Fotbalový klub Baníku Ostrava takřka na den přesně po dvou letech opět mění akcionářskou strukturu. Jeden z majitelů, Libor Adámek, se totiž koncem minulého roku rozhodl ukončit své působení a prodal svůj podíl Petru Šafarčíkovi. Ten se tak stal jediným majitelem slezského fotbalového klubu.

Petr Šafarčík po oficiálním oznámení poděkoval Liboru Adámkovi.

Baník v klinické smrti

„Stál u toho, když se Baník ocitl v klinické smrti. A společnými silami jsme toto těžké období překonali," uvedl Šafarčík. Odmítl, že by na působení v Baníku Ostrava Libor Adámek finančně profitoval. „Všechny závazky spojené s jeho vstupní investicí byly v momentě prodeje podílu vypořádány," zdůraznil Šafarčík.

Libor Adámek se k odchodu vyjádřil prostřednictvím tiskové zprávy, kde se pokusil shrnout své působení v Baníku. „Nikdy jsem se nepovažoval za zdatného řečníka, ale snad mi v této chvíli fanoušci Baníku odpustí, že se pokusím své působení v klubu krátce shrnout," uvedl Adámek.

„Od prvopočátku jsem veřejně deklaroval, že nechci být v žádném případě hrobníkem Baníku Ostrava, a udělám maximum pro to, aby klub jedno z nejsložitějších období historie přežil. To mířím do doby, kdy jsem na podzim roku 2011 koupil od bývalého majitele klubu Tomáše Petery, který se dostal z mého pohledu do neřešitelných ekonomických problémů, nejprve společnost Bazaly a. s. Chci jen připomenout, že při koupi společnosti Bazaly a. s. jsem nebyl jediným zájemcem, ovšem žádný z nich nechtěl podstoupit veškerá rizika, která tato akvizice skýtala a vstoupit na velmi tenký led. Já bral situaci kolem fotbalového klubu Baníku Ostrava jako výzvu," poznamenal Adámek.

Pomocná ruka města

„Až po koupi společnosti Bazaly a. s. jsem se spojil s Petrem Šafarčíkem a šel do projektu Záchrana Baníku, který obsahoval známé tři pilíře (záchrana klubu, záchrana Bazalů, záchrana ligy)," uvedl Libor Adámek a zdůraznil, že majitelé klubu dělali vždy maximum, aby se tyto kroky podařilo uskutečnit.

„Ale chtěl bych právě v této chvíli zdůraznit, že naše snaha by byla marná, pokud bychom nenašli pomocnou ruku u města Ostravy. Hlavně díky konstruktivnímu přístupu jeho vedení tady Baník Ostrava ještě je a existuje. Na to by všichni fanoušci neměli zapomínat," podotkl Adámek a dodal, že svého dvouletého působení na Bazalech nelituje.

„Nikdo mě do toho nenutil, rozhodl jsem se sám. Byly to náročné měsíce, plné stresů a nejistoty, ale jsem přesvědčen o tom, že byl postaven základ toho, aby Baník v příštích měsících dokončil svou restrukturalizaci a v dalších letech i s pomocí vstupu nových strategických partnerů došlo k ekonomické stabilizaci klubu a vytvoření podmínek pro další sportovní růst," pokračoval Adámek.

Sám už neviděl možnost, jak by Baníku ze své pozice mohl být nadále prospěšný a užitečný. „Svou další pracovní budoucnost vidím v jiné sféře. Nikdy jsem se nepovažoval za fotbalového odborníka a vždy jsem byl především normální fanoušek. Z klubu odcházím, ale Baníku budu držet palce nadále a přeji mu jen to nejlepší," dodal Adámek s tím, že u sportu zůstává v pozici manažera ženského házenkářského klubu DHC Sokol Poruba.