„Jsem samozřejmě rád, že jsem tady dál trenérem. Situaci Baníku jsme s majitelem hodně probírali a on se nakonec rozhodl složit novou sportovní radu. A její členové mě také podrželi,“ řekl na úvod Radim Kučera.

Jak vnímáte personální obsazení nové sportovní rady, ve které jsou Zdeněk Nehoda, Marek Jankulovski, Petr Uličný, Dušan Vrťo a nový sportovní manažer klubu Michal Bělák?

Jsou to zajímavá a fotbalově zkušená jména. Vnímám je všechny jako kapacity a sám jsem opravdu rád, že ti lidé tady jsou.

A jak to vlastně bude v praxi fungovat?

Samozřejmě budou říkat vlastní názory. Ale budou se i zúčastňovat tréninků. A každý týden by měly probíhat nějaké porady. Stejně tak budou na zápasech, při kterých budeme úzce spolupracovat s trenérem Uličným. Ten bude mít při pohledu z tribuny určitě nějaký poznatek. Jak se říká, víc očí víc vidí.

Trénink fotbalistů Baníku Ostrava.
Obrazem: Baník začal přípravu na náročné prvoligové jaro

Ale na druhé straně asi není úplně jednoduché mít někoho za zády…

Když jsou to ale takoví lidé, myslím si, že to špatné není.

A zažil jste už něco podobného?

Ano, ve Znojmě. Už tam jsme to s trenérem Uličným měli podobné. Tam on také seděl na tribuně, ale před zápasem byl na technicko-taktické přípravě, takže věděl, co chceme hrát. A o poločase přišel s nějakým pohledem na hru. A musím říct, že to fungovalo.

To jste ovšem byli dva. Teď vás bude podstatně víc…

Ale je to o té debatě. A já věřím, že budeme řešit spíš příjemné věci.

Ale platí, že budete mít poslední slovo vy sám?

Tak asi bych mít měl, že?

Teď máte k dispozici sportovní radu, soubor oponentů, se kterou jste srozuměn. Proč to ale třeba podle vás ani na chvíli nezafungovalo s Vlastimilem Petrželou, poradcem Václava Brabce?

Za prvé protože je to poradce pana majitele a ne můj. A za druhé po tom úvodu letní přípravy začaly jít názory pana Petržely nějakým směrem… Ale já nemám důvod něco říkat do novin ohledně pana Petržely, to si nechám pro sebe. A vlastně se k němu ani nechci vyjadřovat. Tuhle sportovní radu, i jak je nastavena, beru. A věřím, že to bude konstruktivnější.

Petr Uličný
Baník posílil zkušený manažer Nehoda a trenérský doyen Uličný

Po posledním zápase na Slavii jste se tak trochu vytratil ze scény. O čem jste v tu dobu přemýšlel?

Proč máme jen jedenáct bodů a také tom, že když setrvám, bude jaro hodně těžké. Navíc mi majitel klubu něco naznačil, takže v tu chvíli nemělo smysl něco říkat, já vlastně ani přesně nevěděl, jak to bude se mnou samým.

A uvažoval jste třeba i o tom, že zkrátka odejdete?

Samozřejmě že ano. A kdyby tomu tak nebylo, asi by mi scházela sebekritika. Těch myšlenek jsem měl v hlavě spoustu. A to bylo i v průběhu podzimní části.

Baník zatím ohlásil nové posily spíš do ofenzivy, přestože jej na podzim tlačila bota na opačné straně. Jak to aktuálně vypadá z tohoto úhlu pohledu?

Jenže to nebylo vždy jen o obráncích, chyby dělali i ostatní hráči. Ale samozřejmě na vylepšení defenzivy se budeme snažit zapracovat. Děláme na tom a já věřím, že v dohledné době nějací hráči přijdou tak, abychom se dopracovali k nějaké kvalitní ose.

A otázka gólmanů? Teď jsou v Ostravě na testech Viktor Budinský, Michal Bárta a tak trochu se prý čeká i na to, jak se rozhodne Jan Laštůvka…

To je taky trochu ošemetná věc. V příchod Laštůvky samozřejmě věřím, jen je to o tom, jaký postoj zaujme Slavie. Teď jsou tady Budínský s Bártou i kvůli tomu, abychom si to všechno posichrovali.

Momentálně to vypadá na to, že majitel do posil investuje docela dost prostředků…

Ano a já jsem za to samozřejmě rád. Pan majitel chce za každou cenu setrvat v první lize, ale tyhle kroky jsou rovněž prováděny i s nějakým výhledem k další sezoně a k budování mužstva. K tomu by stejně muselo dojít.

Rostislav Olesz
Olesz po skalpu vedoucí Plzně: Super zápas pro lidi, nervy pro trenéry