Zkušený útočník na začátku druhé třetiny úterního souboje s finským Kärpätem Oulu šikovnou tečí dorovnal náskok posledního finalisty soutěže, ani on ale porážce 2:4 nezabránil. „Nemůžu být spokojený, a to ani z osobního pohledu. Naše pětka musí být lepší. Pokulháváme," prohlásil Olesz, křídlo první útočné formace.

Máte za sebou první zápas Ligy mistrů proti silnému finskému soupeři. Jaké je vaše hodnocení?

Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Přišlo mi ale, že jsme začali až s příliš velkým respektem, bylo to ustrašené. Měli jsme na ně více vletět. Dostali jsme první gól, který bychom dostávat neměli, z předbrankového prostoru. Až od druhé třetiny jsme začali hrát, prvních deset minut jsme si vytvořili šance i tlak. Paradoxně právě v tu dobu jsme dostali dva slepené góly a zase přestali hrát. Až ve třetí třetině jsme se opět zvedli, všechno cpali do branky a najednou to šlo. Proti tak zkušenému a kvalitnímu týmu to už ale na vyrovnání nestačilo.

Zmiňoval jste dva slepené góly z druhé třetiny. Ty s vámi evidentně zamávaly…

Víte, takhle dostat během dvou střídání dva góly a ze stavu 1:1 najednou prohrávat 1:3, to není vůbec příjemné. Ustoupili jsme z toho, co chceme hrát. Nebylo to tak, že nás vyloženě přehrávali, my jim ty góly dovolili, a to je špatně. Vlastně jsme jim je darovali.

Zdálo se, že jste si po celé utkání až zbytečně moc komplikovali rozehrávku…

Vlastně vždycky góly padnou po nějaké chybě. U druhého jsem byl na ledě, takže vím, že to bylo za bránou, jejich hráč tam prostrčil puk snad přes čtyři hráče a dal to tam. Trenér nám přitom stále opakuje, že takové puky musíme mít my, a my je neměli.

„V nohách" už jste měli víkendový Steel Cup. Byl to pro vás tedy čtvrtý náročný zápas v pěti dnech. Jak se to na vaší hře projevilo?

Sport se zase posunul, a to co se týká regenerace, výživy i různých doplňků. Každý je profesionál a je pořád začátek sezony. Natrénovaní z léta jsme, takže na nějakou únavu se vymlouvat nemůžeme. Navíc každý ten zápas jsme hráli na čtyři pětky, každý hráč strávil na ledě v průměru okolo patnácti sedmnácti minut. Co to je?

Jste centr první formace. Jak jste zatím osobně spokojený se souhrou s Romanem Szturcem a Stanislavem Balánem?

Nemůžu být spokojený, když minizápas prohrajeme a dostaneme dva góly. Obecně nejsme od začátku sezony to, co bychom od sebe očekávali. Možná nemáme takovou rychlost jako Petr Kolouch, třeba nemáme dravost jako Patrik Zdráhal… Měli bychom být ale jedni z tahounů, vyhrávat buly a dostávat se do pásma soupeře a ještě daleko více se prosazovat při hře pět na pět. Naše pětka má být lepší. Nemusíme dávat góly, ale musíme pracovat pro tým.

Na zádech jste nosil jméno Top Scorer, tedy nejlepší střelec, a hned to potvrdil gólem…

Hlavně to znamená další tři stovky do kasy, samozřejmě euro, že. Ale ne, v zápase jsem věřil ostatním klukům. Jsou tady borci, kteří mají úžasnou formu. Nevím, co kluci dělali přes léto, na co se dívali nebo se něčeho napili, ale hrají opravdu vynikající hokej. Jen naše pětka za nimi pokulhává, což musíme napravit. Zatím to není vůbec ono.

STATISTIKA

Vítkovice - Kärpät Oulu 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 24. Olesz (Kovář, Baranka), 59. Sloboda (Roman, Olesz) 8. Saarinen (Pyörälä, Heshka), 30. Pyörälä (Saarinen), 31. Sailio (Koblížek), 60. Kähkönen. Rozhodčí: Konc (SR), Mrkva Gebauer, Lederer (všichni ČR). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 2359.
Sestava Vítkovic: Bartošák D. Krenželok, Výtisk, Baranka, Kovář, Sloboda, Klok, Sedlák Olesz, Szturc, Balán Roman, Zdráhal, D. Květoň Kucsera, Kolouch, Vandas Tomi, Němec, Illéš Kafka. Trenéři: Petr a Trnka.
Jakub Petr (trenér Vítkovic): „Věděli jsme, že jen výkon na hranici našich možností nám dá šanci uspět. Bohužel nám nevyšel už samotný vstup do zápasu, Finové nás přebruslovali, hráli výborně organizovaně. První gól jsme dostali poté, co jsme opakovaně nezvládli souboj jeden na jednoho, což mě hodně mrzí. Individuální chyba se stát může, přece jen je to pořád teprve začátek přípravy, ale tohle se mi nelíbilo. Ve druhé třetině jsme se zvedli, vyrovnali hru i skóre, bohužel přišla minuta a dva rychlé góly v naší brance, tam nám zápas utekl. Ve třetí třetině jsme začali být aktivnější, zjednodušili jsme hru, více stříleli, dostali se do tlaku a snížili v power-play na 2:3. Vyrovnat se nám už ale bohužel nepodařilo. Celkově vyhráli Finové zaslouženě."