Třinec se hned po pauze těší na bitvu s Pardubicemi, které od nedávna vede nejlepší hráč třinecké extraligové historie Richard Král. Rivalitu navíc pepří i skutečnost, že se ve zlém rozešel s vedením Ocelářů a v Třinci se de facto stal nevítanou osobou.

Slezané jsou v domácích utkáních s Pardubicemi jasně dominantní - z posledních devíti zápasů jich vyhráli hned osm. Kouč Jiří Kalous, který jako asistent reprezentačního trenéra Vladimíra Vůjtka v pauze přenechal kompetence asistentovi Václavu Varaďovi, věří, že trápící se vicemistr zabere.

"To, jak mužstvo přistupuje k tréninkům a v přípravě maká, mě naplňuje vírou, že se to zvedne. Jsem přesvědčený, že herně i výsledkově půjdeme nahoru," řekl Kalous. Až na zraněného Krepse by Třinec měl být kompletní. Svačina s Galvasem už naplno trénují a před utkáním se rozhodnou podle subjektivních pocitů.

Pardubice mají za sebou první reprezentační pauzu s novým trenérským duem, Král s Markem Zadinou měli od svého měsíc starého nástupu konečně alespoň trochu více času na práci s mužstvem. "Tři dny jsme se zaměřili spíše na fyzičku a jinak jsme hlavně oživovali věci, které bychom chtěli hrát," nastínil Král.

"Zápas v Třinci asi bude úplně jiný než ten u nás (v září) v Pardubicích, který jsme vyhráli 4:1. Třinečtí neměli poslední dobou moc výsledky, měli čas se připravit a budou chtít za každou cenu vyhrát," odtušil Král. Se Zadinou se vrací do míst, kde shodně strávili významnou část kariéry. "Určitě s Markem vypíšeme nějaké prémie," ujistil Král.

HC Oceláři Třinec (9.) - HC Dynamo Pardubice (12.).
Začátek zápasu: 17:20 (ČT Sport).
Vzájemný zápas v této sezoně: 1:4.
Nejproduktivnější hráči: Jiří Polanský 16 zápasů/17 bodů (8 branek + 9 asistencí) - Tomáš Marcinko 15/9 (2+7).
Statistiky brankářů: Peter Hamerlík průměr 2,11 obdržené branky na zápas, úspěšnost zákroků 91,48 procenta a dvakrát udržel čisté konto, Šimon Hrubec 3,27 a 88,33, Juraj Šimboch 3,08 a 86,67 - Brandon Maxwell 2,93 a 90,57, Robert Kristan 3,24 a 90,04.
Zajímavosti:
- Oceláři vyhráli čtyři z posledních šesti zápasů.
- Dynamo na ledě soupeřů prohrálo pět ze šesti zápasů, získalo jen tři body a je nejhorším týmem venku v soutěži.
- Třinec ve vzájemných zápasech porazil doma Pardubice čtyřikrát za sebou.

Vítkovice čeká Růžičkův Chomutov

Chomutov by rád ukončil sérii tří porážek. Proti Vítkovicím může čerpat z prvního vzájemného klání sezony, jež v Ostravě vyhrál 3:0. "Sehráli jsme tam velmi dobré utkání a připsali si zatím jedinou venkovní výhru. Pak měly Vítkovice trochu propad, ale teď jsou před námi o tři body a mají navíc zápas k dobru. Jde tedy o nejbližšího soupeře, se kterým by bylo špatné ztratit body. Úkolem je dotáhnout se na Vítkovice a začít po pauze vyhrávat, pokud chceme pomýšlet na klidnou záchranu extraligy a případný postup do předkola," prohlásil asistent trenéra Břetislav Kopřiva.

Že soupeři chybí dva nejproduktivnější hráči Olesz a Zdráhal, tím se Kopřiva moc nezabývá. "Vždycky se mluví o velkém oslabení týmu, ale hokej je v tomhle nevyzpytatelný. Jednotlivec je důležitý, aby dal góly, ale stejně rozhoduje tým a jeho výkon," zdůraznil Kopřiva. Z posledních posil by měl do hry zasáhnout Skinner, premiéra Pereťagina se patrně odloží. "Měl přece jen zhruba dvoutýdenní tréninkový výpadek," vysvětlil Kopřiva.

Vítkovice se vyrovnávají s odchodem nejproduktivnějšího útočníka Olesze do Švýcarska i zraněním útočníků Káni a Zdráhala, kteří se přidali na marodku k Čerešňákovi. Přesto se pokusí prodloužit sérii tří výher na chomutovském ledě, které mají až drtivý nádech (8:3, 7:2, 5:2). Druhý vítkovický trenér Jakub Petr ale ví, že to už je jen historie.

"Na našem ledě nás Chomutov přejel v podstatě jako zamrzlý rybník, takže víme, jak moc si na něj musíme dát pozor a na co se soustředit. Chceme vyhrát přesto, nebo možná právě proto, že tam jedeme s omlazeným kádrem. Musíme se všichni semknout, přijmout svou roli a své úkoly a úspěšně se s nimi poprat," řekl Petr.

Piráti Chomutov (10.) - HC Vítkovice Steel (7.).
Začátek zápasu: 17:30.
Vzájemný zápas v této sezoně: 3:0.
Nejproduktivnější hráči: Roman Červenka 14/13 (4+9) - Rostislav Olesz 15/16 (12+4).
Statistiky brankářů: Miroslav Kopřiva 2,03, 91,95 a jednou udržel čisté konto, Jan Strmeň 2,83, 88,89 a jednou udržel čisté konto, Miroslav Hanuljak 3,56 a 88,68 - Daniel Dolejš 2,04, 92,90 a jednou udržel čisté konto, Pavel Kantor 2,94 a 87,74.
Zajímavosti:
- Piráti prohráli třikrát za sebou a získali v této sérii jediný bod.
- Ostravané vyhráli venku čtyři z posledních pěti zápasů.
- Vítkovice ve vzájemných zápasech vyhrály v Chomutově třikrát za sebou.
- Vítkovický útočník Petr Strapáč může sehrát 300. zápas v extralize.