Jak by také ne, jeho tým se potácí u chvostu prvoligové tabulky, a v posledním odehraném zápase navíc předvedl špatný výkon. „Kdybych to srovnal s minulým zápasem na Spartě, byl vidět markantní rozdíl ve výkonu hráčů,“ uvedl ostravský trenér. „Místy to dokonce vypadalo tak, jako by se hráči viděli na hřišti úplně poprvé.“

Baník stál v posledním utkání před jasnou výzvou, tu však absolutně nenaplnil. Však koho by také domácí porážka 0:1 uspokojila? „Ta povinnost určitě svazovala nohy, ale myslím si, že byla zbytečná. V tabulce bylo pořád pět šest mančaftů zhruba na stejných bodech, jako jsme my. Na druhé straně si ale myslím, že nervozita už teď narůstat bude. Ano, teď už budeme pod tlakem a v dalších zápasech se budou muset ukázat odolné typy,“ zdůraznil Radim Kučera.

Na pořadu dne je však už i otázka, zda a popřípadě kolik psychicky odolných hráčů si trenér společně se sportovním ředitelem Dušanem Vrtěm do kádru v létě vybrali. „Doufám, že se nám ukážou. I proti Mladé Boleslavi to ve druhém poločase zase šlo,“ poznamenal kouč Baníku.

Kouč Baníku Radim Kučera
Vedení Baníku nadále věří trenéru Kučerovi

Obavy a přehnaný respekt, to je to, co Baník na podzim hlavně v úvodu mnohých zápasů sráží. A znovu se to v plné nahotě ukázalo i proti Mladé Boleslavi, která v podstatě bez výrazné námahy získala v Ostravě vedení. „Nevím, jestli se hráči báli, že by na Mingazova mohli udělat faul, ale bylo jich tam dost na to, aby se zdvojili, ztrojili či aspoň zahustili prostor,“ upozornil Radim Kučera.

Ne, Baník ještě zatím není potřeba odepisovat, leč situace v tabulce HET ligy se začíná vyvíjet tak, že o záchranu už asi bude hrát. A vypadá to tak, že společně s dalšími čtyřmi moravskými kluby, když mezi ně počítáme i Jihlavu. „Pořád ale platí, že ještě stačí k odrazu vyhrát, řekněme, dva zápasy za sebou. Ale pokud budeme i nadále prohrávat, je jasné, že nás čeká další propad tabulkou,“ řekl Radim Kučera. „Situace ještě není taková, že bychom museli dohánět nějakou markantní ztrátu, to ani náhodou, ovšem spoléhat se už jen na jaro bychom taky nechtěli.“

FC Baník Ostrava – FK Mladá Boleslav 0:1
Baník poprvé na podzim doma prohrál

Po třetí podzimní pauze čekají ostravské fotbalisty ještě tři kola nejdřív pojedou do Liberce, pak si zahrají doma derby s Karvinou a vycestují do Prahy na Slavii. „Teď nutně potřebujeme do zimy zmobilizovat všechny síly a pokusit se urvat co nejvíc bodů. Házet flintu do žita s tím, že už budeme hrát jen o záchranu či snad že to beznadějné, to tady ale znát není. A to vyplývá i z losu v odvetách totiž máme doma skoro celý spodek tabulky. I od toho bychom se měli odrazit. A měli bychom na tom vidět i určité plus, i když je pravda, že spoléhat na to nejde. Řeknu to banálně: situace není beznadějná, jen musíme začít vyhrávat,“ dodal Radim Kučera, trenér Baníku Ostrava.

Mário Lička ještě v dresu Baníku vpravo, vlevo Libor Sionko.
Bývalý záložník Baníku Mario Lička: Za kariéru vděčím tátovi