Vedle reprezentačního gólmana bude ve stejném klubu působit také útočník Rudolf Červený, naposledy hrající v Kometě Brno. „Patrik je top mezinárodní brankář, který přichází z kvalitní soutěže. Věřím, že v něm budeme míst v příští sezoně velkou oporu," řekl pro klubový web Lahti hlavní trenér Tommi Niemelä.

Spokojený je i sám sedmadvacetiletý gólman. „Jsem velmi šťastný a nadšený touto příležitostí hrát hrát ve Finsku a v týmu Pelikánů. Doufám, že pomohu mužstvu k co nejlepšímu umístění, jsem k tomu připraven udělat všechno," uvedl Bartošák, který loni chytal za českou reprezentaci na mistrovství světa v Bratislavě.

Vítkovické A-mužstvo zahájilo letní přípravu na městském stadionu ve Vítkovicích, 4. května 2020.
Vítkovice vyběhly do přípravy. Výtisk? Mé nejtěžší rozhodnutí, přiznal Trličík
Utkání 1. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - HC Olomouc, 13. září v Ostravě. Na snímku Zbyněk Irgl.
Další změny ve Vítkovicích: končí kapitán, vrací se odchovanec

Před rokem se stěhoval z Vítkovic do Třince, ale v listopadu z osobních důvodů přerušil kariéru, Oceláři s ním rozvázali smlouvu. Po léčení na konci ledna zamířil do klubu z Örnsköldsviku.

Za MODO odchytal Bartošák v základní části Allsvenskan sedm utkání s průměrem 1,79 obdržené branky na zápas, s úspěšností zákroků 93,55 procenta a jednou udržel čisté konto. V play-off měl ve dvou duelech průměr 2,36 gólu na utkání a úspěšnost 93,94 procenta. Šanci na postup do nejvyšší soutěže ztratil poté, co švédské soutěže předčasně ukončila pandemie koronaviru.

Klub Pelicans Lahti v minulé sezoně nedokončené základní části finské Liigy skončil na čtrnáctém místě. V roce 2012 získal klub svou první medaili ve finské lize, po finálové porážce s Jyväskylä.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 3. zápas: HC Vítkovice Ridera - HC Oceláři Třinec, 24. března 2019 v Ostravě. Na snímku Šimon Stránský.
Věřím, že mám šanci zabojovat o NHL, říká po přesunu do Finska Šimon Stránský
Utkání 1. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - HC Olomouc, 13. září v Ostravě. Na snímku Zbyněk Irgl.
EXKLUZIVNĚ: Nejdu do Vítkovic jen dohrát, říká navrátilec do Ostravy Zbyněk Irgl