Vrchol druhé hokejové ligy je tu! A obstarají ho ti, od kterých se to po základní části očekávalo. Suverénní Vsetín vyzve ostravskou Porubu, pro kterou to bude premiéra ve finále.

Svěřenci Tomáše Sršně a Romana Kotaly se mezi nejlepší dva celky soutěže dostali až na pátý pokus. Předtím si v semifinálových bitvách vylámali zuby na Havířovu, Přerovu, Frýdku-Místku a jednou také podlehli právě Vsetínu.

V této sezoně si však finálovou příležitost Ostravané ujít nenechali. I když přišli v sérii proti Šumperku o vedení 2:0 na zápasy, v pondělním rozhodujícím duelu Draky porazili 4:1, a mohli tak slavit.

Jiří DopitaZdroj: Deník„Jsou to nepopsatelné pocity. Jsem tady čtvrtou sezonu a vždy jsme skončili v semifinále, takže nám spadl velký kámen ze srdce. O prokletí jsme věděli, ale snažili jsme se na to nemyslet. Šli jsme do toho s tím, že je to nový rok, nová sezona, jiný soupeř, navíc jsme byli v sérii lepší, takže by byla velká smůla, kdyby to nevyšlo ani tentokrát," prohlásil kapitán David Zachar.

Střelec vítězné branky z pondělního duelu Martin Piecha ve finále týmu věří. „Vsetín je v českém hokeji pořád velký pojem, ale porazit se dá každý. O tom, že na ně máme, jsme se v sezoně přesvědčili," poukázal Piecha, že dvakrát z pěti vzájemných střetnutí v sezoně se radoval ostravský celek.

Šestatřicetiletý útočník zažil proti Valachům finále už loni. V dresu Frýdku-Místku slavil vítězství. Bouřlivého prostředí na Lapači se nebojí. „Vždyť to je nádhera. Přijde plný barák a hrát před takovou kulisou bude paráda. Myslím si, že každého hráče to nabudí ještě víc," dodal Piecha. Podobně mluví také Zachar.

„Na kulisu ve Vsetíně se těším, jsem ale také zvědavý, kolik lidí si nenechá ujít naše zápasy doma," prozradil.

Velký návrat čeká kouče Tomáše Sršně. Bývalý skvělý útočník byl u legendární éry vsetínského hokeje, se kterým slavil ve druhé polovině devadesátých let pět extraligových titulů. Teď ale přijede jako soupeř, a proti němu bude stát jeho kamarád a souputník ze slavných časů Jiří Dopita (na snímku vlevo).

Tomáš SršeňZdroj: Deník„Není to ale o nás, ani jeden na ledě nebudeme. Je to souboj Vsetína a Poruby," připomíná Tomáš Sršeň (na snímku vpravo).

„Hymna při nástupu hráčů je pěkná, až běhá mráz po zádech, ale tím to končí. Žádnou nostalgii nečekejte. Ano, bylo to tehdy krásné, ale už je to pryč. Teď dýchám pro Porubu, kterou chci připravit tak, abychom postoupili," uvedl Sršeň.

Zároveň upozornil, že postupem do finále nic nekončí. „Nerad bych, aby hráči získali pocit, že mají splněno. Před sezonou jsme si dali jasný cíl, takže chceme víc," poznamenal Sršeň.

„Pod tlakem budou hlavně vsetínští hráči, protože na ně se tlačí, aby postoupili. My jsme ve finále poprvé a budeme se snažit dojít co nejdál," zakončil lídr Poruby David Zachar.

PROGRAM FINÁLE II. HOKEJOVÉ LIGYDnes (17.30): Vsetín Poruba. Sobota 25. března (17): Poruba Vsetín. Pondělí 27. března (17.30): Vsetín Poruba. Případně středa 29. března (18): Poruba Vsetín. Pátek 31. března (17.30): Vsetín Poruba.
Finálová série se hraje na tři vítězné zápasy, vítěz si vybojuje právo účasti v kvalifikaci o postup do WSM ligy.