Hosté šli bleskově do vedení, ale Ostravští dokázali otočit a zdálo se, že se ještě vrátí na východ Čech. Poté však neproměnil trestné střílení Ujčík a při power play vymodlil perníkářům prodloužení obránce Píša.

V něm rozhodl o pátém pardubickém titulu v historii parádním švihem útočník Radovan Somík, který potřeboval ke zlaté trefě pouhých42 vteřin. Pardubice vyhrály v play off12 zápasů v řadě, což se nikomu předtím nepodařilo.

„Tohle je jednoznačně nedůležitější gól mé kariéry. Bylo to fantastické, dokázali jsme se ještě vrátit do zápasu. Jen jsem to vyzkoušel, Štěpánek to asi neviděl přes beka. Je to úžasný pocit, můj první klubový titul,“ usmíval se hrdina čtvrtečního duelu.

Haška Ujčík nachytal


„Najížděl zboku, přesně to trefil obránci mezi nohama a puk skončil ve víku. Byla to pěkná rána, bohužel jsem na to nedosáhl,“ litoval vítkovický gólman Jakub Štěpánek.

Jeho protějšek, o22 let starší Dominik Hašek, mohl slavit extraligové zlato po dlouhých21 letech. „Pořád jsme věřili, že to otočíme. Píša měl úžasné play off. Dokázali jsme to jako tým,“ těšila se očividně unavená, ale spokojená pardubická modla.

Vítkovičtí dřeli, byli blízko k prodloužení série, ale nakonec to nevyšlo a zůstalo „zase“ jen u stříbra. Čtvrtého za posledních17 let. Klíčový moment přišel necelé čtyři minuty před koncem za stavu 2:1 poté, co se podařilo Vítkovicím otočit zápas. Rychlík Svačina se řítil sám na Haška, byl faulován Píšou a sudí Hribik neváhal a nařídil trestné střílení. K němu se postavil Ujčík, který zvolil bekhendový blafák. Ten mu pardubický brankář sežral, ale zkušený vítkovický forvard nepochopitelně přestřelil odkrytou klec.

Hadamczik je na tým pyšný


„Netuším, co se tam stalo. Když jedu, tak se dívám na gólmana. Nevím, co mi udělal ten puk. Jen jsem ho chtěl dát nahoru do prázdné a koukám, že je v síti, ale v té špatné, za brankou. Byl to klíčový moment, bez diskuse. Věděl jsem, že když to dám, tak je rozhodnuto. Přišel zákon schválnosti, soupeř vyrovnal a v prodloužení rozhodl,“ krčil rameny Viktor Ujčík.

Trenér Vítkovic Alois Hadamczik nedokázal ani na třetí pokus prolomit finálové prokletí. „Když prohrajete finále, ten pocit je smíšený. V ten den je člověk smutný. Kdybych byl ale každý rok druhý, tak je to krásné. Já jsem pyšný na hráče. Nebylo nám prostě přáno. Kluci odvedli maximum, diváci viděli výbornou sérii. Pardubice vyhrály zaslouženě,“ uznal vítkovický kouč.

„Jednou jsem to tady už zažil (v roce 2002 slavil jako kouč Sparty – pozn. aut.) a je to úžasný pocit, stejný jako tenkrát. Obrovsky jsme se semkli. Tým kolem Dominika držel při sobě. Hráli jsme jeden za druhého, nikdo si nevyčítal žádnou chybu. Byl tam velký týmový duch,“ řekl trenér Pardubic Václav Sýkora.

4. finálový zápas extraligy: VÍTKOVICE - PARDUBICE 2:3 pp (0:1, 1:0, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 40. Sičák (Kvapil, Barinka), 52. Barinka – 2. Rákos (Nakládal, Kolář I), 59. Píša (Pineault), 61. Somík. Vyloučení: 11:10. Využití: 2:1. Rozhodčí: Hradil, Hribik – Barvíř, Blümel. Muž zápasu: Somík. Diváci: 9496 (vyprodáno). Konečný stav série: 0:4.

Vítkovice: Štěpánek – Jurečka, Barinka, Kuboš, Sičák, Voráček, Trnka, Rehák – Klimek, Burger, Strapáč – Kvapil, Vrána, Treille – Ujčík, R. Hruška, Svačina – Šedivý, Štefanka, Krenželok. Trenéři: Hadamczik a Konečný.

Pardubice: Hašek – Nakládal, Havíř, Jillson, MacKenzie, Píša, Kočí, Kolář II – Kolář I, Koukal, Rákos – Pineault, Špirko, Somík – P. Sýkora, Zohorna, Pivko – Cetkovský, Kousal, Buchtele. Trenéři: V. Sýkora a Votruba.