Hokejoví fanoušci v Česku už netrpělivě vyhlížejí 1. květen, kdy v Praze a Ostravě vypukne tolik očekávané mistrovství světa (MS) v ledním hokeji. Příznivci, kteří nemají vstupenky, si už začínají pomalu rezervovat místa na zápasy českého týmu v oblíbených restauracích a hospůdkách. Je jasné, že Češi si budou chtít domácí šampionát zase užít a celou zemi zachvátí hokejová horečka.

Hlavními centry budou pochopitelně pořadatelská města Praha a Ostrava. Organizátoři ostravské části MS už potvrdili, že ve městě budou dvě fanzóny, kde budou moci fanoušci sledovat zápasy na velkoplošných projekcích a obrazovkách.

Získejte volné vstupenky na MS
v hokeji v Ostravě! HRAJTE S DENÍKEM - více zde

Oficiální fanzóna MS bude přímo vedle ČEZ Arény a druhým místem je pak Dolní oblast Vítkovic, kde bude fanzóna českého národního týmu.

Zájem o vysílání na veřejných prostranstvích je přitom větší, ale další místo s velkoplošnou obrazovkou v Ostravě je podle všeho málo pravděpodobné. V rozhovoru pro Moravskoslezský deník to potvrdila Martina Kučerová, ředitelka komunikace MS v Praze a Ostravě, která odpověděla i na další otázky ohledně vysílacích práv blížící se sportovní události roku.

Kdo vůbec vlastní vysílací práva na zápasy mistrovství světa?

Držitelem práva na velkoplošné projekce přímých přenosů z utkání mistrovství světa IIHF v ledním hokeji je Česká televize. Veškerá veřejná projekce utkání světového šampionátu musí být za jasně stanovených podmínek povolena právě Českou televizí. Zcela jasná je situace ve třech největších českých městech vlastníkem exkluzivních práv pro veřejnou projekci pro Prahu, Brno a Ostravu je společnost BPA sport marketing.

Můžete prozradit, v jaké finanční relaci se vysílací práva pro fanzónu v Ostravě, Praze nebo třeba Brně pohybují?

Finanční ohodnocení je předmětem obchodní smlouvy mezi Českou televizí a BPA sport marketing, která je výhradním marketingovým partnerem českého hokeje.

V Ostravě budou během MS dvě fanzóny. Oficiální u ČEZ Arény a druhá fanzóna českého národního týmu v Dolní oblasti Vítkovic. Proč jste se rozhodli jen pro dvě?

Za organizační výbor šampionátu mohu potvrdit, že v obou dějištích jak v Praze, tak v Ostravě bude pouze jedna oficiální fanzóna MS. Pokaždé bude tato fanzóna umístěna v těsné blízkosti haly, O2 areny a ČEZ Arény. Ta slouží jako místo pro prezentaci oficiálních sponzorů a partnerů šampionátu, pro fanoušky v ní navíc bude připravena občerstvovací zóna, velké pódium s bohatým programem a velkoplošná obrazovka, na níž bude možné sledovat zápasy šampionátu. Fanzóna v dolní oblasti Vítkovic není oficiální fanouškovským zázemím světového šampionátu, ale fanzónou českého národního týmu a je plně v gesci společnosti BPA. Ta bude zvát fanoušky ke společnému sledování zápasů českého národního týmu v Praze, Ostravě a Brně. Největší bude samozřejmě tradičně na Staroměstském náměstí v Praze.

Čeští sportovní fanoušci jsou zvyklí sledovat zápasy společně. I proto jsou při zápasech českého národního týmu v hokeji nebo fotbale pořádně přeplněné restaurace. Jak je to s vysíláním v těchto zařízeních?

Restaurační zařízení, která mají evidované televizní přijímače, nepotřebují žádnou zvláštní licenci.

V praxi to tedy znamená, že pro restaurace se během MS nic zásadního nemění a vše je stejné, jako třeba při zápasech hokejové extraligy nebo fotbalové Ligy mistrů.

Ano, jde o běžný příjem jako u jiných akcí. Podmínkou je rovněž běžné umístění televizních přijímačů. Hosté přitom nemusejí sledovat zápasy v uzavřené místnosti. Pokud má restaurace projekční plochu na zahrádce s trvalým sezením pro hosty po celý rok, je vysílání signálu MS běžným doplňkem provozu. O veřejnou projekci už by se však jednalo, pokud by pouze po dobu šampionátu měnila restaurace rozmístění projekčních přístrojů a například zřizovala v okolí nové prostory určené speciálně pro sledování televizního vysílání.

Co se stane, když někdo vysílací práva poruší a bude na veřejném prostranství vysílat?

V případě neoprávněné veřejné projekce se jedná o porušení licenčních podmínek. Ze zákona jde o protiprávní jednání a držiteli licence by měla příslušet adekvátní náhrada škody.

Dá se odhadnout, jak vysoká může být případná pokuta?

V případě licence MSLH IIHF 2015 se jedná o právo obsažené v řadě provázaných mezinárodních smluv a jeho porušení je vyčíslitelné v řádech statisíců korun.

Platí toto nařízení jen pro Českou televizi? Co když někdo bude na náměstí vysílat zápasy MS ze slovenské televize nebo Eurosportu?

Posuzování je založeno na principu teritoriality bez ohledu na zdroj signálu. Pro jakékoli vysílání z MSLH IIHF 2015 na území České republiky platí stejně jako při šampionátech v minulých letech základní vlastnická práva České televize.

Aleš Uher, Klára Kohutová