Klub ze severní Moravy bude reprezentovat v Pchjongčchangu na turnaji pod pěti kruhy český gólman Patrik Bartošák a slovenský obránce Ivan Baranka. Bartošák i Baranka měli v prosinci velký podíl na devíti výhrách v řadě, vyrovnání klubového rekordu ze sezony 1980/1981 a posunu na druhé místo tabulky.

Trenéři národních mužstev Josef Jandač a Craig Ramsay je také proto v nominaci neopomněli. Dvaatřicetiletého Baranku čeká již třetí olympiáda, to o osm roků mladší Bartošák se těší na vůbec první velkou seniorskou mezinárodní akci v kariéře. „Jsem nadšený, je to pro mě obrovská čest,“ rozplýval se Bartošák.

Hokejisté Aukro Berani Zlín proti Vítkovicím
Šťastný Šťastný. Vítkovice napotřetí na Zlín nevyzrály

Brankářská opora Vítkovic má na svém kontě zatím jediný start za reprezentaci. Loni v srpnu chytal přípravu se Slováky, která skončila v Třinci porážkou 0:2. Při druhém inkasovaném gólu už byl při české power-play na střídačce. „Olympiáda je ten největší vrchol. Jsem za tuhle možnost nesmírně rád,“ dodal Bartošák.

Baranka je již ostřílený bek. Kromě dvou olympiád stihl už také čtyři světové šampionáty. Je vicemistrem 2012. Naposledy reprezentoval na tom v roce 2015 v Česku jako hráč Slovanu Bratislava pod trenérem Vladimírem Vůjtkem. Národní dres znovu oblékl loni v prosinci na přípravném turnaji v Norsku. Tedy po dvou a půl letech.

„Po takové době jsem přece jen cítil malou nervozitu. Nebylo to ale tak, že bych se klepal. Spíše jsem byl rád za příležitost se ukázat trenérovi,“ vykládal před norským testem slovenským novinářům rodák z Ilavy, který je s 19 body (2+17) nejproduktivnějším obráncem Vítkovic. V bilanci účasti na ledě je v týmu čtvrtý s číslem +14.

Brankář Patrik Bartošák
Vítkovický Bartošák je v nominaci na olympiádu. "Obrovská čest," řekl
Utkání 35. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera vs. HC Kometa Brno, 30. prosince 2017 v Ostravě. Smutek Vítkovic (Bartovič Milan, Szturc Roman)
Hokejové Vítkovice se po tříbodovém tripu představí doma