Podle prezidenta klubu Františka Černíka díky tomu ostravský celek do nové extraligové sezony může vstoupit se stabilním finančním zázemím a takřka naplněným rozpočtem v přibližné výši 90 milionů korun.

Vítkovice si s vedením ocelářského koncernu plácly ještě před startem nového ročníku, což v posledních letech nebývalo zvykem a k prodlužování spolupráce docházelo nezřídka až v rozehrané soutěži.

„Pro nás je to velmi důležité, protože od toho se odvíjí celá sezona. Teď máme naplněno nějakých 85–90 procent rozpočtu, těch zbývajících deset procent musíme sehnat během září a října, ale to je už ten menší úkol," řekl Černík na dnešní tiskové konferenci.

Největší letní úlovek

Klub s koncernem našly společnou řeč i přesto, že ruský vlastník bývalého Evrazu na jaře továrnu prodal novému majiteli. Podle Černíka se výši finanční podpory povedlo zachovat v intencích posledního kontraktu.

„Opravdu jsem rád, že jsme ke smlouvě došli ještě před sezonou, protože ne vždy se nám to v posledních letech podařilo. Díky tomu jsme nyní ve stabilizované finanční situaci a nebudeme muset pouštět hráč kolem Vánoc, protože víme, že na přelomu roku se láme chleba a hráče potřebujete," řekl Černík.

Dohoda s generálním partnerem už souvisí i s nedávným příchodem obránce Lukáše Zíba z Třince. Sedmatřicetiletý produktivní bek je největším letním úlovkem Ostravanů.

Další hráči

I další hráči posilovali převážně zadní řady: slovenský reprezentant Peter Čerešňák (Trenčín), Petr Šenkeřík (Slavia Praha) a odchovanec Lukáš Klok, vracející se po sezoně v zámoří. Jedinou ofenzivní posilou je další mladý odchovanec Patrik Zdráhal, který loni hrával zámořskou juniorskou ligu v Rimouski Oceanic.

„Trošku mě mrzí odchod Karola Slobody, což se vyvinulo právě v době, kdy jsme ještě neměli novou smlouvu s Vítkovicemi Steel a on patřil na mistrovství světa k nejlepším slovenským obráncům," řekl Černík.

Kromě Slobody (Togliatti) z Vítkovic po skončení smluv odešli z hráčů základní sestavy ještě Michal Barinka (Sparta), Tomáš Kudělka (Lahti) a Milan Hruška se vrátil do Brna, odkud zamířil do Mladé Boleslavi.

Z vlastních řad

Vítkovice se stále více hodlají orientovat a spoléhat na vlastní odchovance. Na aktuální soupisce jich mají 15. „Myslím, že je to obecný trend. Když se podíváme na Zlín, mají ještě více odchovanců a přitom jsou i úspěšní. My máme mládež slušnou, vyhráli jsme titul v dorostu a věřím, že tihle kluci se vyhrajou a časem tým potáhnou. Ke klubu mají jiný vztah a samozřejmě i finančně jste někde jinde, než když kupujete hotové hráče odjinud," řekl Černík.

Kouč Peter Oremus je přesvědčen, že generace mladých hráčů má velký potenciál. „Jsou to vesměs mladí reprezentanti, kteří mají kvalitu. Pevně věřím, že přinesou do mužstva dravost a sebevědomí. V Lize mistrů ukázali, že fyzický kontakt zvládají. Dovolím si tvrdit, že zápas od zápasu budou růst," dodal Oremus.