Aktiv druholigových hokejových klubů v Praze přinesl změnu v nastavení soutěže pro novou sezonu. Mění se model i složení skupin.

Z krajského pohledu je zajímavé, že se do druhé ligy vrací po čtyřech letech i Orlová.

„Z historického hlediska tam asi patříme. Jsme rádi, že budeme moci fandům nabídnout opět druholigový hokej,“ neskrýval spokojenost Daniel Marosz, prezident klubu.

Ilustrační foto.
Posílená MHD pro letní festivaly v Ostravě? Nic není samozřejmé

Do soutěže se Orlová dostala díky licenci od Studénky, která letos vyhrála krajskou ligu po napínavém finále právě s Orlovou.

Celou uplynulou sezonu, kvůli uzavření vlastního zimního stadionu, strávila Studénka mimo domácí prostředí, ale po famózní jízdě play-off, ve kterém postupně přehrála Český Těšín, Bohumín a Orlovou, si došla pro krajský titul.

Krajský sokolský slet.
OBRAZEM: Víkend v Ostravě patřil sokolům. Měli zde krajský slet

Svěřenci Miroslava Pokorného však nakonec možnost postupu do II. ligy nevyužili a druholigovou licenci přenechali poraženému finalistovi z Orlové. Kromě finanční stránky je podle klubu hlavním důvodem přetrvávající problémová situace okolo zimního stadionu.

„I v nadcházející sezoně totiž začneme sezonu mimo svůj led z důvodu zahájení rekonstrukce střechy a nové technologie chlazení. Hlavním důvodem, proč nebudeme hrát druhou ligu, je tedy fakt, že nemáme k dispozici vlastní stadion. Proto jsme se rozhodli, že přenecháme licenci Orlové,“ sdělil jednatel HC Studénka Radek Pobořil.

Orlová teď v první řadě musí vyřešit otázku trenéra. „Martin Janeček, jehož jsme měli vyhlédnutého po jeho konci ve Spartě, už nemohl čekat a vzal nabídku z Opavy. Tak hledáme dál,“ vysvětlil Marosz, který v kraji dělal trenéra sám. To už ve druhé lize nepůjde.

Dolní Oblasti Vítkovice, zřejmě nejnavštěvovanější mimopražská lokalita v zemi. Ilustrační foto.
Dolní Vítkovice se stále rozrůstají. Co tam vznikne?

Nový model soutěže

Orlová se ve druhé lize potká se „starými známými“ z moravské skupiny druhé ligy jako jsou Šumperk, Hodonín, Nový Jičín, Kopřivnice, Valašské Meziříčí a právě Opava. Letos se ale mění model soutěže. Místo dosavadních tří skupin se budou hrát čtyři po sedmi týmech. Ty mezi sebou odehrají dlouhodobou část čtyřkolově (dvakrát s každým venku, dvakrát s každým doma).

Následně se spojí dvě a dvě skupiny. Konkrétně východní moravská (s Orlovou) s jižní skupinou, kde figurují Havlíčkův Brod, Tábor, Moravské Budějovice, Žďár nad Sázavou, Pelhřimov, Písek a David servis České Budějovice. Tady se utkají všechny týmy dvoukolově (jednou doma, jednou venku). Následovat bude play off celé této sloučené skupiny.

Ilustrační foto.
Opilý muž hrozil uložením bomby. Evakuovány byly stovky lidí

„Je to zajímavý model, ale naše moravské kluby jej moc nepodporovaly. Byli jsme však přehlasováni. Dojíždět do Českých Budějovic a vůbec do jižních Čech bude docela záhul,“ pomohl si lidovou mluvou Marosz.

Dá se předpokládat, že nedávno nově sestavený model v play off, kdy se mužstva střídala v pořádání domácích utkání obden, bude konečně patřit minulosti a týmy se vrátí k osvědčenému modelu, jakým se hraje v extralize nebo první lize, tedy 2-2-1-1-1.

„Když vezmu čistě jen sportovní hledisko, pro hráče bude jistě přínosné hrát s kvalitními týmy z Vysočiny a jižních Čech. Finančně to bude nákladnější, ale hrajeme už druhou ligu a ne krajskou,“ upozornil správně Marosz.

Otázka je, co se složením moravské skupiny udělá avizovaný posun Hodonína do první ligy, který v ní má údajně nahradit Kadaň. I toto má co nejdříve posvětit příslušná svazová komise, která musí nový hrací model navržený kluby odsouhlasit na svém zasedání.

Policie v Ostravě postřelila muže, který hrozil odpálením bomby.
Policie prohledala dům, do kterého vnikla zásahová jednotka

Předběžné rozdělení do skupin

Západ: Kobra Praha, HC Děčín, HC Řisuty, Baník Sokolov, SHC Klatovy, Draci Bílina, Mostečtí Lvi.

Střed: SC Kolín, NED Nymburk, HC Trutnov, Rodos Dvůr Králové, Vlci Jablonec nad Nisou, Stadion Vrchlabí, Letci Letňany.

Jih: David servis České Budějovice, IHC Písek, Lední Medvědi Pelhřimov, BK Havlíčkův Brod, HC Moravské Budějovice, SKLH Žďár nad Sázavou, HC Tábor.

Východ: Draci Šumperk, SHK Hodonín, HC Orlová, HK Opava, HC Nový Jičín, Bobři Valašské Meziříčí, Tatra Kopřivnice.

Řeka Odra - Ilustrační foto.
Kanál Dunaj-Odra-Labe? Studie proveditelnosti řeší až 16 variant propojení