Proč jste přijal nabídku podílet se na vzniku dokumentu?

Jsem moc rád, že jsem řekl „ano“. Díky němu jsem si totiž uvědomil některé maličkosti a souvislosti, které mi vlastně došly, až když jsem se fyzicky ocitl na místech, o kterých jsem nejdřív jen slyšel – kde klub založili, kde poprvé hráli. Stejně tak to bylo s lidmi, které jsem měl uložené jen v hlavě, a najednou jsem je potkal naživo. Svým vyprávěním oživili minulost a já jsem pocítil kontinuitu. Fotbal je velkou a nedílnou součástí našeho života. Je dobré vědět, kde jsme byli, kde jsme a kam jdeme. 

O čem je Banik!!!

Jsou to možná velká slova, ale sepětí Baníku s lidmi, městem, krajem je opravdu velmi výjimečné, na české poměry dokonce jedinečné. Pro místní lidi Baník skutečně něco znamená. To není jen nějaký stadion, nějaké výsledky a nějací fotbalisté. Je to tradice, historie. Baník si zaslouží, aby měl dokument. Věděl jsem, že u toho musím být, že musím pomoci klubu, který mám rád, a lidi kolem něj nějakým způsobem zvěčnit, zdokumentovat, vytvořit jakési vzpomínkové album.

Jaký je fanoušek Baníku?

Řekl bych, že v baníkovském fandění se odráží celý náš kraj. Souvisí s ostravskou hospodou, s krčmou „pod laubami“, s jejími klady i zápory. Se vší živelností, ostrostí, emocí, energií. A fotbal vyvolává právě tuto energii, která je v našem kraji skrytá v zemi, v podzemních chodbách. To všechno je pak cítit při fandění Baníku.

Stadion Bazaly.
Baník je věčný, premiéra jeho dokumentu se blíží
Tomáš Šiřina.
Šiřina: Baník si mě podmanil, proto mé hodnocení dokumentu nemůže být objektivní