Sympatickou premiéru na Bazalech má za sebou slovenský útočník Tomáš Majtán, který se fanouškům Baníku ukázal v dobrém světle.

Kromě vedoucí branky měl i další dobré možnosti a dokázal, že může být pro tým vítanou útočnou posilou. „Z gólu mám radost, ale vyměnil bych ho za tři body. Je to druhý zápas v řadě, který jsme měli rozehraný na výhru, ale nezvládli to," smutně konstatoval Majtán.

I on přesně pojmenoval důvody toho, proč Baník zatím nedokáže v lize vítězit. „Sráží nás individuální chyby v obraně, po kterých dostáváme strašně laciné góly. Tentokrát nám ublížil gól do šatny. Za stavu 2:0 bychom totiž šli do druhého poločasu s daleko větším klidem," pokyvoval hlavou Majtán a za druhý klíčový moment označil neproměněné šance z prvního poločasu. „Měli jsme tam možnosti jít do tříbrankového vedení. I já jsem měl hned po snížení soupeře dobrou šanci, ale gólman míč vyrazil. Myslím, že hloupý inkasovaný gól do šatny a neproměněné šance nás dneska stály vítězství," poznamenal Majtán.

Klíčové momenty utkání

Podobně hodnotil zápas i levý obránce Baníku Petr Mach, který právě z Mladé Boleslavi na Bazaly v létě přišel. „Motivaci jsem měl obrovskou, vždyť jsem tam hrál s malými přestávkami čtyři roky. Škoda, že se nám nepodařilo získat tři body," litoval Mach.

Sám pro další ztrátu vedení svého týmu neměl přesné vysvětlení. „Je to jako přes kopírák. Vedeme 2:0, hrajeme dobrý zápas. V prvním poločase můžeme ke dvěma gólům přidat další dva nebo tři. Místo toho inkasujeme a o náskok přijdeme. Nevím, jestli se uspokojíme. Dostaneme pak z brejku zbytečně gól," krčil rameny Mach.

Kdy Baník ztratil vedení?

Sám si nemyslel, že by zápas rozhodl gól do šatny soupeře. „Ještě v kabině si celou pauzu opakujeme, že musíme začít druhou půlku stejně jako první. Ale vůbec jsme na to nenavázali. Čekali jsme, až dostaneme gól. Přestali jsme běhat, nechali jim prostor. Můžeme za remízu ještě děkovat brankáři Bučkovi, který chytil dva góly. Ale je pravda, že i Míra Miller nám na druhé straně chytil pár tutovek," ohlédl se za utkáním Mach. Klíčem bylo podle něj vstřelit třetí gól, protože zatím Baník stále nedokáže odehrát utkání bez inkasované branky. „Je to možné, že soupeře nejsme schopni dorazit. Kdybychom dali třetí gól, pevně věřím, že to v pohodě uhrajeme. Ale uděláme chybu, dostaneme kontaktní gól a to je něco na nás. Těžko se z toho pak dostáváme. Remíza je pro nás doma ztrátou, ale musíme se z toho rychle otřepat a připravit se na Spartu," dodal Mach. 

Proč Baník ztrácí vedení?

Baník proti loňsku „těží" nad plán

Slabou útěchou pro ostravské fotbalové fanoušky je pohled do historie. Baník má totiž proti minulé sezoně o pět bodů více a zcela jiné jsou i výsledky.

Baník měl v minulém roce po devíti kolech pouze dva body za remízy v Budějovicích (0:0) a v Plzni (1:1) s hrůzostrašným skóre 5:20. Doma prohrál s Teplicemi (3:4), Boleslaví (1:4), Bohemians (0:1), Slováckem (0:1) a Spartou (0:2). Kromě toho Ostrava ještě vysoko prohrála v Olomouci (0:3) a Jablonci (0:4)

Související článek: Baník Ostrava opět neudržel dvoubrankový náskok a remizoval