Trojnásobný mistr světa a vítěz Stanley Cupu Pavel Kubina se v době výluky v kanadsko-americké NHL věnuje především dceři, která na Floridě začala chodit do školy. „Vozím ji tam každý den, pak má různé kroužky. Chodíme na tenis, plavání a nyní začala i tančit. Někdy jsem tak zbitý, že si říkám zlatý hokej," říká Pavel Kubina.

Z jeho hlasu je ale cítit, že si roli tatínka užívá. „Když hrajete hokej, tak si během sezony dětí a rodiny moc neužijete. Snad jen o Vánocích nebo když se hraje All Stars Game. Nyní jsem s malou každý den dopoledne i odpoledne. Žijeme jako normální rodina," přiznává Kubina a se smíchem dodává: „Byl jsem dokonce ve škole na třídních schůzkách, ale příště už tam pošlu raději manželku Andreu. To nebylo nic pro mě."

Pavel Kubina. Ilustrační foto.Pořád jste ale hlavně hokejista. Fanoušky v Česku zajímá, jak to vypadá s vaším případným startem v dresu Vítkovic.

Čekal jsem na to, až mi vyprší patnáctizápasový trest. S tím nešlo nic dělat. Proto jsem svůj návrat ani moc neřešil.

Měl jste možnost se odvolat a byla reálná šance, že by vám polovina trestu byla odpuštěna…

To jsem kategoricky odmítl a byl zásadně proti tomu. I s odstupem těch osmi let si stojím za svým a ničeho nelituji. Necítím se vinen, proto jsem o podávání nějakého prominutí neuvažoval.

Trest vypršel v neděli. Můžete tedy prozradit, jaké máte další plány?

Je to pro mě hodně složité rozhodování, kdy ani já vnitřně nějak nevím, co je nejlepší. Vzhledem k tomu, že Tereze začala škola, rozhodli jsme se s manželkou, že na konci léta odletíme do Ameriky. To jsme všichni ještě doufali, že stávka nebude.

Uběhly dva měsíce a hokej se za mořem stále nehraje. Máte nějaký termín, dokdy se rozhodnete, co budete dále dělat?

Asi nejsem sám, kdo bude čekat do konce listopadu, jak jednání dopadnou. Pořád existuje možnost, že se sezona rozběhne a dokonce bychom stačili odehrát všechny zápasy. Situace je jiná než před osmi roky. Proto nyní můj návrat do extraligy neřeším a nespěchám na něj. Počkám do konce listopadu a pak uvidím.

Hraje nějakou roli, že nemáte v NHL podepsanou smlouvu?

Pavel Kubina. Ilustrační foto.

Vůbec ne. Během léta jsem jednal s pěti kluby a svým způsobem pro mě nebyl problém kontrakt podepsat. Pak jsme se ale s agentem Petrem Svobodou rozhodli, že počkáme, až stávka skončí. Oba si myslíme, že naše vyjednávací pozice bude lepší. Strach o to, že bych zůstal bez smlouvy, nemám.

Dovedete si představit, že byste zůstal v Americe celý rok a nehrál?

V mém věku by to nebylo dobré, je mi už pětatřicet. Ale představit si to dovedu, je to možné. Hokej a hlavně zápasy mi už ale na druhé straně hodně chybí. Každý den trénuju v posilovně, pětkrát týdne chodím do haly na led. Ale raději bych samozřejmě hrál.

Před osmi lety trvala stávka celý rok. Dá se vaše situace nějak srovnat?

Už jsem to říkal a budu se opakovat. Před osmi lety jsme byli s Andreou sami a vše podřídili hokeji. Nyní se rozhodujeme jako rodina. Terezka se do školy strašně těšila, chodila do stejné třídy tři roky. Nástup do první třídy byl nejen pro ni, ale i pro nás s manželkou velká událost.

Jednání NHLPA s vedením NHL určitě pozorně sledujete. Můžete říct váš odhad, jak se bude situace dále vyvíjet?

Mohu se samozřejmě mýlit. Ale myslím si, že se začne na přelomu listopadu a prosince hrát. Vedení soutěže proti prvním návrhům trochu ustoupilo, i když pořád si myslím, že jsou jejich požadavky přemrštěné. Proti roku 2004 má ale celé jednání mnohem serióznější průběh. Ty názory a nabídky nejsou tak radikální jako tehdy. Obě strany si jsou vědomy toho, že stávka škodí hokeji a poražení jsou vlastně všichni.

Moc českých fanoušků do sporu nevidí. V čem vidíte největší problém toho, že se odbory zatím stále nedohodly?

Podle mě je původ všeho starý už osm roků, kdy hráči v návaznosti na roční výluku ustoupili ve všech bodech. NHL ale tehdy neměla ekonomické výsledky, nebyly plné haly, kluby prodělávaly. To se ale změnilo. A zásadně! NHL vydělává spoustu peněz.

Proti vám ale stojí šéf NHL Gary Bettman, který je považován za nesmlouvavého manažera.

Pavel Kubina. Ilustrační foto.

Ano, je to hodně silný protivník. Nyní si dokonce vedení NHL údajně najalo nejlepší PR agenturu v zemi, která rychle změnila veřejné mínění. Už to není jen tak, že by všichni fanoušci stáli jen na straně hráčů. Ale nám jde pořád hlavně o princip, protože jako hráči nemůžeme ustupovat donekonečna. Za dalších osm let už nebudeme mít kam couvnout, což pro hokej nebude dobře. A to říkám i s vědomím toho, že mě se další stávka už nebude týkat. Já mohu ve své kariéře vlastně přijít o dvě sezony za mořem, ale neberu to tak, že by bylo lepší vedení NHL ustoupit. Věřím, že pravda je i na naší straně a obě strany by měly najít kompromis.

V celém světě se ale mluví o hospodářské a ekonomické krizi, která zasáhla i Ameriku. Není v této době stávkovat a bojovat s movitými sportovními mecenáši pro hokejisty až příliš riskantní?

Vím, kam míříte. Majitelé klubů jsou samozřejmě miliardáři, kteří kromě hokejových klubů většinou vlastní i další sportovní kluby. Ale zase by si měli uvědomit, že pro ně nejsme jen zboží. NHL loni vykázala zisk 3,3 miliardy dolarů. To jasně ukazuje, o jak velký byznys se jedná. A na tom čísle jsme se podíleli i my, hráči. Proto na své požadavky máme právo.

Pokud by stávka trvala celý rok, může se stát, že byste hrál někde jinde než ve Vítkovicích?

V žádném případě. Pokud se NHL nerozběhne, mou jedinou volbou jsou Vítkovice. Jinde v Evropě hrát v této chvíli rozhodně nebudu.

Určitě jste zaznamenal, že taky letos bude váš mateřský klub startovat na Spengler Cupu. Láká vás si tam zahrát?

Pokud se NHL nerozběhne, tak bych do Davosu samozřejmě rád letěl. Je to hodně prestižní turnaj a je super, že na něm Vítkovice budou podruhé za sebou startovat. Je to taková obdoba fotbalové Ligy mistrů, když bych to měl s něčím srovnat. Loni jsem se shodou okolností na zápasy díval a kromě toho úvodního utkání s Kanadou tam Vítkovice hrály velmi dobře. Turnaj se hraje na přelomu roku, když už bude určitě jasno o další budoucnosti sezony za mořem.