Špatné prognózy potvrzeny. Bohužel. Opory hokejových Vítkovic, obránce Tomáš Kudělka a útočník Jan Káňa, budou ostravskému týmu chybět přibližně tři měsíce. Oba hráči první formace se tak na ledě objeví někdy okolo Vánoc. Tedy pokud půjde vše, jak má. „Jde o stejná zranění. Oba mají po operaci ramenního kloubu. Léčba bude trvat dva měsíce. Do kontaktu budou moci jít ale až po třech měsících," řekl Deníku uznávaný ortoped Radomír Holibka, jeden z lékařů české reprezentace, který oba vítkovické hokejisty na začátku týdne operoval ve Fakultní nemocnici v Olomouci.

Jaký je aktuální zdravotní stav obou hráčů?

Mají po operaci ramen, které proběhly bez problémů. U Jana Káni jde o levé rameno, u Tomáše Kudělky o rameno pravé. Oba měli vykloubený ramenní kloub. Nyní je čeká dlouhá rekonvalescence.

Čím vším si budou muset projít?

Nyní mají rameno zpevněné, zafixované. Přibližně po měsíci zahájí rehabilitaci, budou moci začít ruku rozcvičovat. Sedmý týden mohou ruku posilovat, zkoušet trénovat. To vše samozřejmě s ortézou. Je tedy jasné, že minimálně dva měsíce se budou muset obejít bez hokeje.

To ale ještě není konečná. Kdy by mohli zase naskočit do extraligy?

S tréninkem na ledě se v případě tohoto zranění začíná po dvou měsících, jenže kontaktní sport se doporučuje až po třech měsících. Pokud půjde vše jak má, jejich možný návrat do plného zápasového zatížení bych viděl někdy okolo Vánoc.

Vykloubené rameno je velmi nepříjemná záležitost. Co vlastně mohou oba hráči nyní dělat?

Moc toho není. Vlastně jen posilovat spodní část těla a břicho. Samozřejmě s operovaným ramenem nesmí ani pohnout.

Jak jste si obě operace rozvrhnul?

Nejprve šel na sál Jan Káňa, ihned po něm následoval Tomáš Kudělka. Samotná operace je dost složitá a náročná, ale já už ji mám za ty roky dobře najetou. V jejich případě mi trvala jedna operace půl hodiny až čtyřicet minut.

Útočník Jan Káňa si přivodil zranění minulý pátek v Českých Budějovicích, obránce Tomáš Kudělka v neděli doma proti Zlínu. Jak často se setkáváte s tím, že si hráč vykloubí rameno?

Speciálně u hokejistů je to poměrně časté zranění. Od začátku přípravy a startu sezony jsem operoval už pět hráčů, kteří si vykloubili rameno. Ale přiznávám, že dva případy ve dvou dnech u jednoho týmu, to je docela velká smůla.

Před rokem jste operoval třineckého útočníka Martina Růžičku. Bylo jeho zranění ramene stejné, jaké mají nyní oba vítkovičtí hokejisté?

U Martina šlo o vytrženou klíční kost z ramenního kloubu, Jan Káňa a Tomáš Kudělka měli vykloubenou pažní kost. Léčba je u všech obdobná, ale řekl bych, že teď to mají kluci horší. Martin už totiž mohl po dvou měsících lehce do kontaktu, což u obou vítkovických hráčů nehrozí. Ty to čeká až po třech měsících. Hojí se jim totiž měkká tkáň ke kosti.

Radomír Holibka

KDO JE RADOMÍR HOLIBKA?

Všichni si ho nesmírně váží. Zejména pro sportovce je lékař Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci Radomír Holibka andělem v bílém, který jim dokáže prodloužit kariéru. „Hrával jsem vrcholově volejbal, mám odoperovaná obě kolena, obě ramena. Co bych udělal sobě, dělám i jim nebo obyčejným lidem," prozrazuje uznávaný specialista svou filozofii. Mezi jeho pacienty patří i hvězdní hokejisté z NHL. Loni třeba operoval třineckého útočníka Martina Růžičku a jako lékař českého národního týmu získal na MS na Slovensku bronzovou medaili.