Celkem nečekaně o tom rozhodl výkonný výbor hokejového svazu, který jmenoval budoucího trenéra týmu s předstihem hlavně kvůli zářijovému Světovému poháru v Kanadě. Sedmačtyřicetiletý Jandač podepíše dvouletou smlouvu.

"S tím, že bude působit výhradně u národního mužstva. Jeho prvním úkolem bude sestavit realizační tým pro příští sezonu a ve stanoveném termínu připravit spolu s asistenty základní nominaci pro Světový pohár," uvedl prezident hokejového svazu Tomáš Král v tiskové zprávě.

"Před sezonou přišla další nabídka na post asistenta, která se po této sezoně změní v pozici hlavního kouče. Byla to pro mě spíše otázka nabídky, že mě někdo osloví, než ambice či můj cíl. Jsem za to ale hrozně rád a jsem na to pyšný. Věřím tomu, že u národního týmu třeba prožijeme také nějaký úspěch," řekl ČTK Jandač, který již v minulosti působil u národního týmu v letech 2008 až 2010 jako asistent Vladimíra Růžičky a podílel se na titulu světových šampionů z Německa 2010.

První část týmu pro Světový pohár s šestnácti hráči musí účastníci zveřejnit do 1. března. Konečný výběr dvaceti hráčů do pole a tří brankářů musí být stanoven do 1. června. Ještě v prosinci přitom představitelé Českého svazu ledního hokeje tvrdili, že úvodní nominaci bude mít na starosti Vůjtek se svými asistenty, mezi kterými je i Jandač.

"Máme před sebou velkou akci a je třeba se na ni pořádně připravit, stejně jako zbytek světa, který se jí účastní. A nejde jen o nominace, ale souvisí to i například s inspekčními cestami. Světovému poháru přikládáme velký význam," řekl Král ČTK.

Nový kouč byl s předstihem jmenován také proto, aby svaz nemusel tuto otázku řešit po sezoně, kdy jsou elitní trenéři už smluvně vázáni v klubech. "Nelze čekat na konec sezony. Okruh lidí, kteří mohou tuto funkci vykonávat, není tak široký, abychom mohli riskovat nebo nechávat lidi v nejistotě dalšího působení," uvedl Král.

Současný realizační tým, který vedle Vůjtka a Jandače tvoří i asistenti Jiří Kalous a Jaroslav Špaček, má smlouvy do konce této sezony. "Na jeho činnosti se nic nemění, pokračuje v přípravách na zápasy Euro Hockey Tour, Euro Hockey Challenge a květnové mistrovství světa v Rusku," řekl Král.

Podle svazového prezidenta není vyloučeno, že v novém realizačním týmu opět bude i osmašedesátiletý Vůjtek. "Jsme domluveni, že pokud by Vladimír Vůjtek změnil své rozhodnutí uzavřít smlouvu pouze pro tuto sezonu a měl by zájem jako člen realizačního týmu pokračovat, můžeme s ním počítat i po mistrovství světa," řekl Král. Vůjtek se zřejmě rozhodne až po šampionátu.

Jandač, který vede Spartu od roku 2011 s krátkou odbočkou ve Lvu Praha, by měl složení svého realizačního týmu oznámit do deseti dnů. Král nepředpokládá, že by se výrazně lišil od toho stávajícího. Svaz by rád zachoval kontinuitu práce, proto také měl zájem, aby se šéfem střídačky stal právě Jandač. "Neočekávám žádné převratné změny a stejný dojem mám i z diskuzí s ním. Myslím si, že by měla být zachována kontinuita. Je ale věcí hlavního kouče, s kým chce spolupracovat," dodal Král.

Sparta bude muset najít nástupce, který převezme mužstvo po Jandačovi. "Vzhledem k možnosti jeho posunu do pozice hlavního kouče reprezentace jsme s touto variantou počítali a nyní se mohou naplno rozběhnout jednání," uvedl pro klubový web předseda představenstva Petr Bříza. "Josef je perfektní trenér a člověk. Je to typ trenéra, který myslí na hokej 24 hodin denně a dává mu všechno. Máme teď před sebou poslední část naší pětileté spolupráce a věříme, že tahle etapa skončí úspěchem v letošním play off," řekl Bříza.