Má doma zlato z olympiády v Naganu, je také dvojnásobným mistrem světa. Nyní se dvaačtyřicetiletý bývalý hokejový útočník David Moravec, který se věnuje své akademii, rozhodl oficiálně ukončit úspěšnou a bohatou hráčskou kariéru.

Stane se tak 6. září při dlouho připravovaném exhibičním utkání v Ostrava Aréně, domovském stánku Vítkovic, kde odehrál Moravec v roce 1994 první extraligové utkání, celkem tam strávil deset sezon a získal čtyři cenné kovy.

Lístky na exhibici
za 150 korun
Vstupenky na hokejové exhibiční utkání legend v Ostrava Aréně, který se odehraje 6. září od 17.22 hodin, jsou k dostání v prodejní síti Ticketstream, v pokladnách Ostrava Arény, ale také na www.moravecacademy.cz za 150 korun. Děti do 140 centimetrů výšky v doprovodu dospělé osoby a ZTP s doprovodem dospělého mají vstup zdarma.

„Chtěl bych pozvat všechny fanoušky vítkovického a českého hokeje na tuto ojedinělou a věřím, že zajímavou akci. Bohatý program začíná v den exhibice už ve 14.22 hodin autogramiádou," řekl David Moravec, který se bude oficiálně loučit s kariérou.

V rámci předzápasového programu se odehraje utkání špičkových mládežnických týmů mezi hráči 6. třídy HC Vítkovice Steel a nejlepším týmem Ostravských hokejových her, velkého mezinárodního mládežnického turnaje, který pořádá Akademie Davida Moravce poslední víkend v srpnu. 

„Výběr místa byl jasný, ve Vítkovicích jsem prožil krásné roky a potkal se tam s řadou skvělých lidí. Na rozlučku se těším, ale myšlenkami ještě na ledě nejsem. Momentálně totiž vrcholí organizace, tak snad lidi přijdou a budou se bavit," doufá Moravec.

Exhibice se blíží, jak se těšíte?

Moc. Byl bych šťastný, kdyby vše vyšlo podle mých představ. Snad si lidi najdou do haly cestu, pobaví se a stejně jako všichni hráči a trenéři si to užijí. Mám velkou radost, že řada mých bývalých spoluhráčů z Vítkovic, ale i českých reprezentantů, legend a skvělých trenérů přijala mou nabídku a slíbili, že přijedou. Udělali mi velkou radost.

Kdo by se tedy měl 6. září v Ostrava Aréně s vámi na ledě objevit?

Vyjmenovat všechny se mi asi nepovede, ale zkusím jich co nejvíc. Dorazit by měl Jarda Špaček, Martin Straka, Pavel Patera, Petr Čajánek, Roman Čechmánek, Viktor Ujčík, Tomáš Vlasák, Václav Varaďa, Marek Malík, ale i Vladimír Martinec, Josef Augusta, Roman Ryšánek, Petr Fabián či skvělý trenér Vladimír Vůjtek. Podařil se mi myslím i jeden opravdový majstrštyk, který nejvíce potěší fandy Vítkovic.

Povídejte…

Zkontaktoval jsem se a pozval mé bývalé spoluhráče z Vítkovic Dmitrije Jerofejeva a Sašu Prokopjeva. A řeknu vám, že to bylo pekelně těžké. Oni totiž v současné době pracují pro CSKA Moskva a i v jejich případě musela proběhnout s klubem složitá jednání, vyřizovaly se dokonce omluvenky, a pak takové ty klasické věci, jako jsou třeba víza. Fakt to byla dřina, ale vypadá to nadějně. Už mají zajištěné i letenky, takže se snad nikde nezadrhnou a do Ostravy dorazí.

Kdy jste se s nimi viděl naposled?

Jsme stále v kontaktu, ale není to nic intenzivního. Osobně jsme se setkali někdy před sedmi lety. Je to už dlouhá doba, takže se na ně moc těším. Určitě společně zavzpomínáme, jak nám to šlapalo.

Už nějaký čas vrcholově nehrajete, proč se tedy loučíte s kariérou až teď?

Myšlenku, že se tímto způsobem rozloučím, nosím v hlavě už dlouho. Hned po konci kariéry jsem si netroufal podobnou exhibici udělat, musel k tomu dozrát čas. Postupně se to ve mně krystalizovalo a blíží se finále, které snad bude velké.

Hrát se bude ve Vítkovicích. Vzhledem k vaší kariéře asi lepší místo pro tuto akci neexistuje…

Výběr byl jasný, přece jen ve Vítkovicích jsem odehrál své první extraligové utkání, celkem tam strávil deset sezon a získal dvě stříbra a dva bronzy. Trochu problém byl ve financích, protože pronajmout si v zimě tamní halu není rozhodně levná záležitost. Zase jsem si ale říkal, že bude lepší do toho jít a věřit, že přijdou lidi, a tím se nám peníze vrátí, než se snažit ušetřit a jít do multifukční haly, kde by to nemělo tu správnou atmosféru ani úroveň.

S jakou návštěvou budete spokojený?

Samozřejmě budu rád, když přijde co nejvíce lidí. Jenže těžko odhadovat. Super by bylo někde mezi čtyřmi a pěti tisíci, to by bylo skvělé. Přece jen vidět staré vítkovické pardály v akci, ale taky hvězdy a legendy českého hokeje se nepoštěstí každý den. V kontaktu jsem i s vítkovickým kotlem, který by měl udělat tu základní atmosféru. Loučení bude každopádně s děkovačkou.

Ještě poslední věc. Jak jste na tom vlastně hokejově? Chodíte si ještě zahrát?

Mám svou akademii, kde pořád trénuju, takže na ledě jsem vlastně každý den. Stále se udržuju, pravidelně si chodím zabruslit, běhám, takže bych měl exhibici v pohodě utáhnout.