„Pojď nahoru, bude tam teplo,“ říká muž v béžové bundě svému ženskému doprovodu. Přidávají se k ostatním fanouškům, kteří dorazili v 8:31. Minutu po otevření bran Olympijského festivalu.

„Baník!“ zakřičí mužský hlas někde z vrchu arény a rozesměje tím většinu lidí okolo. Atmosféra houstne. První buly. „Kdyby něco, jsme ti červení,“ pronáší se smíchem muž v čepici s vojenským vzorem ke svému kamarádovi.

Multimediální třída na ZŠ Englišova při hokeji praskala ve švech.
Výuka šla stranou. Školy v pátek ovládl hokej

Druhá třetina a diváků už jsou stovky. Zaznívají první skupinové pokřiky, potlesk a fandění. Zdá se, že hrdinou dneška je brankář Francouz, který si za zákroky vysloužil nejvíce aplausů.

Na ledové ploše arény navíc začíná veřejné bruslení. Mladá bruslařka skočila jednoduchý skok a z tribun zaznělo nadšené výskání. Přála by si, aby lidé takhle fandili jí, a ne obrazovce nad hlavou?

TEN KOVALČUK…!

„Jéžiš! Koleno! Přímo na koleno mu najel. Jak dvě minuty?! Jsou normální? Kovalčuk…kdo jiný než Kovalčuk,“ nese se od skupinky čtyř fanoušků vybavených dresy, vlaječkami na obličejích i velkou českou vlajkou. Zákrok ruského útočníka na Koláře probudil v divácích silné emoce.

Olympijský festival v Ostravě, 23. února 2018. Sledování hokejového zápasu Česko-Rusko.Zdroj: Deník / Kaboň Lukáš

Na ledové ploše se taky bojuje. Snad čtyřletý bruslař zápasí s figurou tučňáka, která by mu měla v pohybu na ledě spíše pomáhat. Tučňák ho přemáhá.

„Podívej, ten tučňák se na něj vybulil,“ směje se skupinka fandících kluků. Na chvíli zapomínají na zápas, i když na obrazovce právě probíhá napínavá ruská přesilovka.

Diváky strhávají vlny napětí. Za stavu 2:0 ale naděje v posledních minutách klesá.

Autogramiáda útočníka Vítkovic Rostislava Olesze ve stánku Deníku.
Bronzový hokejista z Turína Rostislav Olesz: Nejvíc jsem si zamiloval Floridu

„Rusové byli lepší, málo střílíme. Ale bronz bude. Odpoledne uvidíme, proti komu. Kanada je lepší než Němci, ale překvapení se může stát,“ hodnotí Miroslav Kosek, když už je po všem. Miroslav v aréně sledoval každou minutu zápasu.

FESTIVAL VRCHOLÍ

Ačkoliv se tedy Nagano opakovat nebude a český divák smutní, osud návštěvníkům Olympijského festivalu dopřál alespoň pomyslnou cenu útěchy – možnost sledovat boj o bronz po 13. hodině opět na velkoplošné obrazovce a multimediální kostce přímo v hale.

Olympijský festival u Ostravar arény.
Olympijský festival vrcholí, o víkendu se čeká největší nápor

Lze předpokládat, že stovky pátečních povzbuzujících diváků se v sobotu v boji o medaili promění alespoň v tisícovku.

Kromě sledování hokeje si lidé v poslední olympijský víkend mohou opět zasportovat na třiceti stanovištích s nejen olympijskými sporty a třeba dnes od 15 hodin zhlédnout běžkařskou exhibici Vernera Ličky, Aleše Depty, Evy Kurfürstové, Rostislava Klesly a dalších sportovců, kteří se po závodě budou lidem podepisovat a fotit se s nimi.

Tak vzhůru do posledních dvou dní sportu a zábavy!

MARKÉTA SULKOVÁ, PETR JIŘÍČEK

Olympijský park v Ostravě, disciplína pumptrack
Trenéři učí návštěvníky zdolávat boule na longboardech