„Nemám slov. Tohle jsem nečekal a chtěl bych poděkovat všem, kteří přišli a kteří se na tom podíleli. Bylo to prostě skvělé,“ řekl Jankulovski. Na jeho poslední zápas dorazily všechny ohlášené hvězdy v čele s bývalým spoluhráčem z AC Milán Gennarem Gattusem.

Benefice na vyprodaných Bazalech. Snímky: Petr Kotala a Pavel SonnekZdroj: Deník / Redakce

„Jsem rád, že jsem mohl být u toho, když se Marek loučil. Kdybych měl jít do války, Marka bych si vzal do své armády. Vždy to byl skvělý kluk,“ uvedl Gattuso.

Vyprodané Bazaly se dostaly do varu hned v úvodu, když vítaly kompletní reprezentační celek, který na evropském šampionátu v Portugalsku v roce 2004 vyválčil bronz.

Benefice na vyprodaných Bazalech.Zdroj: Deník / Pavel Sonnek

Z kvalifikačního utkání proti Itálii tehdy přiletěli z Prahy do Ostravy i Petr Čech, Tomáš Rosický, Jaroslav Plašil a Tomáš Hübschman, přímo z valné hromady FAČR Karel Poborský a speciálem z Milána dorazili kromě Gennara Gattusa také Giuseppe Favalli a Luca Antonini.

„Myslím, že taková akce u nás ještě nebyla, aby bylo na hřišti tolik skvělých fotbalistů. Díky patří hlavně klukům z Itálie. Je vidět, jaký respekt si tam Marek vybudoval. Z takové benefice musel mít velkou radost,“ řekl bývalý kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd.

Benefice na vyprodaných Bazalech. Snímky: Petr Kotala a Pavel SonnekZdroj: Deník / Redakce

Emoce cloumaly hráči i fanoušky při velkolepém slavnostním začátku a pak na konci, kdy v 88. minutě opouštěl Marek Jankulovski hřiště. U postranní čáry na něj čekali manželka Jana s dcerami Karolínou a Kristýnou i rodiče.

Z velkoplošných obrazovek vyslal svou speciální zdravici pro tuto chvíli i písničkář Jarek Nohavica. Dvaceti tisícům fanoušků běhal mráz po zádech a měly slzy na krajíčku.

Benefice na vyprodaných Bazalech. Snímky: Petr Kotala a Pavel SonnekZdroj: Deník / Redakce

„Nejen pro mě to dneska byla obrovsky emocionální událost. Vidět Marka s jeho rodinou, ženou a dětmi, to jsou hodnoty, na které on věří celou tu dobu, co ho znám. Zní to jako fráze, ale je to opravdu tak,“ popsal trefně dojemné momenty Gattuso.

Podobně mluvil i Pavel Nedvěd, který byl rád i za to, že se sešel se svými bývalými spoluhráči. „Podívejte se, v jaké sestavě jsme se sešli, nechyběl skoro nikdo. I trenér Karel Brückner byl spokojený, protože říkal, že nemá rád, když se mu někdo omlouvá,“ usmál se Nedvěd.Benefice na vyprodaných Bazalech. Snímky: Petr Kotala a Pavel SonnekZdroj: Deník / Redakce

„Museli jsme dorazit všichni, ale bylo to fajn. Přišlo mi to, jako kdybychom nikdy neskončili, a i nadále pokračovali dál. Doufám, že jsme lidi pobavili – a o to tady přece šlo,“ dodal Pavel Nedvěd.

Samotný zápas přinesl klasickou remízu, k níž přispěla parádní trefou z přímého volného kopu i hlavní hvězda večera.

Benefice na vyprodaných Bazalech. Snímky: Petr Kotala a Pavel SonnekZdroj: Deník / Redakce


Benefice Marka Jankulovského (16. června 2013, Bazaly, Ostrava)

Tým Marka Jankulovského – Tým Eura 2004 4:4 (2:2)

Branky: 1. a 41. Kuka, 38. Samec, 48. Poštulka – 27. a 33. Baroš, 52. Jankulovski, 65. Nedvěd. Rozhodčí: Jirků – Matějek, Wilczek. ŽK: Favalli – Plašil. Diváci: 19 600.

Tým Marka Jankulovského: Baránek – Látal, Favalli, Kováč, Antonini – Lukeš, Gattuso, Slončík, Jankulovski – Kuka, Svěrkoš. Na střídání: Sivok, Samec, Poštulka. Trenér: Verner Lička.

Tým Eura 2004: Čech – Grygera, Bolf, Galásek, Ujfaluši – Poborský, Rosický, Nedvěd, Šmicer – Koller, Baroš. Na střídání: Lokvenc, Týce, Plašil, Hübschman, Heinz, Jankulovski. Trenér: Karel Brückner.