nám pomůže, někteří hráči si odpočinuli, věřím, že jedeme do Ostravy pro dobrý výsledek.

Baník má jen jeden bod. Na první pohled to vypadá, že byste to měli zvládnout…

Nesmíme si připustit žádné podcenění. Baník má sice bod, ale odehrál slušné zápasy. My se na ně musíme připravit se vším všudy. Vzájemné zápasy jsou vždycky vyhecované.

Berete souboj jako utkání podzimu?

To jsme si říkali i se Zlínem (1:1), a víte, jak to dopadlo. V pátek musíme uspět.

S příchodem Romana Hubníka jste se posunul na post defenzivního záložníka, proti Opavě vás trenér přesunul zpět na stopera. Není problém takhle měnit pozice?

Ty posty jsou dost podobné, když se hrají, tak jak mají. Defenzivní záložník musí držet střed obrany se stopery. Je to sice trochu jiné, ale na obou postech jsem už hrával, problém s tím nemám.