Pokud dnes chce někdo vybírat vhodné kandidáty na zisk Vezina Trophy, ocenění pro nejlepšího brankáře NHL, bez Mrázka se neobejde.

„Je strašně těžké dát mu gól. Je jako zeď. Navíc umí hrát výborně s hokejkou, takže někdy funguje jako takový třetí obránce. Pro tým je skvělé, když má takhle elitního gólmana," prohlásil o svém spoluhráči detroitský útočník Andreas Athanasiou. Jistě, všichni hokejisté před novináři chválí své brankáře, ale tohle nejsou jenom zdvořilostní fráze. Za Mrázkem stojí očividné výsledky.

Základní brankářské statistiky jsme už zmínili. Třiadvacetiletý rodák z Ostravy ale nad dalšími elitními lapači puků dominuje i v dalších oblastech, které jsou možná ještě důležitější. Propracovaný příval čísel a dat pro zámořský hokej tak typický to jen dokazuje. Mrázek má daleko nejlepší výsledky při hře pět na pět, také je nejúspěšnější při likvidování střel z nejnebezpečnějších prostorů (tj. těch nejobtížnějších). A takhle bychom mohli ještě hodnou chvíli pokračovat.

Není to samozřejmě jen Mrázkova zásluha. „Řekl bych, že s tím má co do činění i naše obrana. Kluci hrají v defenzivě poslední dobou výborně. Nenecháváme moc otevřených vrátek, nepouštíme soupeře moc často do přečíslení. To brankáři a jeho statistikám samozřejmě pomáhá. To ale nic nemění na tom, že Petr chytá opravdu skvěle. Už dlouho se drží na vynikající úrovni," řekl detroitský trenér Jeff Blashill.

Jsou to spojené nádoby tým nemůže vyhrávat s mizerným gólmanem, sebelepší gólman zase nezaručí úspěchy mužstvu s obranou cedníkovitého typu. „První místo v ligových statistikách si Petr zaslouží. Abyste dosáhli něčeho takového, musíte být prostě dobří. Nezáleží na tom, jak hraje tým před vámi. Když gólman nechytí puky, nikdy se tak vysoko nedostane," myslí si Henrik Zetterberg, kapitán Rudých křídel.

I když je Mrázek momentálně možná vůbec nejlepší gólman v NHL (rozhodně jeden ze tří čtyř nejlepších), nikdo nikdy oficiálně nepotvrdil, že je v Detroitu brankářská jednička. Do sezony vstupovali na stejné startovní čáře se zkušenějším Jimmym Howardem, který v brankovišti Red Wings léta panoval. Tahle éra však skončila když v této sezoně chytal Howard, tým častěji prohrával. To je zkrátka fakt. Když nastoupil mladý Čech, přišla vítězství.

„Nejdůležitější je, když hraje mužstvo dobře a sbírá body. Pak jsem spokojený i já," hlásí Mrázek skromně. Ze svých zářivých statistik není vyjevený, ani z náhlé pozice jedné z hlavních opor Detroitu. „Už na farmě v Grand Rapids jsem byl zvyklý odehrát za sezonu spoustu zápasů, takže jsem na to zvyklý. Navíc každý brankář se cítí lépe, když chytá co nejvíc," dodal chlapík, který na svou šanci v „Hockeytownu" čekal hodně, hodně dlouho o to hladověji po ní skočil, když přišla.

Trenér Blashill sem tam diplomaticky opakuje, že Mrázek s Howardem jsou pořád vyrovnaná dvojice, jsou to ale jen konejšivá slova na adresu staršího (a mnohem lépe placeného) gólmana ze zmíněné dvojice. Ve skutečnosti se stal Mrázek faktickou jedničkou mimochodem to prý vedlo k jistému ochladnutí vztahu mezi oběma parťáky. „Když jsme se pravidelně střídali, bylo to jiné," přiznal nedávno Mrázek.

Detroitu to ovšem svědčí. Je na nejlepší cestě do play-off, ve kterém nechyběl od roku 1990. Mrázek na tom má lví zásluhu. Materializuje se tahle zásluha do podoby prestižní Vezina Trophy? Český gólman by si to určitě zasloužil…

Další kandidáti

BRADEN HOLTBY Jeho Washington vládne celé NHL, někdejší konkurent Michala Neuvirtha má na kontě 35 vychytaných vítězství a jen pět proher v základní hrací době. Rekord Martina Brodeura (48 výher v základní části) se začíná třást.
COREY CRAWFORD Zlé jazyky dlouho tvrdily, že tak výjimečný tým, jaký má Chicago, by si zasloužil lepšího gólmana. Jenže Blackhawks vyhrávají Stanley Cupy s Crawfordem a i letos míří vysoko. Brankář k tomu přispěl už sedmi nulami.
HENRIK LUNDQVIST Bavit se o kandidátech na Vezina Trophy a nezmínit tohoto švédského elegána je jako navštívit Paříž a nevidět Eiffelovku. Zkušený Lundqvist pořád patří k absolutní brankářské elitě NHL.
ROBERTO LUONGO Jaromír Jágr není jediný veterán, který táhne Floridu k výšinám. Šestatřicetiletý Luongo dal definitivně zapomenout na neslavný konec své vancouverské éry a za Pantery chytá jako zamlada.