A ne ledajaký, dres Baníku v minulosti oblékala celá řada vynikajících hráčů i reprezentantů a vzájemné souboje s Vítkovicemi v tehdejší druhé lize byly velký sportovní zážitek.

Například v roce 1961 přišlo na Zimní stadion Josefa Kotase 13 949 diváků a další tisíce musely zůstat před jeho branami. Zatímco celek Vítkovic patří mezi naše nejlepší celky, Baník upadl téměř v zapomnění. Není divu, vždyť svou činnost ligový tým ukončil v sezoně 1974/1975, o pět let později se definitivně rozpadla i družstva dorostu a žáků.

Přesto je však ještě nemálo těch, kteří hezké hokejové roky v Baníku, včetně účasti v nejvyšší soutěži, zažili na vlastní kůži. V početném nebeském týmu již jsou Krol, Sousedík, Karel Mocek, Dembický, Pertešín, Šimon, Broskevič, Štěpán, Vlach, Kasper, Mikoláš a další. Ano, i legendární ostravská trojice hrála určitý čas v Baníku, stejně jako řada dalších ligových borců, kterými byli K. Ševčík, M. Berek, Netolička, Matěj, Kurovský, Otte, Šmíd, Plánička, Tomášek, Juřica. A také František Černík.

František Černík v době, kdy patřil nejen k oporám hokejových Vítkovic, ale i reprezentace.
Reprezentační vrcholy F. Černíka: Finále Kanadského poháru a 3 góly Treťjakovi

„Jako dítě jsem se sice naučil bruslit na hřištích, která jsme si v zimě sami stříkali, a na rybníku v Ostravě-Porubě, kde jsme s rodiči bydleli. Ale závodně jsem opravdu začal hrát v deseti letech v Baníku Ostrava. Po dvou letech jsem však přestoupil do Vítkovic, které měly žákovská družstva o hodně kvalitnější,“ vzpomíná na své hokejové začátky František Černík. Jak je vidět, také Baník sehrál v ostravském hokeji významnou roli.

František Černíkv při rozhovoru pro Deník, prosinec 2018.
Legendární Černík nejen o hokeji, ale i o Vánocích a vzpomínkách na Ivana Hlinku
Jiří Krhut poskytl Deníku rozhovor dne 19. prosince 2018 v Ostravě.
Výhra Vítkovic nad Spartou 10:0? Je výzva jí naklepat zadek, říká bavič Krhut