Někdo si tuto formu druhé nejvyšší soutěže pochvaluje, jiní jsou proti. Včetně druholigové Poruby. „Je to holý nesmysl. To se ukázalo už před třemi lety, kdy se uzavírala extraliga juniorů na popud některých mocných s tím, že to bude mít nenávratné důsledky a to se potvrdilo. Soutěž ztratila kvalitu a má to dopad i na ligu juniorů a nízký zájem hráčů," zdůvodňuje generální manažer Poruby Pavel Hinner, který léta prosazuje jiný model první ligy.

Nic to tedy mládežnickému hokeji nepřineslo…

Spíše naopak posunulo ho to směrem dolů. Teď je snaha, aby se mladí uplatnili v seniorských kategoriích, ale cesta skrz rozšíření a uzavření první ligy není správná. Většina klubů první ligy půjde cestou zmenšení nákladů. Místo kvality si pořídí mladíky, kteří nebudou mít na úroveň soutěže. Tím dojde k jejímu snížení, výjimkou bude pár klubů s ambicí postoupit.

Zlepšením situace pro mladé hokejisty, kteří by měli mít větší prostor na ledě, zdůvodnil toto rozhodnutí prezident ČSLH Tomáš Král. Vy to za dobrý krok nepovažujete?

Nevím, jestli svazoví činovníci mají přehled o kvalitě. Osmnáct klubů po 25 hokejistech dělá přes čtyři stovky hráčů. Z nich se v extralize dospělých uplatní deset, v první lize to nebude o nic víc a většina nemá ani na druhou ligu. Nejvyšší juniorská liga je dva roky uzavřená, měla se vyhodnotit, ale nic se neděje. Vše běží dál a celky ztrácejí motivací ji hrát. Myslím si, že tady to bude podobné, ale jak říkám, záležet bude na manažerech jednotlivých prvoligových klubů.

Vy jste navrhoval rozšíření soutěže a její následné rozdělení na dvě skupiny, je to tak?

Ano, a myslím si, že je to lepší varianta, pro kterou byla alespoň v kuloárech většina. Mladí hráči by se zapojili, přibylo by atraktivních zápasů a nejezdilo by se přes celou republiku. Ti, kteří by kvalitu chtěli mít, by ji měli a bojovali by o postup do extraligy. Tohle prohlašuju několik let a myslím si, že takto ji dnes vidí už většina manažerů klubů první a druhé ligy.

Nic platné vám to ale není. APK to neodsouhlasila…

Když nad tím přemýšlím, tak si říkám, zda má smysl bojovat o postup do první ligy. Jestli to vůbec něco přinese, co se týká kvality. Náklady vám totiž vzrostou, především v oblasti mezd hráčům. A za odměnu budete jezdit po celé republice za průměrnými až podprůměrnými zápasy. Je otázka, jaký tohle má význam.

Narušuje verdikt ČSLH sportovní plány Poruby, která by ráda vyhrála druhou ligu a přes kvalifikaci postoupila?

Určitě ne, my máme před semifinále a určitě budeme chtít postoupit dál a jít za cílem, který jsme si vytyčili. Zda se to povede, se ale rozhodne na ledě. Tam zatím nikdo nikomu nedává nic zadarmo, protože všechna čtvrtfinále byla napínavá.

Jak jste vnímal stížnosti Nového Jičína, který ve třetím zápase označil dva vaše góly za neplatné? Poprvé, že puk nepřešel za brankovou čáru a ve druhém případě, že padl až po závěrečné siréně.

V extralize i první lize jsou videorozhodčí a jejich rozhodnutí nikdo nezkoumá. My ve druhé lize máme brankové sudí, ten v našem zápase viděl gól, stál si za tím, za což jej obdivuji. Z videa to není úplně průkazné, ale jsem přesvědčený, že puk čáru přešel. To mi potvrdili hráči, kteří byli na ledě. Je to věc pohledu, ale takové góly prostě jsou a my máme tendenci pořád něco zpochybňovat. Pokud jde o branku po čase, tak nakonec se jasně prokázalo, že jsme skórovali možná dokonce dvě vteřiny před sirénou, což následně přiznal i manažer Jičína.

A pak zde měla být vaše diplomatická složka, díky které Nový Jičín prý nemohl použít posily z Havířova…

(úsměv) Jsou tu zákulisní věci, které někdo vytahuje, že se dějí či nedějí. Nakonec všichni tři havířovští hráči nastoupili, takže to plakání bylo na špatném hrobě. Spíše to navodilo bojovnou náladu, která k play-off patří.

Vás od neděle čeká série proti Šumperku, který bude silnější než Nový Jičín, nemyslíte?

V průběhu sezony se s příchodem trenéra Flašara mužstvo zkonsolidovalo. My s nimi měli v základní části špatnou bilanci, ale náš tým je podle mě silnější. Budeme mít větší chuť po vítězství a nakonec to zvládneme 3:1 na zápasy.