Jinak ale výkony našeho národního týmu moc přesvědčivé nebyly. V úvodním duelu se Skotskem jsme měli i trošku štěstí, s Chorvatskem mi zase připadalo, že oba týmy hrají na remízu. Ani proti Anglii jsme nepodali očekávaný výkon. Je otázka, zda za to mohla i jistota postupu do osmifinále, ale určitě jsme byli v zápase horším týmem.

Nyní nás čekají Holanďané, kteří na letošním mistrovství předvádějí velmi dobrý a ofenzivní fotbal. Fakt se mi líbí. I když si v utkání proti Ukrajině vybrali slabší chvilku, když během pár minut dvakrát inkasovali, nakonec střetnutí zvládli a zvítězili.

Z historického hlediska je však patrné, že na Holandsko umíme zahrát. Máme s ním slušnou bilanci. Mohlo by nám vyhovovat, že v utkání rozhodně nebudeme favoritem. Taky se asi budeme moct spolehnout na velkou podporu fanoušků, kteří se do Budapešti chystají.

Marek Heinz (vlevo) a Tomáš Ujfaluši na turnaji mladých fotbalistů v Šumperku v květnu 2019
Nizozemci mají skulinky. Budapešť může hrát pro nás, míní Marek Heinz

Pokud budeme chtít postoupit, určitě musíme podat lepší výkon, než jaký jsme předvedli proti Chorvatsku nebo Anglii.

Před šampionátem jsem měl velký obavy z naší defenzivní činnosti, ale kluci vzadu to až doposud zvládli poměrně slušně a v těžkých duelech obstáli. Naopak směrem do ofenzivy nám schází myšlenka, moment překvapení, rychlejší přechod.

Máme za sebou základní skupiny, já ale favority na celkové prvenství vidím pořád stejné. Ať už jsou to Francouzi, Belgičané nebo Italové. Třeba ale Němci utekli hrobníkovi z lopaty.

Na druhé straně mě mrzí, že právě Maďaři vypadli, protože podávali dobré a disciplinované výkony. Jejich porážka s Portugalskem byla zkreslená, všechny branky inkasovaly až v posledních minutách.

Jinak se ukazuje, že 24 mužstev je na mistrovství Evropy až moc.

Kvalita se rozmělní, některé týmy nemají takovou kvalitu, aby mohly top mančaftům konkurovat a znepříjemňovat jim život. To se týká třeba Slovenska nebo Severní Makedonie.“

Fotbalový trenér Stanislav Levý