Loni se vřítil do svého prvního přátelského zápasu proti francouzské reprezentaci do 23 let (7:3) jako plně naložený kamion kanonýr Viktor Ujčík. Dal gól, na další přihrál a ještě stačil při prvním střídání ve druhé třetině „zmydlit " drzého mladíka ze země galského kohouta.

„Nějaký frajer, který má dvacet, mě přece nebude otloukat," řekl tehdy Ujčík. „Jak mě praštil hokejkou, zacvakly mi záklopky. V tu chvíli jsem neřešil, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas. Jen mě pak překvapilo, že i v přípravě je za rvačku trest do konce zápasu."

Tentokrát dal o sobě vědět další ze zkušených borců, obránce Marek Malík. Kvůli problémům s třísly musel vynechat závěr loňské sezony, a také proto odehrál svůj první přípravný zápas až v úterý v Kitzbühelu. Proti Innsbrucku strávil na ledě necelé dvě třetiny. Pak jej rozhodčí poslal do sprch.

Důvod? Ke dvěma minutám totiž vyfasoval ve 40. minutě ještě trest do konce utkání za útok do oblasti hlavy a krku. V následné dvojnásobné početní výhodě nováček EBEL ligy udeřil a 31 vteřin před druhou sirénou se dostal potřetí v zápase do vedení (3:2).

Vítkovičtí se ale nevzdali a i bez svého šéfa obrany dokázali utkání otočit. Nejprve srovnal Lukáš Klimek a v 58. minutě dokonal obrat Ondrej Šedivý. Zápas se vydařil i gólmanovi Romanu Málkovi, který svůj tým v těžkých chvílích několikrát podržel.

Svěřenci trenérů Mojmíra Trličíka a Zdeňka Motáka tak zahájili krátké rakouské soustředění cenným vítězstvím. Druhé utkání odehrají Ostravané ve čtvrtek, kdy se představí na ledě Villachu, dalšího účastníka EBEL ligy. Domů se vrací vítkovická výprava v pátek.

Příprava v Rakousku (Kitzbühel): HC TWK Innsbruck – HC VÍTKOVICE STEEL 3:4 (2:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 3. Fox (Höller), 19. Pedevilla (Höller, Steiner), 40. Insana (Fox) – 11. Strapáč, 28. T. Káňa (R. Hruška, Svačina), 44. Klimek (Kucsera, Roman), 58. Šedivý (Szturc). Rozhodčí: Kellner, Veit – Hollenstein, Nikolic. Vyloučení: 4:6, navíc Manavian 10 min. – Malík 2 min. + do konce zápasu za útok do oblasti hlavy a krku. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 320.

Innsbruck: Machreich (od 31. Tragust) – Pedevilla, Stern, Pittl, Lindner, Hörtnagl, Switzer, Insana – Echtler, Steiner, Hanschitz, Steinacher, Mössmer, Höller, Prock, Schennach, Fox, Aquino, Bartlett, Manavian. Trenéři: Naud a Job

Vítkovice: Málek – Kudělka, Voráček, Sloboda, Punčochář, Malík, Pastor, Barinka – Burger, Klimek, Šedivý, J. Káňa, Strapáč, Szturc, Walker, Kucsera, Svačina, R. Hruška, Roman, T. Káňa, Kolouch, Huna. Trenéři: Trličík a Moták