Nesli si kopačky pod paží a než sešli po schodech na hřiště, byli v dobré náladě. Fotbalisté Vítkovic zahájili v pondělí přípravu. Teď je čeká šest ostrých týdnů před druholigovým startem, v němž jim los přisoudil Prostějov. Náročný přípravný program jim zpestří řada zápasů, zpočátku dokonce dvojzápasů. A hned napoprvé si o víkendu zahrají proti Třinci, regionálnímu druholigovému rivalovi, prvoligovému Slovácku.

Do přípravy Vítkovic se v pondělí zapojilo čtyřiadvacet hráčů včetně dvou gólmanů. „Bude se to ale ještě doplňovat, přijedou ještě další kluci na zkoušku. Někdo z nich se zapojí v úterý, jiní zase ve středu nebo v pátek. Počítám proto, že by jich tady mělo být zpočátku až okolo třiceti, a právě proto máme na úvod v soboty na programu vždy dva zápasy," uvedl na začátku přípravy trenér Vítkovic Roman West.

Vítkovičtí fotbalisté jdou do přípravy bez zbytečného otálení, třeba oproti Baníku jí totiž mají o týden kratší. „Tréninky budou od pondělí do čtvrtku dvoufázové, akorát v pátek bude na programu předzápasový trénink a po zápasech v neděli budou mít hráči příležitost regenerovat. Tohle půjde první tři týdny s tím, že se budeme zaměřovat na tréninkový objem," řekl mladý vítkovický kouč a pokračoval: „Dopoledne budou mít kluci na programu přípravu zaměřenou na rozvoj síly, vytrvalosti a inter valové hry. Vše ale budou dělat s míčem na hřišti. A odpoledne to bude většinou herní trénink."

A tak by to v přípravě Vítkovic mělo vypadat i příští týden, kdy se tým přesune na soustředění do Háje ve Slezsku. „Po třech týdnech začneme dávat kádr dohromady, půjdeme v trénincích stále více do kvality a začneme se zaměřovat na první zápas. Takže další druhá polovina července a první srpnový týden budou i o hledání optimální sestavy," upřesnil Roman West, který vede přípravu společně s novým asistentem Daniele Kuttym, doposud trenérem nejstaršího vítkovického dorosteneckého týmu.

Na prvním tréninku byly k vidění některé nové či staronové tváře – z těch nejznámějších se dá jmenovat Dominik Kraut, který v minulé sezoně působil v Hlučíně, či Vladimír Mišinský, jenž po povedeném podzimu ve vítkovických barvách jaro strávil v Rakousku. Ve Vítkovicích však počítají i ztráty. „V první řadě tady s námi momentálně nejsou kluci, kterým skončila hostování – brankář Krbeček, dále Metelka, Gebauer, Hykel či Taraba. No a v týmu chybí i kapitán Ondra Dvořák, který zřejmě dá přednost kariérnímu růstu v zaměstnání," dodal Roman West.

Druhý z ostravských týmů, který se už za necelých šest týdnů znovu po sedmi letech objeví ve druhé nejvyšší fotbalové soutěži, se fanouškům poprvé představí už v sobotu, do Vratimova si ke dvěma zápasům pozval druholigový Třinec (10.00) a prvoligové Slovácko (13.00).