O tomhle fotbalovém transferu by na ostravských Bazalech raději vůbec neslyšeli. Šestnáctiletý záložník Dominik Smékal podepsal koncem minulého týdne tříletý kontrakt se slavným Interem Milán.

Finančně na přestupu nebude profitovat Baník Ostrava, kde strávil většinu své dosavadní kariéry, ale Sigma Olomouc.

A to rodák z Hranic na Moravě působil v klubu z Hané jen půl roku! „Dominik se rozhodl po zvážení s námi spojit své kroky s jedním z největších světových klubů. Nejde rozhodně o nahodilý krok Interu transfer je vyústěním sledování a několika stáží," řekl hráčův agent Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest Group.

Dominik SmékalFinanční záležitosti transferu nebyly zveřejněny, ale podle informací Deníku se v tomto věku pohybuje přestupová částka v rozmezí 100 až 400 tisíc euro.

Smékal není typickým produktem olomoucké líhně talentů. Z Hranic to vzal do Olomouce přes Ostravu. V Baníku působil v žákovských letech a vždy patřil k velkým talentům a oporám týmu i reprezentace. Proto je vcelku nepochopitelné, že nové sportovní vedení Baníku ho nedokázalo i v tíživé finanční situaci v klubu udržet, podepsat s ním v patnácti letech profesionální smlouvu, případně dotáhnout jeho přestup z rodných Hranic. „V žákovském věku hrával za Baník proti nám. Je to šikovný hráč. Rychlostně vybavený, důrazný, do všeho jde. Dobrý jeden na jednoho, tedy přesně to, co se dnes po hráčích chce," řekl na adresu Smékala šéf sportovních tříd SK Sigma Olomouc Pavel Tököly.

V podobném duchu hovořil i bývalý dlouholetý mládežnický a později i ligový kouč Baníku Pavel Malura. „Když jsem působil u ligového áčka Baníku, chodil jsem se dívat i na zápasy čtrnáctky. A tam mě upoutali dva hráči: právě Smékal a Šašinka mladší," uvedl Malura, který nezná přesné důvody toho, proč Smékal před půl rokem odešel nakonec do Sigmy Olomouc.

„Proto mi to ani nepřísluší komentovat. V každém případě je to ale pro klub, jako je Baník, velká chyba. Už ve čtrnácti letech bylo zřejmé, že tento hráč jasně převyšuje ostatní. V žádném případě bych se Dominika Smékala nebál přirovnat k Milanu Barošovi, Václavu Svěrkošovi nebo Martinu Lukešovi. Jednalo se o hráče, u kterého byl obrovský předpoklad, že pokud se vážně nezraní nebo se nedopustí jiných excesů, bude hrát minimálně první ligu," podotkl Malura.

Sám není přesvědčený, že Smékal udělal dobře, když se v šestnácti letech vydal do zahraniční. „Ale to je zase debata na jiné téma, každému hráči vždy přeju v podobných klubech úspěch a hodně štěstí, i když si osobně myslím, že by jim spíše prospěla klasická česká cesta," dodal Malura.

Smékal již v tomto týdnu nastoupil poprvé v dresu šestnáctky Interu Milán v zápase proti FC Enotria. Při vítězství svého klubu 3:0 strávil na trávníku 70 minut.(au, fiš, čtk)