Tým trenéra Jiřího Rubáše nakonec přes německého giganta nepostoupil, když prohrál následnou odvetu v Mnichově 0:5. To ale nezměnilo nic na tom, že na domácí vítězství se bude v Ostravě vzpomínat navěky.

Bezprostředně po oznámení velkého soupeře zavládlo v Ostravě před dvojutkáním nadšení, což bylo znát i z ohlasů. „Přáli jsme si atraktivního soupeře, což se nám splnilo. S losem jsem spokojen, a kdybychom mohli nastoupit kompletní, byl bych bez nadsázky šťasten," prohlásil kouč Jiří Rubáš.

Historie. Bazaly v době největší slávy Baníku. Ilustrační foto
Bazaly mají 60 let. Jak šel čas s legendárním chrámem Baníku?

Největší hvězda Bayernu, „císař" Franz Beckenbauer, měl o favoritovi souboje předem jasno. „Vyhráli jsme třikrát PMEZ a chtěli bychom počtvrté," prohlásil pro německý tisk Beckenbauer.

BANÍKOVCI před úvodním zápasem s Bayernem Mnichov na Bazalech v roce 1977. Foto: Zdeněk BernadtZdroj: Deník / Redakce

Přílet Bayernu do Ostravy byl jednoznačně sportovní událostí roku, vždyť na Bazalech se představili takoví hráči jako brankář Sepp Maier, obránce Franz Beckenbauer, záložník Hans-Josef Kappellmann nebo útočníci Karl-Heinz Rummenigge, Gerd Müller a Uli Hoeness.

Baník měl proti tomu velké problémy se složením sestavy, když byla zraněna pětice opor (Vojáček, Ruš, Tondra, Radimec a Knapp). Přesto se tým vypjal k jednomu z nejlepších výkonů v historii a v oslabené sestavě po srdnatém výkonu zdolal slavného soupeře 2:1.

Datum 30. května 2015 a závěrečné utkání sezony s pražskou Duklou se zapíše do historie Baníku jako poslední ligový zápas na Bazalech.
Bazaly mají 60 let: Legendy Baníku vzpomínají na slavný stadion

Franz Beckenbauer po utkání nedělal z porážky tragédii. „Baník podal i bez svých klíčových hráčů velmi dobrý výkon. Útočníci byli krajně nebezpeční, obrana dobře kryla prostor před svým brankářem. Škoda, že nám nevyšlo několik velmi dobrých šancí. Porážka 1:2 nás však nemusí mrzet, věřím, že ji v Mnichově oplatíme a do dalšího kola PMEZ postoupíme my. Chtěl bych poděkovat ostravskému publiku za výborné sportovní prostředí, zápas byl veden fair," potěšilo Beckenbauera.

ULI HOENESS proniká do šestnáctky ostravského Baníku. Foto: Zdeněk BernadtZdroj: Deník / Redakce

Trenér Bayernu Dettmar Cramer hodnotil zápas takto: „V první půli nás Baník zatlačil do defenzivy, hrál ve velkém stylu a prakticky nám nic nedovolil. Odveta bude perná. Myslím, že diváci viděli hru, která je požitkem i pro náročné publikum."

Novináři oslavovali v tisku senzační vítězství. Slovenský Sport čtenáře upoutal titulkem „BAYERN na štíte Baníkov", ten český vyzdvihl bojovnost: Nádherný boj oslabeného mistra, BANÍK - LVÍ SRDCE.

Bazaly na archivním snímku Zdeňka Bernadta.
Bazaly mají 60 let: zbyly jen vzpomínky. Tvrdost pevnosti Baníku poznal i Bayern

A v euforii byli i samotní hráči. Střelec prvního gólu Zdeněk Lorenc přiznal, že byl před utkáním hodně nervózní. „Dát gól takovému brankáři, jako je Maier, to už něco znamená. Hrálo se mi dobře, i když se mi zpočátku trochu klepaly nohy," řekl Lorenc.

FRANZ BECKENBAUER opouštěl trávník ostravských Bazalů hodně smutný. Bayern ani v pohárových zápasech nebyl zvyklý prohrávat. Foto: Zdeněk BernadtZdroj: Deník / Redakce

Verner Lička mluvil v podobném duchu. „Pro nás je to veliký úspěch a historické vítězství. Jsem šťasten, že jsem k tomu přispěl vítězným gólem. Měl jsem úkol osobně hlídat Beckenbauera, tentokrát toho moc nenaběhal, a tak jsem s ním moc práce neměl."

Baník tak odlétal do Mnichova s nadějí, ale i respektem k síle soupeře. A na půdě Bayernu odolal jen patnáct minut, pak se prosadili Müller a Rummenigge a nasměrovali domácí k postupu i vysokému vítězství 5:0. „Bayern hrál velmi dobře. Rychle a přímo se dostával před naši branku. Dnes si hráči vypracovali mnoho dobrých příležitostí. Blahopřeji soupeři k postupu," řekl Jiří Rubáš.

BAZALY byly zaplněné do posledního místečka a dočkaly se historické výhry nad trojnásobným vítězem PMEZ! Foto: Zdeněk BernadtZdroj: Deník / Redakce

Kouč Bayernu Dettmar Cramer si zachoval nadhled. „Bayern je typické pohárové mužstvo. Hráli jsme od první minuty velmi koncentrovaně. Kromě posledních deseti minut prvního poločasu, kdy jsme dovolili hostům vypracovat si dvě velké šance. Druhý poločas patřil nám. Byl to výkon podle mých nejnáročnějších představ."

Útočník Bayernu Uli Hoeness zápas komentoval trefně a výstižně: „Lépe už hrát neumíme." Tak skončila pohárová pouť Baníku Ostrava v roce 1976.

Zítra čtěte velkolepé tažení Baníku PVP v sezoně 1978/1979 a v neděli vzpomínku na poslední zápas, kdy byly Bazaly vyprodané.


PMEZ 1976/1977 (2. kolo, 1. zápas, 20. října 1976)


Baník Ostrava – Bayern Mnichov 2:1 (2:0)

Branky: 11. Lorenc, 28. Lička – 51. Müller. Diváci: 32 000.

Baník: Michálik – Foks, Kvasnica, Hudeček, Rygel – Svatonský, Kolečko, Smetana – Lorenc, Lička, Slaný. Trenér: Rubáš.

Bayern: Maier - Andersson, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Horsmann - Dürnberger, Torstensson, Keppelmann - Rummenigge, Müller, Hoeness. Trenér: Cramer.


PMEZ 1976/1977 (2. kolo, 2. zápas, 13. listopadu 1976)

Bayern Mnichov – Baník Ostrava 5:0 (2:0)

Branky: 16. a 47. Müller, 37. Rummenigge,71. Kappelmann, 75. Torstensson. Diváci: 45 000. Dál postoupil Bayern.

Bayern: Maier – Andersson, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Horsmann - Dürnberger, Torstensson, Keppelmann - Rummenigge, Müller, Hoeness. Trenér: Cramer.

Baník: Michálik – Kvasnica (75. Sláma), Vojáček, Hudeček, Rygel – Svatonský (60. Foks), Smetana, Kolečko – Lorenc, Lička, Slaný. Trenér: Rubáš.