Kouč Peter Oremus nechal ze základu odpočívat jen beky Stehlíka a Zíba a jeho tým proti aktuálně nejlepšímu celku finské ligy sahal po bodech. Přestože Štencel ve 20. minutě zahodil trestné střílení, poslal Ostravany přesně v polovině utkání do vedení v přesilové hře Huna, který zblízka dostal kotouč za Markkanena.

SaiPa byla ale od půlky zápasu už výrazně lepší a její tlak kulminoval v závěrečné desetiminutovce. K vyrovnání jí však pomohla trocha štěstí, když Ahonenova bomba propadla v 53. minutě Dolejšovi mezi betony a puk doklouzal za čáru. Hosté si velkým tlakem dokráčeli pro vítězství: už o dvě minuty později v přesilovce odražený puk nekompromisně z mezikruží napálil za Dolejše Spina a při domácí power play šest na čtyři uzavřel skóre trefou do prázdné brány Ahonen.

„Zápas jsme měli dobře rozehraný, ale závěr jsme bohužel nezvládli. Třeba ale uznat sílu soupeře, finské mužstvo je opravdu silné a zahrálo tu velmi dobře. Jeden gól je na tak kvalitního soupeře málo," řekl Oremus.

Vítkovice Steel – SaiPa Lappeenranta 1:3 (0:0, 1:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 30. Huna (Burger, Roman) – 53. Ahonen (Mankinen, Järvinen), 55. Spina (Larsson), 60. Ahonen (Larsson). Rozhodčí: Smetana (Rak.), Šír – Hlavatý, Tošenovjan (všichni ČR). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3102
Sestava Vítkovic: Dolejš – Čerešňák, Šenkeřík, Pastor, Stehlík, Bail, Kovář, Klok, Štencel – Huna, Roman, Svačina – J. Káňa I, Burger, Šedivý – Vandas, Húževka, Zdráhal – Kolouch, Kucsera, E. Němec. Trenéři: Oremus a Šimíček