Výtisk: Čekám další super zápas

Jeho obětavost je obdivuhodná! Zkušený hokejový obránce Vítkovic Jan Výtisk nepřemýšlí o tom, jestli skočit po hlavě proti tvrdé střele soupeře, nebo raději zůstat jen clonit. Pokud cítí, že je to potřeba a týmu to pomůže, už letí proti puku jako neohrožený superman.

„Do střel vyloženě neskáču po hlavě. Chodím tam tak, abych je zablokoval a zároveň nedostal do pusy,“ řekl Deníku železný muž Výtisk před dnešním derby s Třincem, které začíná v Ostravě v 17.30 hodin. „Čekám další super zápas v plné hale,“ dodal.

Že o něj mají doma kvůli stylu hry obavy, si uvědomuje. „Tak jasně, manželka se pochopitelně bojí, ale bohužel. Je se mnou celou kariéru a dobře ví, jak hraju. Už je na to nějak zvyklá,“ prohlásil Výtisk, podle kterého dostane hráč pukem do obličeje velmi ojediněle.

„Opravdu se nestává, že by dostal hráč přímo do pusy. A to už hraju dlouho. Po teči nebo při snaze o vyhození se to stát může, tak jako mě doma proti Olomouci, ale to se dá přežít. Natvrdo vás puk jen tak netrefí,“ řekl šestatřicetiletý ostravský rodák a odchovanec Vítkovic.

radost, zleva Růžička Martin, Vladimír Dravecký, Tomáš Marcinko
Třinec dvakrát doma vedl, body si ale odvezly Vítkovice

Stejně jako v minulé sezoně i letos vládne Radegast indexu, tedy statistice zaměřující se na bojovníky. „Tímhle stylem hraju celou svou kariéru, snažím se to pilovat a přibližovat se k dokonalosti. A nic na tom měnit nebudu. Žádný technik ze mě už nebude,“ pousmál se Výtisk.

Na ledě i mimo něj ho nepřehlédnete. Nejen pro mohutnou postavu, ale také kvůli hustým a dlouhým vousům.

„Nosil jsem je vždycky. Oholil jsem je jen po titulu s Libercem a to bylo doma veselo. Malá brečela a ptala se: Doroste ti to tatínku?“

Pokud se podaří Vítkovicím velký úspěch, opět je shodí. „Řekl jsem klukům, že jestli uděláme medaili, jestli to celé vyhrajeme, tak je oholím znovu. A ještě rád. Doufám, že se mi to splní. Ani bych to neobrečel, rostou mi totiž fakt rychle,“ přiznal Výtisk.

O vousy se mu stará jeho holič Aleš. „Vždycky mu s úsměvem hlásím: Uprav mi to tak, ať to neleze do nosu. On už ví co s tím. Když jsem lenivý a nechce se mi k němu, tak si to jsem schopný doma nějak upravit i sám. Ale je to jen provizorní,“ uzavřel Jan Výtisk.

Doudera: Bude to jako play-off

S výjimkou Vladimíra Rotha není produktivita hokejových obránců třineckých Ocelářů v nové sezoně nikterak oslnivá. V úterním derby se rozhodl řeč statistik pootočit k pozitivnějšímu obrazu Milan Doudera a zatížil konto vítkovického rivala hned dvěma góly. Domácím to však bylo málo.

„Předtím jsem měl na kontě nulu, takže je jasné, že mě potěšilo, když jsem to konečně prolomil. Zároveň mě ale samozřejmé mrzí, když mé první góly v sezoně nestačily ani na bod. Navíc když jsem se dvakrát v jednom extraligovém zápase ještě netrefil,“ prohlásil posmutněle po porážce 3:4 s tím, že neměl chuť na nějaké juchání.

„Kdyby se vyhrálo, tak se člověku mluví jinak a byla by i nějaká oslava. Takhle je z toho jen zklamání,“ poznamenal Doudera.

Třinecký útočník Jiří Polanský.
Derby bylo pro mě vždy víc než jen normální zápas, říká Ocelář Polanský

Na jeho pocitech nezměnil nic ani originální kousek v podobě branky při přesilovce Vítkovic pět na tři. „Když jsem koukal na záznam, viděl jsem, jak se tři Vítkovičáci nalepili na mantinel a čekali, že to nahodím zpět k nim. Podcenili to, kdyby ne, tak bych nikdy neměl šanci dát takový gól, jaký se povede tak jednou za život,“ přiznal Doudera.

Ostravské mužstvo vedené generálním manažerem Jakubem Petrem překvapilo Oceláře vhodně zvolenou taktikou a nezaskočilo je ani to, že dvakrát v zápase prohrávalo.

„Přijeli s tím, že budou hrát na brejky a to jim dokonale vyšlo. Byli tvrdí, my neměli na nic moc času a s tím jsme se nevyrovnali, kolikrát jsme zbytečně propadali, což jim vyhovovalo a dokázali toho využít,“ připomněl čtyřiadvacetiletý bek. „Navíc jsme se málo tlačili do brány, takže ani šancí jsme neměli tolik jako obvykle,“ dodal.

Před dnešním 105. extraligovým soubojem mezi hokejisty Vítkovic a Třince věří v nápravu domácí ztráty. Motivace týmu Václava Varadi určitě chybět nebude. Spíše naopak.

„Myslím si, že to bude podobný zápas jako posledně. Plný osobních soubojů, šarvátek a vyhrocených momentů, prostě jako v play-off. Na to si musíme dát pozor. Minule jsme na body nedosáhli, tak snad tentokrát uspějeme,“ uzavřel Milan Doudera, obránce třetího celku české nejvyšší soutěže.

Parádní dramatickou podívanou nabídlo první ze dvou ocelářských derby v tomto týdnu. Vítkovice senzačně otočily v Třinci zápas, když nejprve v závěru druhé třetiny v oslabení vyrovnal Květoň na 3:3. Nesmírně cenný zisk tří bodů pak zařídil Výtisk.
Věřím, že nás to před páteční odvetou nakopne, řekl Výtisk po vítězném derby