Na zhruba tři měsíce přišel v defenzivě Ostravanů o parťáka, zároveň to bude právě on, kdo na podobnou dobu bude oblékat dres s kapitánským céčkem na prsou. Poprvé už v úterní dohrávce šestého extraligového kola proti Zlínu (od 17.30 hodin) „Dozvěděl jsem se, že jo, ale radost z toho moc nemám,“ řekl Deníku po pondělním dopoledním tréninku Výtisk.

Důvody jsou jednoduché…

Ztratili jsme dvě velké opory v obraně i útoku, bude to citelné, ale musíme se s tím poprat a bojovat i za ně, aby pak měli návrat jednodušší.

Asi vás to ale bude stát něco do týmové kasy, že?

To uvidíme, protože jsem platil už před dvěma lety, když se Oli (Olesz) také zranil. Ale céčko je jen formalita, protože my máme jediného kapitána, ten se zranil a musíme i za něj bojovat.

FC Baník Ostrava – SK Slavia Praha, radost, gól, zleva Patrizio Stronati, Martin Fillo, Artem Meshchaninov
Červená pro Baroše! Baník i tak bitvu se Slavií vyhrál

Jak obě tyto ztráty vnímá celý tým?

Všichni víme, že musíme máknout za ně a bojovat, protože – a to si řekněme na rovinu – za tyto hráče nemáme náhradu. Je to těžké, takže se musíme semknout ještě více a prát se.

Jaké to bude pro vás, jelikož Peter Trška je vašim parťákem v obranné dvojici? Bude si muset zvykat?

Přece jen už mám něco odehráno, takže většinou mi to nedělá problém. Jasně, teď jsme spolu dvě sezony hráli, byli jsme na sebe zvyklí, ale nemám potíže si zvyknout na kohokoliv jiného.

Jak byste pojmenoval vaši dvojici? Vy jste ten buldok, a Peter tím, kdo něco vymýšlí?

On je strašně silný na puku, bruslení a ofenzivní schopnosti má – a to nepřeháním – jako jeden z nejlepších obránců v extralize. Do toho umí i vystřelit. Máme to jasně rozdělené, trenéři nás nechávají, takže to asi funguje. Bude určitě chybět, ale musíme ho nahradit.

Co čekáte od Zlína?

Se Zlínem to bývá vždycky vyrovnané. Bude to o obraně, kdo udělá méně chyb, protože nás určitě čeká strašně těžké utkání. Musíme po dvou zápasech s Plzní a v Olomouci, které nám nevyšly, udělali jsme v nich jen jeden bod, to teď zase otočit a opět naskočit na vítěznou vlnu.

Ilustrační foto.
Superjackpot vyhrál Ostravák!

V žádném z pěti dosavadních zápasů jste neinkasovali více než dvakrát. Lze říct, že zatím můžete být spokojení s defenzivou?

Asi ano, ale všechno souvisí se vším. Defenziva, ofenziva, a zrovna vepředu nám to tam zatím nepadá, tak jako v minulé sezoně. Věřím ale, že tomu půjdeme naproti, budeme více střílet, tlačit se do brány a začne to tam padat.

Tabulka je hodně vyrovnaná. Vy v případě vítězství poskočíte z osmého místa na třetí. Vnímáte to?

Abych se přiznal, tak já ani ne. Navíc teď je to tak rozhašené, že jednou se v úterý hraje, pak se zase ne, někdo má zápas, jiný tým zase nemá. Potom ani nevím, kdo má kolik odehraných zápasů. Věřím, že teď zase naběhneme do toho kolotoče, protože prostě musíme se Zlínem vyhrát za tři body a od toho se zase odrazit.

Absence? Neplánujeme posily mimo organizaci, říká Petr
Hlavu plnou starostí okolo zranění Tršky a Olesze má od pátku generální manažer a trenér Vítkovic Jakub Petr. V pondělí dopoledne potvrdil, že se fanoušci obou hráčů na ledě nějakou dobu nedočkají. „Platí, že jde o několik měsíců,“ řekl s tím, že zranění jsou vážnějšího rázu.

„Nemůžeme být ještě konkrétní, protože u obou se doktoři ještě rozhodují, jak se vše bude vyvíjet. Bohužel stalo se, i tohle hokej přináší a teď je na dalších hráčích a celém týmu, aby pracoval za ty dva a semkl se,“ doplnil Petr, který nemá v úmyslu uskutečnit nějaké příchody.

„Určitě neplánujeme posily mimo organizaci, to znamená, že už teď do sestavy zařadíme některé z mladších kluků, které máme v Porubě, ti si o to výkony říkají. Jinak si musíme pomoci vlastními juniory. Já si ale myslím, že ten tým má dostatečnou sílu a zkušenost, aby tyto dva klíčové hráče nahradil. Příjemné to ale není,“ připustil Jakub Petr s odkazem na přesilové hry, v nichž Trška s Oleszem hráli v jedné formaci.

„Konkrétní nebudu, ale i na to jsme se v těch třech dnech zaměřovali,“ zakončil Jakub Petr.

Vítkovický Rostislav Olesz.
Starosti pro Vítkovice! Obránce Trška i kapitán Olesz budou chybět až tři měsíce
Josef Hušbauer ze Slavie.
Hušbauer o vyloučení Baroše: Faul ano, ale na červenou? Tohle fotbalu nepomáhá