Skvělý výkon podal uzdravený gólman Roman Málek, který se vrátil do branky po pěti zápasech. „Málič" kryl všech 25 střel Pirátů a připsal si třetí čisté konto v sezoně. „Nula je moc pěkná, ale já jsem hlavně rád, že jsme vyhráli," usmíval se Málek.

Dvěma gólovými přihrávkami se blýskl jeho spoluhráč, slovenský útočník Peter Húževka, navrátilec z kazašského Pavlodaru. „První třetinu jsme se rozjížděli pomaleji, ale od té druhé už jsme hráli to, co jsme chtěli," vykládal Húževka.

Do pětadvacáté minuty neměl nikdo navrch. Domácí do té doby zazlobili nadvakrát dorážejícím Klimkem a do tyče pálícím obráncem Slobodou. Hosté měli blízko ke gólu po šancích Frolíka, ale Málek se vyznamenal. V úvodu druhé třetiny zakončoval v přečíslení dva na jednoho nepřesně Důras.

„Začali jsme lehkovážně, bez pohybu, nebyli jsme důrazní v osobních soubojích. Soupeř nás v téhle činnosti předčil," všiml si vítkovický asistent Ladislav Svozil a pokračoval. „Až po důrazném pohovoru v kabině se to zlepšilo."

„V první třetině jsme se dostali do dvou šancí, ale ani jednu nevyužili. Stejně tak jsme neuspěli na startu druhé třetiny v nadějném přečíslení. Dojeli jsme na mizernou produktivitu," podotkl chomutovský kouč Jiří Doležal.

Před polovinou utkání se ostravskou ČEZ Arénou prohnalo sedmiminutové vítkovické tornádo. A bylo po Pirátech. Po parádních přihrávkách Húževky se nejprve trefili z hranice brankoviště Szturc a Šedivý.

Po třetí trefě Malíka odjel Řehoř z branky, ale jeho nástupce Kostúr by se nejraději na ledě vůbec neviděl. Za dalších 112 vteřin totiž při rozehrávce vyrobil obrovskou hrubku, kterou potrestal v oslabení švihem pod horní tyč Ujčík.

Když na startu třetí třetiny vstřelil s přispěním chomutovské obrany Strapáč pátý gól, zápas se jen dohrával. Vítkovice opět potvrdily, že jim to pod novým koučem Oremusem šlape. Naopak Chomutov padl pošesté ze sedmi zápasů.

Ostravané, kteří vyválčili po reprezentační pauze v šesti utkáních třináct bodů se skóre 13:6, nasázeli naposledy pět branek v úvodním kole na ledě Českých Budějovic. „Pod novým koučem výborně bráníme, čekáme na chyby, a ty trestáme. Zatím nám to funguje," vykládal Roman Málek, který si poté zaťukal na zuby. „Snad nám to vydrží," dodal.

VÍTKOVICE - CHOMUTOV 5:0 (0:0, 4:0, 1:0) - 25. kolo extraligy

Branky a nahrávky: 27. Szturc (Húževka, Šedivý), 29. Šedivý (Húževka), 32. Malík (Burger, Klimek), 34. Ujčík, 42. Strapáč (Kuba). Rozhodčí: Mikula, Trombík - Čech, Dřínovský. Vyloučení: 3:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 4453.

Vítkovice: Málek - R. Polák, Barinka, Sloboda, Rehák, Malík, Kuba, L. Kovář, Voráček - Ujčík, Burger, Klimek - Huna, Roman, Svačina - Bartánus, R. Hruška, Strapáč - Šedivý, Húževka, Szturc. Trenéři: Oremus a Svozil.

Chomutov: Řehoř (33. Kostúr) - Palin, Pulpán, Rýgl, Jurčina, Bartejs, Pavlas, Rutta, Mrázek - Michael Frolík, Kraft, Hřebejk - Chimera, Zálešák, Důras - Ondřej, Y. Treille, Hafenrichter - Lušňák, Sikora, Hromas. Trenéři: J. Doležal st. a Antonik.